13.III. Чист и зелен град – Чист, екологично-технологичен и подреден град – План за Варна

Градът от години ни е мръсен и на места доста занемарен. Контейнерите за боклук са стари и препълнени, крайбрежните ни алеи до морето с контейнери смет и миризма, улиците са покрити с кал и прах, между блоковите пространства са обрасли и неподдържани, уличното озеленяване и дърветата трудно може да се каже, че редовно се поддържат, а нерегламентираните сметища продължават да изникват.

Всичко това се случва на фона на ежегодно увеличаващия се бюджет за сметопочистване, надхвърлящ тази години 37 млн. лв. Очевидно е, че даже да достигнем 100 млн. бюджет – проблема сотпадъците чрез този управленски подход е нерешим, нужен е съвсем нов мениджърски подход на европейско ниво. Имаме сериозен проблем с функционирането на всички системи, задължени за поддържане на чистотата и зеленината в града, основният проблем за нас е системен и е не само на ниво мениджмънт в общината, определено е ясно че днес проблема е свързан с това че няма почти никакъв обществен контрол на тази дейност в града.

Невъзможно е да заживеем в подреден и зелен град с високо качество на жизнен стандарт и с европейски облик, ако не решим тези съществени проблеми. Затова в Плана за Варна предвиждаме редица комплексни и на нива мерки, с които да подобрим чистотата и в конкретни действия, с които съществено и последователно да подобрим функционирането на системите за сметопочистване и озеленяване във Варна.

Заради множеството недоволство на граждани, съмнения и незадоволителни резултати на първо място задължително ще се засили общественият и общински контролът върху частните фирми, отговорни за чистотата на морската столицата. Едновременно с това ще повишим капацитета и чрез реформи – общинско предприятие „Чистота”, за да можем да гарантираме чисти крайбрежни алеи и чисти плажове – важна част от облика на града.

Основната ни дейност по видимо подобряване облика и чистотата ще бъдат насочени по изпълнение на следните комплексни мерки:

III.1. Приоритет – По-строг контрол към фирмите по почиства и повече санкции при нарушения

Приоритетно ще работим за това чрез по обществените конкурсите да се избират приоритетно фирми в точки бонус при класиране с опит, с референции и с налична – модерна механизация за почистване.

III.2. Специфична цел – Реализация на завод за пълна преработка на отпадъците чрез ЕС средства

Крайно време проблема с отпадъците във Варна да се реши мениджърски, цивилизовано, държавнически и окончателно по един съвременен и модерен начин технологичен наложен в цяла Европа, чрез изграждане на преработвателен завод за отпадъци в цел цялостно им оползотворяване към ток и био газ, това за нас ще бъде – водещ приоритет.

Ще поканим водещи ескперти и ще се изработи проект, за които ще се търси ЕС финансиране или реализация чрез ПЧП. Ще приложим управленски модел и подход от Европа в изграждане на регионален такъв завод в партньорство с другите общини в цел комплексно решение на проблема – окончателно.

III.3. Приоритет – По-красив град с нови подземни контейнери

Ще използваме успешният пример на Бургас и други градове и ще започнем по етапна реализация към преминаване на подземни контейнери. Ще бъде изработен общ проект интегрирано с завода за отпадъци. Първостепенна наша и първа задача е изцяло монтиране на подземни контейнери на крайбрежна алея непосредствено до морето.

 III.4.  Приоритет – Достатъчно улични кошчета с внедряване на система за механизирано им почиства

Налагайки нов Стандарт за красива градска среда, такава както в Барселона, Мадрид и Хамбург, ще подменим съществуващите кошчета и ще поставим достатъчно нови на удобни места.

III.5. Приоритет – Повече зелена с дървета по улиците и в парковете

Ще започнем амбициозна програма за засаждане на повече дървета, приоритетно по основните булеварди и улици, и в оголените училищни дворове и около обществените сгради. Ще инициираме нови инициативи в цел те да бъдат грижливо поддържани под контрола на кварталните съвети с участие на граждани доброволци и ученици, те да бъдат пазени и ценени като зелен ресурс на града ни.

III.6. Мярка – Превенция и строг контрол на кучета

Внедряване на превантивни мерки, или бонуси за примерни стопани на кучета грижещи се за облика на Варна и строги санкции към собствени на четириноги домашни любимци замърсяващи обществени места.

III.6. Мярка – Механизирано и системно миене на улиците

ИК “Бъдеще за Варна”©

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share