Клъстер Черноморска Икономическа Зона внесе писмено предложение до господин Благомир Коцев – кмет на Община Варна за създаване в максимално кратък срок още месец март на експертна работна група към Общински съвет Варна.

Работната група е необходима в цел окончателно решаване на дългосрочни проблеми на град Варна, като забавена с десетилетия рехабилитация на Аспарухов мост поради липса на инженерни обследвания и на финансиране, липса на плануван втори градски мост, поради липса на изработен технически проект и липса на финансиране, липса на индустриална зона край Варна, поради липса на изработен технически проект и липса на финансиране, и липса на целогодишен туризъм в града поради липса на всякаква инфраструктура – четири сезона.

Предложението е работната група да е постоянна към Общински съвет Варна с пряко участие на председателя и заместник председател на общинският съвет. И тя да бъде междуведомствена с участие на представители от държавни инстанции МРРБ, АПИ, Министерство на икономиката, Министерство на транспорта и съобщенията. В групата ще бъдат поканени официално експерти и специалисти от България от УНИВЕРСИТЕТА ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ и други организации, от Германия и от Брюксел основно експерти по европейски инвестиции за проекти, като инфраструктура мостове и индустриални зони по “твърди” мерки.
 
Конкретните задачите на постоянна експертна работна група към Общински съвет – Варна (междуведомствена) ще бъдат:
1️⃣ Организиране и реализация на капитален ремонт на Аспарухов мост чрез възможности за ЕС финансиране от Брюксел от краен срок до 2027 година.
 
2️⃣ Стартиране на проекти за втори градски Аспарухов мост и мащабна индустриална зона 2000 декара край Варна чрез ЕС финансиране от Брюксел.
 
3️⃣ Кандидатстване и получаване от Брюксел на безвъзмездно европейско финансиране за изработка на технически проекти в срок до 2027 година за втори градски мост и индустриална зона край Варна.
 

Подобна експертна работна група към Общински съвет Констанца създадена преди 10 години е генерирала мащабни европейски инвестиции от Брюксел за модернизация на пристанище Констанца, пълна модернизация на крайбрежна инфраструктура и брегоукрепителни съоръжения,  строителство на два нови моста край Констанца със безвъзмездно европейско финансиране и реализация още 2015 година на пълна рехабилитация на стар мост (построен 1985 година) чрез ниско лихвен заем.

Клъстер Черноморска Икономическа Зона настоява експертната работна група да се формира незабавно още месец март в цел да се планират задължителните необходими мерки и необходими финанси средства за изпълнение на технически интервенции с цел осигуряване на безпрепятствено движение на МПС Варна-Аспарухово-Бургас при неизбежно затваряне на съответните пътни платна на Аспарухов мост по време на пълната им  рехабилитация. Липса на реализация на такива мерки ще доведе до колосални задръствания – неизбежни при стартиране на рехабилитацията на пътните платна на моста.

Дойчин Ников: Решението Варна да има мащабна индустриална зона скоро е само едно в Брюксел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share