България от години няма конкурентни морски пристанища, днес пристанище Варна от логистика е свързано не с транспортни коридори, а само с Happy Bar & Grill, CRAFT BEER & MEAT, Burrata Italiana Varna, Ресторант Djanam Steak, ресторант MARMALAD PORT, Старият Чинар Порт и Buchi Lounge Bar.

Експертно:
(1) Транзитни ни товари са: Бира, скара и цаца (вижте снимка 1 и 2).

(2) Европейските ни инвестиции: Нищо от реалност от както сме в Европа, само политически обещания по избори от години – такива няма;

(3) Преки Чужди Инвестиции (ПЧИ): Поради налична държавна политика по-точно от липса на такава (специално за модернизация на морските пристанища с ЕС инвестиции и поради липса на мащабни крайбрежни индустриални зони), всички големи инвеститори практически избягаха към Константа, където ПЧИ са от факт над 1 млрд. евро за 10 години.

(4) Мастър плана на порта Варна или на едно пристанище от национално значение в България: От 7 години е в пълна липса в България. Забележете за същото време край Константа изградиха два дълбоководни терминала и се инвестираха десетки млн. евро ЕС инвестиции, преди дни Констанца получи потвърждение за ЕС инвестиции за 1 млрд.евро от Брюксел. Край Варна? Нищо, последните 15 години няма нищо заявено, като проекти и до 2027 год. по ОП също няма нищо заявено.

(5) Налична ни политика и държавна концепция за развитие на пристанище Варна са само едни от години: Наеми, наеми и нови заведения, голямо виенско колело, луна парк, автомивка в терминала и паркинги (вижте снимка 1 и 2).

(6) Налични дълбоководни терминали изградени за последните 10 години край Варна: Само един, рибарско пристанище “Карантината”. При инвестиция 14 млн. лева рибарското пристанище обработва 5 рибарски лодки, ако успеят да влязат от пясъчни наноси. Осигурените работни места – най-много две от пазачи в заетост към Община Варна при инвестиция 14 млн. лева (вижте снимка 3).

Практически нито една партия в България няма основен приоритет от налични програми – развитие на черноморските пристанища на България или привличане на мащабни ЕС инвестиции към тях. Всичко това е само показателен пример за липса на всякаква държавна далновидност на българските политици ни – днес и от години.

Тази държавна и местна общинска политика на кмет Иван Портних – ПП ГЕРБ от години води до едно пряко за Варна – неизбежна демографска, неизбежна макроикономическа, неизбежна социална криза и постоянен отлив на мащабни чужди инвестиции – жизнено важни днес за икономиката на града.

Тази държавна политика (т.н. изцяло липса на интегрирана стратегия за развитие на морски пристанища с мащабни ЕС инвестиции в България и специално изцяло липса на ЕС инвестиции в Пристанище Варна) води до едно пряко за България – неизбежна демографска, неизбежна макроикономическа, неизбежна социална криза в цяла Североизточна България. Постоянен отлив на десетки милиони евро мащабни чужди инвестиции в полза на Константа – Румъния. Загуба на хиляди потенциални работни места. Липса на всякаква стабилност от развитие на БДЖ – постоянни финансови загуби, загуба на транзитни товари и липса на всякакви интермодални превози през пристанища.

Един е проблема на България от години – пълен дефицит на държавници в изпълнителната власт. Основният проблем на МТС и ДППИ (Държавно предприятие Пристанищна инфраструктура) от години е пълен дефицит на експерти морски и по логистика на товари, и изцяло липса на интегрирана транспортна стратегия.

Д-р инж. Дойчин Ников

Снимка 1 - Изглед от дрон на Пристанищен терминал Варна-Изток (заведения, паркинг и лунапарк) 9.12.2022г.
Снимка 2 - Изглед от дрон на Пристанищен терминал Варна-Изток (заведения - обществена зона и кейово място - 5,6 и 7) 9.12.2022г.
Снимка 3 - Изглед от дрон на рибарското пристанище „Карантината9.12.2022г.
Първото заседание на междуведомствена работна група за ускорено икономическо развитие на области- Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Разград и Русе, постигане на логистична свързаност на пристанища Варна, Бургас и Русе с Централна Европа и Азия Открито писмо с искане на оставка на кмета Иван Портних и за отегляне на номинацията му от ПП ГЕРБ за 4-ри мандат кмет на Община Варна - подкрепенно от СНЦ „КЧИЗ“, СНЦ „Бъдеще за Варна“ и СНЦ “Защита на гражданите и държавата”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
bg_BGBG
en_USEN bg_BGBG