Д-р инж. Дойчин Ников: “Абсурдното не е само целият проект бул. Васил Левски в напълно остаряла концепция от 30 години и в своя замисъл без никаква възвращаемост на инвестицията за общината, но и това, че в Европа подобни инфраструктурни проекти се реализират с ползване на 50-67% ЕС безвъзмездно финансиране. При друг инвестиционно грамотен кмет като в Палма де Майорка, Варна щеше да има окончателно решение с транспорта и със задръстванията от 6 км метро с 4 метро станции за същите пари с ЕС безвъзмездно финансиране. Проблема е генерално друг, че някой фирми до властта всяка година мечтаят да имат нови хотели, комплекси и молове – те и един изцяло обвързан от тях кмет, който даже не иска да е кмет спират икономическото развитието на града вече 6 години. Затова веднага след избори при същият обвързан кмет ще видим нова корупционна схема от ремонт на Аспарухов мост за 240 млн.лева или гарантирано от ПП ГЕРБ и от Иван Портних отчитане към определени фирми при условие, че подобен нов мост в Хърватска там им е струвал само 60 млн.евро държавно финансиране при 18 месеца строителство с ЕС финансиране. Абсурда 10 години е пълен във Варна краде се като за световно, 36 млн.лева за км булевард, 45 мил. за една дупка, в Румъния такива управници щяха вече да са вече в затвора, а тук народа иска пак да ги избира. Явно тук овце са повече от Румъния, който ходят да гласуват на избори за такива напълно крадливи управници и чакат някакво икономическо чудо във Варна 10 години?”

Без съмнение бул. “Васил Левски” е мащабно начинание. Но, безспорно проектиран така бул. “Васил Левски” ще докара на варненци гарантирано – нов шум и замърсяване на въздуха от автомобилният трафик, прах и проблеми при поройни дъждове в наводнения.

Абсурдното не е само целият проект бул. Васил Левски в напълно остаряла концепция от 30 години и в своя замисъл без никаква възвращаемост на инвестицията за общината, но и това, че в Европа подобни инфраструктурни проекти се реализират с ползване на 50-67% ЕС безвъзмездно финансиране.

Явно защото град Варна, варненци и Община Варна сме доста богати, финансирането на проекта е само чрез националният бюджет (70%) и със заеми взети от общината при лихва над 6-7% платени с данъците на варненци, но практически без безвъзмездно ЕС финансиране в неизползвани възможности до 50-65% от стойността на проекта и при само 28,57% усвояване на ЕС Фондовете по програмният период 2014-2020 година.

Като всеки грамотен държавник от Европа ще се запита логично, защо не се ползват целево ЕС Фондовете по такива мащабни проекти каквато е практиката в Европа от години?

Д-р инж. Дойчин Ников – председател на сдружение Клъстер Черноморска Икономическа Зона (КЧИЗ) и на сдружение “Бъдеще за Варна”

Д-р инж. Дойчин Ников, СНЦ КЧИЗ

Д-р инж. Дойчин Ников, председател на Клъстер Черноморска Икономическа Зона (bsezcluster.org), автор на мащабни проекти за Варна, подкрепени в пълен обем вече от 5 области и 8 общини от Североизточна България, от г-н Иван Портних – кмет Община Варна и от комисията „Европейски въпроси и международно сътрудничество“ към местния парламент, подкрепени и от общини Белослав, Девня и Аксаково в конкретни съгласувани проекти: ⭐ «Български Логистичен Коридор (Азия-Порт Варна-Централна Европа)» – EU Gateway за Североизточна България; ⭐⭐ «Европейски Експо Център Варна (Нов Логистичен и Реекспортен хъб към СЕЕ) за внос и износ» в близост Фериботен комплекс Варна и  ⭐⭐⭐ «Втори Аспарухов мост на две нива» съглано утвърденото трасе за втори мост заложено в действащият Общ устройствен план – Варна.

 

[/vc_column][/vc_row]

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за гр. Варна от Д-р инж. Дойчин Ников …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share