02.IV. Градска среда – Интелигентно управление на градското планиране – План за Варна (Д-р инж. Дойчин Ников)

Трябва да си отговорим на въпроса дали Варна ще бъде застроен град с бетонни магистрали или зелен, уютен и разпростиращ се град, един модерен притегателен център за бизнес и за иновативни технологии или дестинация за четири сезона от международно ниво туризъм, дали искаме инвестиции, или индустриална зона край града, искаме ли да имаме развита икономика с нови работни места с високи доходи или дали ще бъдем черноморски град въобще с модерно пристанище, такова като Барселона или такова с модерни дълбоководни терминали като в Костанца и с мащабни транзитни товари от Азия и към Централна Европа?

Неамбициозното управление на администрации – без обща концепция, без визия и без амбиция за модерен черноморски град и с реализации на проекти на напълно парче позволи реализирането на разнопосочни и съответно неефективни подходи към управлението на територията в град Варна.

За 10 години какво мащабно в града те постигнаха?

Икономика практически вече нямаме, индустриална зона край града също нямаме, експо обещано до Максуда, след това до Спортна зала и след това на Пристанище Варна – Изток – също нямаме. Пристанище модерно като Барселона с атрактивна част за туризъм или дълбоководно пристанище като Констанца също нямаме, транзитни товари също нямаме и инвеститори също нямаме. Модерна жп и автогара също нямаме. Ремонт извършен на Аспарухов мост – в обем завършен – също нямаме. Алтернатива от втори мост в проект или финансиране на ниво местна власт, област или МРРБ също нямаме. Градоустройствена концепция дългосрочна за развитие на града – също нямаме.

Стадион модерен изграден в града – също нямаме. Морска алея красива и модерна като в Барселона – също нямаме. Чиста и модерна плажна зона 100 метрова извоювана от морето, като в Констанца през 2015 година реализирана с ЕС средства – също нямаме. Туризъм ни е съвсем почти пред провал и инфраструктура модерна с концепция четири сезона – също нямаме, или такава която да привлича в атракция платежно-способни туристи – също няма. Дигитален хъб в града – обещан многократно – също сънуваме. Модерни и привлекателни курорти в подобие като наличните до Констанца – също нямаме. Мащабни инвестиции и чужди инвеститори както край Констанца от 1 млрд.евро ПЧИ на година – също нямаме. Коридор логистичен минаващ през порта ни с мащабни транзитни товари като в Констанца – също нямаме. Логистичен и рекспортен хъб в подобие на този в Констанца генерираш стотици работни места и значителен ръст от доходи – също нямаме.

Модерен релсов транспорт в града както е в Европа – също нямаме, концепция и проект също нямаме. Обещаната монорелсова железница от един кмет – също не виждаме. Завършена магистрала АМ „Хемус“ – многократно обещавана или реализирана подобна още 2014 година до Констанца напълно завършена там – също нямаме. Модерни бързи връзки до Европа от жп път или автомагистрала – също не виждаме, като от години наличните в Гърция, в Испания и в Констанца.

Варна може да бъде едновременно бизнес и логистичен хъб, но и туристическа дестинация четири сезона, може да бъде зелен, но град с модерно пристанище и логистическа врата в Европа – град икономически развит и притегателен за инвестиции. Въпросът рядко е “дали” може, а по-скоро е “къде” и “как”? Или „кога“ ще се събудим и ще ползваме практически неограничените днес безвъзмездни ресурси на Европа от фондове – така както се ползват от години в Барселона или в Констанца?

Отговорите на тези въпроси предполагат как ще управляваме градската територия и как ще я планираме, за да постигнем поставените цели са ни нужни само едно – нов тип управници, определено не хора политически обвързани – хора без експертни знание или без амбиция от наличните, нужни са ни хора – експерти знаещи, подготвени и определено това трябва да са професионалисти – мениджъри с опитни, който да управляват държавнически и дълновидно този унукален град, и задължително да имат експерти, екип, визия и концепция.

Страхът да не разсърдим електората, изпълнявайки уж противоречиви политики, липса от години на интерес и на всякакво лобиране на ниво София и на ниво Брюксел, един напълно – недалновиден, политически послушен и нерешителен кмет, слабостите в националното законодателство, позволяващи заобикалянето на волята на общинската администрация, пирамидални обвързаности в схеми на ниво един общински съвет, бездействаща областна и куп друга държавна администрация на ниво Варна са едни от основните пречки пред Варна, за да настигне европейските първенци от градове по качество на живот и да стане успешен град.

Промяна ще дойде само тогава, когато си поставим конкретна постижима цел – в какъв град искаме да живеем, или ползотворно да работим, или да учим, или утре да се гордеем, че имаме – един успешен модерен европейски черноморски град или един напълно посредствен град за жалост от наличен днес на вън – избора е ваш.
Д-р инж. Дойчин Ников, СНЦ “КЧИЗ”, ИК “Бъдеще за Варна”©

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share