Д-р инж. Дойчин Ников: Само едни напълно неграмотни управници в Европа ще изберат кърпене на стар мост за 240 мил. лева още 10 години в постоянни задръствания пред половината от тази инвестиция за изцяло нов модерен мост с ЕС безвъзмездно финансиране от строителство 24 месеца!?

Държавнически ребус в България и във Варна: Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) търси 240 мил. лева за основен ремонт на Аспаруховия мост или за един стар мост, като може за същата инвестиция град Варна да има нов мост?

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заяви във Варна месец юни 2019 година, че предвид сериозните финанси, които са необходими, ще се търсят целеви средства за основен ремонт на Аспаруховия мост.

„Изцяло ремонтът на Аспарухов мост във Варна струва много – близо 240 млн. лв. Съоръжението подобно на виадуктите по магистралата, но много по-мащабно. Тази сумата е за възстановяване на горното и долното строене, подмяна на пътната плоча, на стоманобетонната плоча, на асфалтовата настилка и на всичко, което е необходимо. Затова ще се търсят целеви средства за Аспаруховия мост“, коментира Петя Аврамова.

До момента от Аспарухов мост е ремонтирана само рампата от страна на Варна, ремонта продължи 8 месеца от октомври 2017 до юли 2018 година при кошмарни задръствания за варненци и аспаруховци. През 2019 година стартира пак частичен ремонт на друг етап от рампата.

Основният ремонта на целият мост при осигуряване на финансиране ще продължи не по-малко от 2 до 3 години, което ще гарантира пак на варненци постоянни задръствания. Сумата 240 мил. лева се планира от МРРБ за възстановяване на горното и долното строене, подмяна на пътната плоча, на стоманобетонната плоча и на асфалтовата настилка. Практически по подпорните колоните и носещите стоманобетонни греди няма да се прави нищо освен частично саниране, като след завършване на основният ремонт Аспарухов мост като инфраструктурно съоръжение ще бъде вече на почти 50 години.

✔️ Според Италианското гражданско инженерно дружество продължителността на живота на мостовете, построени през 50-те и 60-те години, е около 50 години. Десетки хиляди съоръжения по целия континент са построени през тези десетилетия, използвайки най-известната технология по онова време – стоманобетона.

По техни думи мостът “Моранди” би трябвало да е достигнал тази около 50-годишна граници миналата година. Следователно е бил подложен на армировка и е бил под постоянно наблюдение. Това обаче не е попречило на рухването.

⭐ Каква е алтернативата – стар мост или втори нов мост във Варна?
Хърватия 2017 година започва строежа на най-големия си инфраструктурен проект от десетилетия насам или моста Pelješac (Пелешац), който ще свърже Дубровник с останалата част на страната.
Европейският съюз ще покрие по-голямата част от разходите, като ЕС съфинансира проекта с 357 млн. евро или 85% от разходите. Останалите 15% разходите или 63 млн. евро бяха покрити чрез държавно финансиране от Хърватия.

Държавата България трябва да похарчи 240 мил. лева или 120 млн.евро за основен ремонт на Аспаруховия мост или за един стар мост (без да смятаме дадените на Хидрострой близо 35 млн. лева похарчени за ремонта на входящата рампата 2017-2018 година) за да има някъде 2023-2024 година един ремонтиран или почти 50 годишен мост? Запитайте се, кой има пряк интерес от харчене на такъв обществен финансов ресурс?

⭐ Какъв е държавническият избор днес от решение за град Варна?
Варна има реална алтернатива за нов втори мост, като държавнически и грамотно да се инвестира между 60-100 млн.евро за един нов мост като кандидатства в Брюксел за останалото до 85% безвъзмездно ЕС финансиране и практически до 2 години да има нов мост. Съществуват даже възможности моста да се реализира с до финансиране изцяло чрез ПЧП, такива мостове като проекти има от години реализирани в Европа.

⭐ Какво е състоянието на Аспарухов мост?
✔️ БНТ (от 2016 година): Състоянието на Аспаруховия мост изисква авариен и неотложен ремонт, показват проучванията. Строителните работи включват асфалтиране, хидроизолация и цялостно конструктивно укрепване.
“След навлизане на евронормите за земетръс тази година мостът беше проверен спрямо тях и спрямо новите данни за земетръс на района и се оказва, че части от моста не отговарят на тези норми и трябва да бъдат укрепени, за да бъде сигурен за в бъдеще”, поясни арх. Борислав Игнатов – ръководител на проектния екип.

✔️ Марин Добрев – Участвал в надзора на първия ремонт на платната през 1996-1999 г., с колега правил и две пълни проверки на всичките 86 000 болта по съоръжението Аспарухов мост. “Последната беше през 2000 г., а сега вече е невъзможно да се направи нова, тъй като входните врати към железобетонната конструкция са разбити и окрадени от вандали, вътре е пълно с празни спринцовки и боклуци, а осветлението не работи и е тъмно като в рог”, не крие горчивината си Добрев. Той обаче е категоричен, че вертикалната профилактика е наложителна и задължителна, тъй като има риск от корозия на металната конструкция, а и по света има примери за сходни мостове, паднали в резултат на недобра поддръжка. “В акт 16 на обекта бе предвидено сформирането на група от 28 души, които да се занимават само с проверки и поддръжка на това уникално съоръжение. За жалост, такъв екип няма”, обясни Добрев пред в-к Труд 2019 година.

✔️ Аспаруховият мост е опасен при силен земетръс. Това стана ясно от изказването на инж. Лазар Лазаров, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“.
„Най-сериозният проблем на моста е, че когато е строен преди десетилетия, нормите за проектиране по отношение на земетръс са били такива, че той не е осигурен на най-тежката степен за сеимзичност. В Аспаруховия мост арматурното желязо е гладко, не е оребрено, т.е. няма го закотвящият ефект, който е много важен. Дебелината на арматурното желязо е спазена, но липсва оребрената арматура“, заяви инж. Лазаров през 2015 година.

✔️ Близо стотина неремонтирани моста дебнат водачите по пътищата, научи „Монитор”. Според официалната статистика на Агенция „Пътна инфраструктура“ броят им е около 70. Списъкът с рисковите пътни мостове в цялата страна беше направен след земетресението в Перник през май 2012 г. Досега обаче техният брой със сигурност е скочил с 20 – 30, смятат експерти по мостовете. Основният проблем са резките и честите промени в температурата. Както и липсата на пари за своевременния ремонт на мостовете.

⭐ Какво е положението с подобни стоманобетони мостове в Европа?
✔️ Около 840 моста във Франция имат сериозни конструктивни дефекти и са застрашени от срутване, се казва в поръчан от френското правителство одит, цитиран от Асошиейтед прес. След трагедията в италианския град Генуа, отнела живота на над 40 души, в Германия ще заработи нова система за контрол върху техническото състояние на мостовете в страната, предава още БТА.
За момента Аспарухов мост няма такава система която да следи максималното му натоварване и граничното допустимо провисване.

Анализ Д-р инж. Дойчин Ников, председател на Клъстер Черноморска Икономическа Зона, 12.06.2020 година

Д-р инж. Дойчин Ников, СНЦ КЧИЗ

Д-р инж. Дойчин Ников, председател на Клъстер Черноморска Икономическа Зона (bsezcluster.org), автор на мащабни проекти за Варна, подкрепени в пълен обем вече от 5 области и 8 общини от Североизточна България, от г-н Иван Портних – кмет Община Варна и от комисията „Европейски въпроси и международно сътрудничество“ към местния парламент, подкрепени и от общини Белослав, Девня и Аксаково в конкретни съгласувани проекти: ⭐ «Български Логистичен Коридор (Азия-Порт Варна-Централна Европа)» – EU Gateway за Североизточна България; ⭐⭐ «Европейски Експо Център Варна (Нов Логистичен и Реекспортен хъб към СЕЕ) за внос и износ» в близост Фериботен комплекс Варна и  ⭐⭐⭐ «Втори Аспарухов мост на две нива» съглано утвърденото трасе за втори мост заложено в действащият Общ устройствен план – Варна.

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за гр. Варна от Д-р инж. Дойчин Ников …


Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 12 in /home/solaslwh/oth/bsezcluster.org/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/shortcodes/vc-basic-grid.php on line 184
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share
bg_BGBG