3249
✔️ Поради затруднения и липса на планирани държавни средства, които са значителни (по становище на МРРБ над 240 млн.лева) нужни за пълен капитален ремонт и за подсилване на колоните ( с налични над 32 критични дефекти – asparuhovmost.com/) [1,2,3] и по становища на експерти – капиталният ремонт на моста по изискванията на Еврокод (Eurocodes) за сеизмична устойчивост – не може да бъде извършен до 3-4 години [1,2,3].
✔️ Към момента само и единственно липсата на изготвен за последните 12 години на пълен проект за капитален ремонт и липсата на обективен финансов анализ за стойността на ремонта съгласно всички изисквания на ЕС директиви (Еврокод) – пряко това терминира пълната рехабилитация на моста да бъде заложена в Национален план за възстановяване и устойчивост или чрез ниско лихвен заем по ЕИБ, както беше направено на моста в Констанца през 2015 година.
✔️ Единствената реална алтернатива е изграждане на нов мост. Според европейската практика, строителство на нов мост се реализира в Европа до 36 месеца, при възможности от ползване до 85% европейски безвъзмездни средства. Допълнително, реализация на нов мост (в изготвен проект от СНЦ „КЧИЗ“ от 2018 година) с Air draft от 59м, ще даде възможност за достъп на дълбоководни контейнеровози до Варненско езеро и до пристанищен терминал Варна – Запад (след релизация на инженерни мерки), който в момента е ограничен от Аспарухов мост.

Финансиране?
Реализация на проекта може да бъде изпълнено единственно чрез ниско лихвен заем ЕИБ или 100% бюджетно финансиране.

Проектна готовност?
(1) Готов изцяло проект за капитален ремонт: Няма.
(2) Обосновка за ЕИБ финасиране заем: Няма.
(3) Официална подкрепа: Очаква се коалиционно спорузумение ПП+БСП+ИТМ+ДА България в цел намиране на решение.
(4) Допустимост за ЕИБ финансиране: Няма, няма направен икономически анализ.

Фаза 1 – Инвестиционен проект. Проучване инвестиция за ремонт.
5%
Фаза 2 - Обосновка за ЕС финансиране /ЕИБ заем, Плана за устойчивост/
2%
Фаза 3 - Кандидатстване за финансиране - европейско /ЕИБ заем, Плана за устойчивост/.
2%
Фаза 4 - Технически и Работен проект.
Готовност. 45%
Фаза 5 - Проектен мениджмънт.
0%
Фаза 6 - Капитален ремонт /пълен/
0%
Източници:
[1] СНЦ “Клъстер Черноморска Икономическа Зона” (#КЧИЗ) обследване направено още май-април 2020 година – Констатирало над 32 критични дефекта по носещи колони от пукнатини и критично състояние на 13 носеща колона с повишена вибрация (asparuhovmost.com/)
[2] СНЦ “Институт за пътна безопасност” (ИПБ) – Направената инспекция на Аспарухов мост от мултидисциплинарен екип на Института за пътна безопасност която категорично доказва, че мостът е с висок риск за експлоатация. Извършен международен одит RSI – IPB – 09/19.01.2021 на Аспарухов мост: http://www.iskra.bg/wp-content/uploads/2021/06/doklad.doc
3] Публично изявление на СНЦ “Институт за пътна безопасност” от 8.06.2020 година – Констатирано също критично състояние на моста и в частност на тринадесета колона и становище “Необходимо е да се потърси наказателна и материална отговорност на длъжностните лица, отговорни за поддръжката на моста” : https://www.facebook.com/RoadSafetyInstitute/posts/1499023903769186
Финасов анализ и реализация на магистрала Черно море.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share