1738

✔️ Безспорно важен и изключително нужен проект за Варна и за Бургас!

Автомагистрала „Черно море“, означена като А5, е недовършена автомагистрала в Източна България.

Предвидена е да свързва градовете Варна и Бургас, като минава в близост до Черно море. Магистралата трябва да дублира републикански път I-9 и по нея ще преминава Европейски път Е87. Тя е част от Паневропейски транспортен коридор 8.

Общата планирана дължина на автомагистрала „Черно море“ е 103 km. Към октомври 2021 г. са изградени 8 km.

Очаква се автомагистрала „Черно море“ силно да улесни транспортните връзки между черноморските градове, като реши трудностите с прехода на Стара планина, който силно забавя трафика между Обзор и Несебър. Към 2021 г. все още се търси финансиране и е планирано магистралата да се изгражда след 2025 г.

  • На 22 октомври 2019 г. е обявена обществена поръчка за „Изработване на разширен идеен проект с извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и ПУП-Парцеларен план на АМ Черно море“
  • На 28 ноември 2019 г. в деловодството на АПИ са депозирани 9 оферти.
  • На 3 април 2020 г. са отворени 7 ценови оферти като най-ниска цена предлага Обединение ДЗЗД „ЕКИП ПРОЕКТ ЧЕРНО МОРЕ“ – 7 930 000 лв. без ДДС, а най-високата „Рутекс“ ООД – 13 536 900 лв. без ДДС.
  • На 9 юли 2020 г. е обявено решението за класиране на участниците и за изпълнител на обществената поръчка е определено Обединение ДЗЗД „ЕКИП ПРОЕКТ ЧЕРНО МОРЕ“ с партньори „Проес Консулторес“ АД, „Пи Ес Консулт“ ЕООД и „Капитал Уокър Системс“ ЕООД.Предложената цена е 7 930 000 лв. без ДДС.
  • На 26 октомври 2020 г. е подписан договор с Обединение ДЗЗД „ЕКИП ПРОЕКТ ЧЕРНО МОРЕ“ като срока за изпълнение е 365 дни.
  •  

Колко ще струва?
Освен неяснота за това колко време ще отнемат стъпките за завършване на магистралата няма и прогноза колко ще струва проектът. В Интегрираната транспортна стратегия до 2030 г., която беше приета през 2017 г., доизграждането на магистралата беше оценено на 450 млн. лв. Ако поръчка бъде обявена след 2-3 години обаче, сумата вероятно ще набъбне сериозно, особено предвид настоящите прогнозни стойности на търговете на АПИ. Въпреки че трасетата са различни и сравнението е грубо, 76 км от АМ “Русе – Велико Търново” са прогнозно около 980 млн. лв. без ДДС. Това значи, че 95-те км от “Черно море” надхвърлят двойно сметката от 2017 г. и сумата за скоростния път може дори да наближи 1 млрд. лв. Магистралата ще бъде финансирана от националния бюджет, или поне така е посочено в документите по програма “Транспортна свързаност” за следващия програмен период 2021 – 2027 г. Предвид факта, че в момента са заделени над 4.5 млрд. лв. за пътя Видин – Ботевград и магистрала “Хемус”, е под въпрос дали държавата ще може да осъществи още една голяма инвестиция за пътна инфраструктура. Това остава политическо решение, зависещо от следващи правителства [1].

Проектна готовност?
Проектирането на “Черно море” започва през 70-те години, но процесът спира. Връщането към него е чак през 2001 г., когато са изработени нови предварителни проучвания по задание на Изпълнителна агенция “Пътища” (сега АПИ), става ясно от документи на Национална компания “Стратегически инфраструктурни проекти”, която бе закрита през 2016 г. Те са готови през 2002 г., минават през експертен съвет и се избира трасе, дълго 95 км. Оттогава обаче няма особен напредък. 

В началото на века се изготвя и анализ “ползи – разходи”, а през 2007 г. Фонд “Републиканска пътна инфраструктура” (сега АПИ) възлага изготвянето на оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение за АМ “Черно море” и има готов доклад по ОВОС от юли 2008 г. Въпреки че тогава е изготвен вариант, явно давността му е изтекла и процесът започва отначало в наши дни. Според решение, публикувано на сайта на екоминистерството, през 2013 г. процедурата по ОВОС е прекратена, тъй като същата година се е извършвала актуализация на инвестиционния проект. Съдейки по настоящото развитие на магистрала “Черно море”, процесът, свързан с изграждането й, периодично започва отначало, но все така буксува [1].

 

Готовност на проекта - фаза , 0-100%

Фаза 0 – Идеен проект /Готовност/.
5%
Фаза 1 – Инвестиционен проект. Проучване.
0%
Фаза 2 - Обосновка за ЕС финансиране /ЕИБ заем, Плана за устойчивост/
0%
Фаза 3 - Кандидатстване за финансиране - европейско /ЕИБ заем, Плана за устойчивост/.
0%
Фаза 4 - Финансов и SWOT анализ. Финансови потоци. Подготовка за Дю дилиджънс анализ / Due diligence/.
0%
Фаза 5 - Технически и Работен проект.
0%
Фаза 6 - Проектен мениджмънт.
0%
Фаза 7 - Строителство.
0%
Окончател финансов анализ на инвестиция и изготвяне на проект за пълен капитален на Аспарухов мост. Финасов анализ, разширение и модернизиране на цялата ВИК мрежа.

One thought on “Финасов анализ и реализация на магистрала Черно море.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share