Варна развитие до 2027 година: Изберете приоритетите на своя град и област?

Предлагаме за първи път в историята на Варна, варненци чрез пряко допитване да определят приоритети за развитие на Варна и региона до 2027 година!

Целта на кампанията е да бъде разработен списък на приоритетни проекти за развитие на морската столицата – Варна, на пристанището и на цялата област, като гражданите определат основните приоритети за развитие.
 
За първи път, както от публичната администрация, така и от местната общност, тези списъци с проекти, подредени по важност, ще осигурят ясна и стратегическа визия за развитието и ще могат да информират за бъдещи решения и публични инвестиции в Община Варна, към Област Варна и към пристанище  Варна.
 

 

За разлика от жителите на Община Констанца, жителите на Община Варна по никакъв начин практически не участват в идентифицирате най-важните проекти на Община Варна и Област Варна, или по никакъв начин не можеха да се включат в тяхното класиране?

56% от общата стойност на всички проекти за Община Констанца е в приоритет – развитието на пристанище Констанца. А, у нас?
Инвестиции в пристанище Варна практически от години няма, мащабни ПЧИ (Преки Чужди Инвестиции) край Варна също няма, дълбоководни терминали или проекти също няма, транзитни товари също вече няма, инвестиции в инфраструктура 4 сезона или проекти по “твърди” мерки – също липсват.
 
Oсновните приоритети (проекти) се определят и са систиматизират експертно на две основни групи преди допитване на гражданите:
(Б1) Бюджетно финансиране – спешни проекти, чиято реализация възможна единствено чрез възможности на бюджетно финансиране в планиране до 2027 година.
(Е2) Европейско финансиране (Безвъзмездно, Юнкер, чрез ниско лихвен заем ЕИБ или чрез ПЧП) – спешни проекти, чиято реализация е възможна чрез възможности на ЕС инвестиции от различни програми ОП 2021-2017 и ЕС грандове в цел кандидатване към Брюксел.
Проекта е плотен за първи път в България и във Варна  –  идея на СНЦ “КЧИЗ” 2021 г.
 

ВАРНА РАЗВИТИЕ ДО 2027 ГОДИНА

Get your idea to 100 to be reviewed
Push your idea0/2000

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share