12.III. Култура и историческо наследство – Приоритет – ЕС средства реставрация – План за Варна

Град Варна има исторически център с ОГРОМЕН потенциал, който в момента не е използван. Трябва да се действа в този смисъл, защото по-голямата част от историята на град Варна е тук. Тук откриваме етническа и културна общност от стотици години, поколения хора, живеещи в хармония.

Оценяването на архитектурното наследство на център на Варна от стари и ценни архелогически сгради може да донесе както културни, така и икономически ползи. Сградите, реставрирани или придобили нова функция, адаптирана към туризма, могат да бъдат включени в туристическа верига, която ще подчертае истинския им потенциал. Екипът на неправителствена организация Клъстер Черноморска Икономическа Зона подкрепя изпълнението на проекти, които носят добавена стойност на полуострова и имплицитно на града. Тези проекти ще включват:

 

Приоритно ще работим към реализация на проект за обща и мащабна реставрация на паметниците на културата във Варна по подбие на Община Констанца, проекта там изпълнен още 2015 година с ЕС финансиране. Също приоритет за нас ще са европейските средства за изработка на проект и за изпълняване на реставрацията в целият първи етап от реставрация на градският център на Варна.

Отчитайки какво правят като опит в Европа и в Констанца, тук ролята на активна и ангажирана администрация във Варна е просто ключова. Ние много добре разбираме колко трудно може да се балансират между толкова много и различни интереси, но сме убедени, че опазването на културното ни наследство трябва да е наш основен приоритет и отговорност към бъдещите поколения.

Приоритетно – Изработка на мащабен проект за  реставрация на паметниците на културата до края на 2024 година

Ще търсим финансиране включително и европейско за изработка на мащабен проект за пълна реставрация и консервиране на паметници на културата на Варна, в обща концепция, в общ план и обща сума за европейско финансиране. 

ИК “Бъдеще за Варна”©

4

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share