Проект «Varna Ocean Dome – Aквапарк с изкуствен плаж с експо част в град Варна за целогодишен туризъм» на СНЦ “КЧИЗ“

Този уникален проект предвижда изграждането на Аквапарк с изкуствен плаж във Варна, който може да превърне морската столица в международна дестинация на четири сезона!

Това е напълно иновативен проект “Varna Ocean Dome – Aквапарк с изкуствен плаж с експо част в град Варна за целогодишен туризъм” предлаган от СНЦ “КЧИЗ” с напълно нова концепция “четири сезона” за България и за град Варна.

Д-р инж. Дойчин Ников, председател на СНЦ “КЧИЗ”: “Това е уникален проект за град Варна или за друг голям град в България от концепция 4 в 1 за Аквапарк с изкуствен плаж (покрит зимата от постоянна температура над 25 градуса с подвижен покрив) и отделна тропическа лагуна с изкуствени вълни за сърфинг, СПА комплекс с балнеолечебен център, Експо част в нов Експо център и Конгресен център всичко в едно – един проект на СНЦ “КЧИЗ” за целогодишен туризъм, който търси своя партньор при налично ЕС финансиране вече четвърта година.

Проектът е част от една мащабна и иновативна концепция “четири сезона” на СНЦ КЧИЗ разработвана 5 години от реализация на поетапно на три ключови и нови туристически дестинации или атрактивни туристически обекти от международен ранг (от отделни проекта на СНЦ КЧИЗ) около град Варна и Белослав, и за наличните курорти в области Варна и Добрич.

При поетапна реализация за 6 до 8 години от старта си до пълна си реализация, концепцията може да генерират сумарно като проектен потенциал 5.000 до 10.000 броя туристи на ден в зависимост реализираната обща площ от избран проект от комплекс (РЗП), и в зависимост от стратегическо разположение в близост до конкретен град с туристически комплекси от налична леглова база към момента.

Целта на проекта е да оползотвори налична леглова база неизползвана 8-9 месеца извън летният сезон в един черноморски и друг курорт, и чрез надграждане и изграждане на нова леглова база в бъдеще в близост до аквапарка и да се генерира постоянен поток от 600 000 до 1 200 000 потенциални туристи за година в бъдеще в срок примерно до 10-12 години в зависимост от спецификацията и РЗП на самият реализиран комплекс по проект като концепция.

Проектът е мащабен и напълно иновативен за България, подобна концепция “четири сезона” от години се прилага в Германия (Tropical Islands), Румъния ( Терме Букурещ), Гърция, Полша, Латвия, Франция (Аквапарка Aquaboulevard), Япония и даже в Норвегия (Pirbadet Waterpark) на брега на самото море от мащабни закрити басейни и СПА комплекси.

До сега подобна мащабна концепция не е прилагана в България за целогодишен туризъм, много малко хора в България са посещавали или запознати с концепцията на подобни работещи курорти и закрити комплекси в Европа, жалко че такива подобни от години няма в България. Определено тази нова концепция за България до момента на своята реализация за първи път тук ще буди напълно разбираемо в гражданите и лицата, който не са експерти – скептицизъм, неразбиране или даже пълно отричане, независимо, че проектът има изключително голяма доходност от ROI=15% и генерира много голям поток турист целогодишно.

Размерът на инвестиция е приблизително 45 милиона евро за комплекс нужен примерно за мащабите на град от типа Варна, един черноморски град, при наличната леглова база днес в курортите, налична като в “Св. Св. Константин и Елена”, “Златни Пясъци”, “Албена” и “Камчия” .

Като инвестицията се планира да бъде изцяло чрез ЕС финансиране (изцяло безвъзмездно финансиране), ако бенефициента към Европа е голяна община със свой терен от даденост или стар комплекс за модернизиране, желателно и наличен сондаж в минерален извор.

Нужно е само едно днес проектът да стартира в България – подкрепа от Община Варна и кандидатстване още през 2019 година към Брюксел по ЕС програми налични в СНЦ “КЧИЗ” с цел разработка на конкретен работен проект от комплекс и в цел получаване на одобрение за базова финансиране (безвъзмездно финансиране) за строителство – заявено и планирано в програмен период ОП 2020-2027.

Проектът, разработен от СНЦ “КЧИЗ” за град Варна, в пълна степен покрива изискванията на задание 2: при реализация да покрие в пълно натоварване свободната леглова база в региона на Варна извън туристическият сезон, заложено в стратегията за развитие на Община Варна 2014-2020, което от години е цел и дългосрочна мечта на Община Варна и на кмета г-н Иван Портних за град Варна.“, обяви Д-р инж. Дойчин Ников пред varna24.bg.

Напълно реално този новаторски проект за България, може за 5-6 години да направи революция в туризма на ниво град и да формира една нова международна и атрактивна туристическа дестинация.” коментира Д-р инж. Дойчин Ников от СНЦ “КЧИЗ”.

Иска се определено много неща за реализация на такъв проект в България – инвеститорски нюх, далновидност, опит и експертни знания по подобни реализирани проект в Европа за да види човек, огромният потенциал на проекта в доходност от генериране на туристи целогодишно за един град и значителната генерирана приходност на заведение и хотели, който практически са с неизползвана леглова база извън сезона.

Целта на проекта не е примерно варненци да ходят лятото на изкуствен плаж, а да се генерира сериозен поток туристи от Европа и от чужбина целогодишно (особено зимата) към града или извън сезона месеци август- месец май. Сега умножете доходите от сферата на туризъм по 1,7-2 пъти край Варна от пряко заета леглова база, и индиректно от заведения, обслужване на туристи, който ще генерира комплекса в зависимост от РЗП му в площ от 3000-5000 души на ден.

Допълнете и доходи от посещение на магазини и молове край комплекса и в града. И нека след това някой да заявява, че това не е нужно като целогодишен туризъм на един град или курорт в България, който има запълнена леглова база на 100% само 2 или 3 месеца в годината?“ коментира за проекта на СНЦ “КЧИЗ” – Д-р инж. Дойчин Ников.

  • ДАТА: МАРТ, 2018
  • КЛИЕНТ: OБЩИНА ВАРНА И ГРАД ВАРНА
  • СРОК НА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ПРОЕКТА: до 2 години
  • ПРОЕКТНИЯТ РАЗМЕР НА ИНВЕСТИЦИЯ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ПРОЕКТА В ПЪЛЕН ОБЕМ: 45 мил. ЕВРО за I Етап
  • ПЪРВОНАЧАЛЕН ИКОНОМИЧЕСКИ РАЗЧЕТ ЗА ВЪЗВРАЩАЕМОСТ НА ИНВЕСТИЦИЯТА: ROI над 15%
  • 100% ГОТОВНОСТ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ В БРЮКСЕЛ ЗА ЕС ФИНАНСИРАНЕ: Авторска концепция, изготвен бизнес план 200 листа и обосновка за ЕС финансиране
  • 85-100% НАЛИЧНО ЕС ФИНАНСИРАНЕ: За бенифицент община по ОП 2020-2027

Аз съм текстово блокче. Натиснете на бутона за редактиране за да промените този текст. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.


Related Works

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share