09.XI. Приоритет – Изцяло ЕС инвестиции (ЕС фондове) – План за Варна

От години във Варна сме се нагледали на неефективни транспортни проекти, като Интегриран транспорт – Варна с похарчени десетки милиони и държавни или общински средства при напълно спорен или почти някакъв видим резултат.

Днес от всеки гражданин във Варна навсякъде в града са видими множество такива напълно неефективни проекти и нерентабилни проекти на общината като – неработещи билетни системинереализирани въобще бързи автобусни коридори или велоалеи водещи към нищото, всички те с липсващ или спорен обществен принос за варненци, проекти реализирани без обществена дискусия, без допитване към варненци и без прозрачен конкурс.

1) Първостепенно при реализация на всички проекти от общината в бъдеще ще бъде общественият принос, обществена подкрепа и финансирането изцяло да бъде от безвъзмездни европейски средства по различни ЕС програми или чрез ниско лихвени ЕС средства. Приоритет при реализация на проектите ще бъдат ЕС средства. Финансиране на проекти с държавни или общински средства извън планираните в бюджета на общината, ще е възможно само и единствено за проекти, който са минали процедура на предварително обществено експертно съгласуване и проведена обществена дискусия с гражданите.

2) Ще се преустанови напълно практиката в общината и няма да се допуска вземането на дългове – общински заеми или харчове на общински бюджетни средства за нерентабилни проекти или проекти с напълно остаряла концепция, която концепция като практика не се прилага от години в Европа.

3) Избора на изпълнител на проектите с ЕС финансиране ще става само чрез открит прозрачен конкурс. Компанията класирана на първо място трябва да има доказан професионален опит (в налични референции представени) от изпълнение на подобно проекти в Европа. Няма да се допуска участие или възлагания на компании – без налични референции от Европа.

4) Отстраняване на компании, който не изпълняват качествено или не остраняват рекламации по гаранционно обслужване съгласно сключени вече договори по проведени процедури в общината, няма да имат право да се явяват по обществени търгове в срок от 4 години.

5) Общественият контрол по изпълнение на проекти с ЕС средства ще се контролира от обществен съвет от 5 лица с участие на представители на неправитествени организации, активни граждани общественици и журналисти (всички участващи на ротационен принцип на всеки 6 месеца), а също с участието на местният Омбудсман на Варна. Този обществен орган ще контролира, ще анализира и публично в конкретен доклад пред общинският съвет и пред гражданите, ще отчита изпълнението в обем на всеки 6 месеца на всеки проект изпълняван с ЕС финансиране.

ИК “Бъдеще за Варна”©

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share