Позитивни новини от Европейска комисия относно възможности за модернизация на държавните пристанищни терминали Варна – Изток и Варна – Запад с европейски средства за периода 2021—2027 г.

Европейската комисия (от 29.6.2021/E-002031/2021) окончателно отказа ЕС финансирането на Интермодален терминал Варна (нови пристанища), европейски средства ще има само за модернизация на съществуващи пристанища.

“Констанца и Бургас са две морски пристанища на Черно море за контейнерни товари, които са част от трансевропейската основна транспортна мрежа и обслужват входящите потоци от стоки от Далечния изток. През периода 2013—2020 г. по линия на Механизма за свързване на Европа (МСЕ) беше финансирано модернизирането на инфраструктурата и опазването на околната среда в пристанище Констанца, както и проучването за модернизиране на пристанище Бургас от крайбрежна основна инфраструктура и свързването му с железопътния транспорт. В тези две пристанища все още съществуват значителни възможности за растеж.
 
Въпреки че законодателната процедура относно МСЕ за периода 2021—2027 г. все още не е приключила, с оглед на частичния компромис между съзаконодателите свързаните с морските пристанища дейности за изграждане на основната мрежа в съответствие с глава III от Регламент (ЕС) № 1315/2013 ще бъдат допустими за финансова подкрепа.
МСЕ за периода 2021—2027 г. не предвижда възможност за финансиране на изграждането на ново пристанище.” 
Това заяви г-жа Адина Валеан – Комисар по Транспорта в Европейска комисия в отговор на зададен въпрос за изграждане на нови пристанища в България и възможности за тяхното ЕС финансиране.
СНЦ “Клъстер Черноморска Икономическа Зона” има пълна готовност за заявяване още 2021 година в Брюксел (ЕК):
  1. Проект «Български Логистичен Коридор (Азия-Порт Варна- Централна Европа)» – EU Gateway заложен в Интегрирана Териториална Стратегия за Развитие на Североизточен регион (СИР) до 2027 година за реализация с мащабна подкрепа от 5 (пет) областни администрации и от 7 (седем) община на Североизточна България, включително от Областна администрация -Варна и Община Варна.
  2. Цяла авторска – Концепция за достъп на дълбоководни кораби (дълбоководни контенеровози и бълкери) в пристанище Варна (във варнеското езеро и към пристанищен терминал Варна-Запад) с мащабна подкрепа от Областна администрация -Варна, Пристанище Варна ЕАД, БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ – РЕГИОНАЛЕН АКАДЕМИЧЕН ЦЕНТЪР – ВАРНА, СТОПАНСКА КАМАРА – ВАРНА, ВАРНЕНСКАТА ТЪРГОВСКА-ИНДУСТРИАЛНА КАМАРА, ТРАНЗИТНА ТЪРГОВСКА ЗОНА АД и други.
  3. Инженерни решения от Проекти №1 и №2 (+ №3) Пристанище Варна = 3 в 1 „Мост & Шлюз & Терминал” за достъп на дълбоководни кораби към варненско езеро подкрепени от Областна администрация -Варна.
  4. Проект “Европейски Експо Център Варна (Нов Логистичен и Реекспортен хъб към СЕЕ) за внос и износ” в близост Фериботен комплекс Варна с мащабна подкрепа от 5 (пет) областни администрации и от 7 (седем) общини на Североизточна България, включително от Областна администрация -Варна и от Общини – Белослав, Девня и Аксаково.

Д-р инж. Дойчин Ников, председател СНЦ “Клъстер Черноморска Икономическа Зона”

Официално изявление на СНЦ Клъстер Черноморска Икономическа Зона, относно Парламентарни избори 11 юли 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
bg_BGBG
en_USEN bg_BGBG