09.VII. Интелигентна Система за Контрол на Наводнения /Риска/ – План за Варна

Ясно доказателство за това, колко маловажна за общината е темата за контрол и превенция на наводненията /риска/ е липсата на такава система реализирана в община Варна за 5 години и то при факта от трагичният инцидент с жертви през 2014 години от наводнение сполетяло като бедствие Аспарухово.

45 населени места в Северното Черноморие са висок потенциален риск от наводнение. Това показва планът за управление на риска, изготвен от Басейновата дирекция „Черноморски район“. 27.11.2017
– В момента основната грижа да предупредят хората при неблагоприятна прогноза, остава за кметовете, особено в малките населени места.
– Изключително висок интензитет на дъжда се наблюдава във Варна последните години. 160 литра порой на квадратен метър в паднал за едва 5 мин във Варна през 2018 година и това не са еднократни случай. Средната стойност за дъждовния следобед е 76 л/ кв.м. Обичайната норма за месеца е 50 л/кв.м. Тези дъждове представляват водно бедствие за морската ни столица.

Реализацията Интелигентна Система за Контрол на Наводнения /Риска/ в града чрез европейски програми ще основен приоритет до 2022 година в изпълнение, подобна системи има реализирани в почти всички европейски градове. Реализация на подобна система ще осигури високи нива по превенция в прогнозиране на поройни валежи с висока интензивност и за сигнализиране на жители в рискови зони от Община Варна, преди възможни наводнения.

Важна част от проекта ще бъде проведени ред практически обучения на представители на заинтересованите страни и на населението на община Варна за работа с информационната система, както и за предприемане на адекватни действия в случай на наводнения. В информационната кампания ще се наблегне по подготовка на гражданите към извънредниситуации при наводнения от това какви трябва да са техни действия, които те трябва да предприемат в случай на сигнал от опасност за наводнения, ако се намират в рискова зона, а също в случай на реално бедствие по евакуация или във взаимодействия със спасителни служби.

ИК “Бъдеще за Варна”©

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share