Д-р инж. Дойчин Ников (КЧИЗ): “Сегашното управление на града в лицето на г-н Иван Портних няма никаква алтернатива за финансиране и за изграждане на Аспарухов мост от втори мост през варненското езеро в близките 10 години. Експертният им капацитет се свежда изцяло само до това нещо пак да обещаят за избори и нищо да не изпълнят в нов мандат.”

"Сегашното управление на града в лицето на г-н Иван Портних няма никаква алтернатива за финансиране и за изграждане на Аспарухов мост от втори мост през варненското езеро в близките 10 години. ✔️ Експертният им капацитет изцяло се свежда само до едни гръмки обещания за избори, но без нещо в намерения и във възможности да направят - нито за втори мост, нито за икономическа зона край града, нито за експо край града, нито за модернизация на пристанището, нито за нова модерна автогара, нито за някаква инфраструктура четири сезона за развитие на туризма, нито за привличане на мащабни европейски и чужди инвестиции (ПЧИ). ✔️ Последните 4 години града се управлява като провинциално село без пристанище - без цел, без посока, без дългосрочна стратегия, без мащабни инвестиции, без изграден един нов завод и без реализиран нито един мащабен ЕС проект по "твърди" мерки. Цяло чудо е че днес града все още има някаква икономика и че все още не всички младежи са избягали изцяло в чужбина. ✔️ Много скоро варненци ще разберат икономически лично в своя джоб какво ще им коства тази пълна гротеска в управление на един кмет - без никаква експертност, без елементарни знания по мениджмънт и инвестиции, без екип, кмет напълно обвързан с обръч от фирми и без възможности лично нещо да реши в този град. Провала ще е показен при първата икономическа криза. Вече 6,5 години общината и града има един кмет, който напълно съзнателно се крие от всякаква отговорност за един стол и една секретарка, страхуващ се даже да се срещни с един чужд инвеститор или с експерт от Брюксел!?
Човек, който няма смелост да излезе на един обществен дебат с експерти, с общественици или с кандидат-кметове за развитието на общината, не заслужава да бъде номиниран за кмет. Явно днес ПП ГЕРБ-Варна и Бойко Борисов толкова са се обезличили кадрово от провали и компромати, че явно нямат кого друг да номинират за кмет? Аз се надявам варненци много добре да осъзнават, че този човек има само един експертен потенциал да отведе града много скоро до сигурна икономическа и социална гибел - без туризъм, без икономика, без индустриална зона, без заводи, без инвеститори, без ПЧИ в срив, без работа и без бъдеще за младите. Ако варненци действително не виждат тези видими факти днес и от години, просто града вече ни е обречен икономически без бъдеще и без развитие."
Д-р инж. Дойчин Ников
СНЦ "Клъстер Черноморска Икономическа Зона"

Aспарухов мост е съоръжение от общоградско значение, в по-голямата си част мостът попада в район Аспарухово и част в район Одесос. Моста е единствената връзка между северната и южната част на град Варна и поради изчерпаната си пропускателна способност, днес има назряла необходимостта в града от осъществяване и на други пътни връзки в алтернатива.

Това уникалното мостово съоръжение се нуждае от перманентно наблюдение и поддръжка, която в обем последните години не се реализиран редовно – нито от общината, нито от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Моста се нуждае и от основен ремонт, като според МРРБ заявено през 2019 година е нужна инвестиция от 240 млн. лева за пълен ремонт – обявено публично във Варна от мистъра на МРРБ – г-жа Петя Аврамова.

Поради отсъствието на пътна артерия, която да осигурява скоростни далечни кореспонденции между най-североизточните и най-южните населени  територии във Варна, най-належаща е нуждата от реализиране на път 1-9 и мостовото съоръжение над Варненското езеро, в цел да се изнесе чистия транзит, а също така необходимо изграждането на крайезерната артерия между южната и западната промишлени зони и ул. “Кракра” най-вече в Западна Промишлена Зона.

Сегашните задръствания по Аспарухов мост заради ремонтните дейности ще станат ежедневие, ако до 20 години не бъде построено второ съоръжение на Варненското езеро. Това прогнозира в интервю за Дарик още 2016 година инж. Людмила Станчева-Урукова, която е част от екипа, разработил комуникационно-транспортната схема на настоящия Общ устройствен план на морската столица. В него са залегнали предложения за изграждането на два моста, които да имат по три ленти в една посока, велоалеи и тротоари. Първото съоръжение трябва да започва от южния възел на Аспарухов мост и да излиза на възел Топлата вода под „Максуда”, след което да се включва в булевард „Левски”, когато той бъде завършен. Неговата дължина е почти същата като сегашния мост. Второто предложение за нов мост е край село Казашко, където разстоянието между двата бряга е най-малко, казва още специалиста.

Още от 2013 година в Общият устройствен план на Варна (ОУП-Варна) фигурират  планувани в реализация нови мостове като алтернатива на Аспарухов мост в конкретни трасета до Максуда в посока Аспарухово, до с. Казашко, който мост да поеме транзитният трафик при завършване на магистрала АМ “Черно море“ и един подвижен мост през канал 1 (море-езеро) като авариен мост.

И така да видим за четири години мандат какво беше направено от кмета – г-н Иван Портник и общинската администрация – град Варна да има алтернатива на Аспарухов мост – без тяхна активност такъв важен проект няма как да се случи въобще:

5 май 2016 година – Кметът на Варна – Иван Портних се обяви за тунел: „Всеки мост е подложен на агресивна среда заради морето, докато при тунел този ефект е доста по-малък. Но, за да сме реалисти, общината няма как да реализира такъв проект със собствени пари. Той трябва да е подкрепен от държавата“, коментира кметът, който уточни, че специалистите трябва да кажат къде би могъл да бъде изграден тунелът. Дългосрочното решение за разтоварване на трафика във Варна е изграждането на второ съоръжение като алтернатива на Аспаруховия мост. За целта се правят проучвания и идейно проектиране за възможността да се прокопае тунел, съобщи във варненския ефир на Дарик кметът г-н Иван Портних.

15 август 2017 – на празника на Варна кметът на града Иван Портних заяви, че решението в алтернатива на Аспарухов мост е втори мостПроблемите с трафика на Варна ще се решат с изграждането на втори Аспарухов мост, разширяването на бул. “Васил Левски” и направата на пробив на бул. “Сливница”, казаха днес по БНТ кметът на града Иван Портних и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. В напреднала фаза е и проектът за пробива на “Сливница”, но вторият Аспарухов мост за момента “е само една чертичка в Подробния устройствен план“, поясни Портних. “Преди да се пристъпи към изграждането на съоръжението, трябва да се минат много процедури”, каза кметът на Варна.

Интересно е също колко средства са похарчени преди това от общината за проучвания за тунел, преди варианта за мост?

28 юни 2018 година – Италианското архитектурно студио De Miranda Associati ще участва в пред-проектните проучвания за строителството на втори мост през Варненското езеро, това заяви главният архитект на Варна Виктор Бузев пред Дневник.

– Явно, вече нещо активно се прави от общината да има алтернатива на Аспарухов мост?

18 февруари 2019 година – главният архитект на Варна – Виктор Бузев пред Радио Варна за втори мост – „Проектната готовност също е много добра фаза от цялата процедура, тъй като отнема време, както за проучване, така и за проектиране. За това е предимство да има проект с ясни параметри и стойност, за да може държавата да залага средства в бюджета и да планира изграждането на такова съоръжение“, коментира Бузев.

Напълно изненадващо април 2019 година –  кметът на града Иван Портних – най-неочаквано заявява, че много е говорено, но от общината и държавата за четири години по темата нищо не е направено – „Изграждането на втори Аспарухов мост е заложено в Общия устройствен план. За съжаление в годините назад много се е говорило, но нищо не е направено. Не са направени първите основни стъпки, като например, геоложките проучвания. И при посещението на заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, и при посещението на премиера Бойко Борисов, темата бе поставена на дневен ред и стартираме с необходимите стъпки да се прецизира мястото на второто съоръжение и начините на финансиране, като идеята е да се търси възможност за публично-частно партньорство.“

След множество обещания е ясно само едно, че предното ръководство на община и кмета в лицето – г-н Иван Портник нямат явно желание или нямат експертен потенциал да инициират успешна реализация нов мост като алтернатива на Аспарухов мост до 4 години. Такъв планиран мост за последните 4 години – няма, проект за такъв мост днес – също няма и финансиране също – няма. За четири години – нито общината, нито МРРБ не успяха да завършат даже пълният ремонт на един стар почти 50 годишен мост – Аспарухов мост.

Само наличието на готов технически проект ще стимулира по-бързата реализацията на моста чрез ПЧП с инвеститор. В цел ускорена реализация на алтернативен мост във Варна до 2025 година трябва да се предприеме още 2020 година да бъде изготвен идеен проект и обосновка за финансиране, като това ще бъде приоритет за общината. Реализация на моста в строителство е напълно възможно по наши експертни анализи чрез кандидатстване и одобрение във финансиране до 85% безвъзмездно при наличие на успешна практика чрез Кохезионен политики – както при моста в Хърватка, а дофинансиране от общата стойност на инвестицията е възможно чрез плануване й в държавен бюджет или чрез публично-частното партньорство с инвеститор.

✔️ Още 2014 година експерти на сдружение „Бъдеще за Варна“ в обществена полза са изработели идеен проект и анализи за реализация на втори мост до Максуда (заложено трасе в ОУП-Варна) и до Казашко (заложено трасе в ОУП-Варна), които проекти са показани още април 2015 година на кмета – г-н Иван Портних.

От 2017 година експертите на Клъстер Черноморска Икономическа Зона (КЧИЗ са разработели идеен проект, анализи и обосновка за финансиране в цел реализация на проект за втори мост на две нива до Максуда (заложено трасе в ОУП-Варна), представен на ниво МРРБ – месец май и пред дирекция Пристанище ЕАД за съгласуване. Проекта на СНЦ „КЧИЗ“ в обществена полза е получил подкрепа вече от Областна администрация Варна.

Вторият мост е проект от  общоградско значение, проекта е изключително важен и за всички близки общини – Белослав, Девня, Аксаково, Бургас и Добрич. В цел реализация на втори мост в нужна – простраствена и функционална интеграция с всички близки общини  за активно тяхно партнира на един кмет с всички близки общини. В тази цел още 2020 година СНЦ “КЧИЗ” ще инициираме и ще проведем работна среща с участие на всички общини от региона и ще поканени представители на министерства – МРРБ, МТ, МФ, Пристанище Варна и експерти от Брюксел в цел ускорена реализация от алтернатива от втори мост край Варна. На срещата експертно ще бъдат разгледани възможностите за европейско финансиране в изграждане на моста до 2025 година.

За да има Варна втори мост трябва активност първостепенна от общината и експерти там към момента такива там няма, трябва активен и последователен кмет, трябва силно лобиране на ниво София – министерства МРРБ, МТ и МФ и трябва лобиране на ниво Брюксел (ЕК) за финансиране.

До момента от предната общинска администрация и кмет – такава активно за последните четири години – не се наблюдава и не се наблюдава никаква последователност от план в действия, не се наблюдава лобиране на ниво министерства София, не се наблюдава лобиране и разговори на ниво Брюксел вероятно за това постиженията им днес са де факто напълно нулеви. Или както заяви сам г-н Иван Портних те са само една чертичка в устройственият план на Варна.

Нужна е генерална промяна на ниво мениджмънт община Варна в цел този и други важни проекти за общината и Варна да се случат, като – нов мост алтернатива на Аспарухов мост, индустриална зона и експо център да стартират до 2020 година и да се реализират до 2025 година изцяло.

Д-р инж. Дойчин Ников, председател СНЦ “КЧИЗ” и СНЦ “Бъдеще за Варна”©

<p>

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

</p>

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share
bg_BGBG