Loading

Открито писмо с искане на оставка на кмета Иван Портних и за отегляне на номинацията му от ПП ГЕРБ за 4-ри мандат кмет на Община Варна – подкрепенно от СНЦ „КЧИЗ“, СНЦ „Бъдеще за Варна“ и СНЦ “Защита на гражданите и държавата”.

Уважаеми граждани на град Варна,
Уважаеми гражданско общество на град Варна,
Уважаеми не правителствени организации на град Варна,
Уважаеми Политически партии,

Ние, няколко не правителствените организации, като СНЦ „Клъстер Черноморска Икономическа Зона“, СНЦ „Бъдеще за Варна“ и СНЦ “Защита на гражданите и държавата“ сме се обединили от години към една обществена кауза за икономически просперитет на Варна и региона. От години наши експерти и общественици – без един лев общинско и без един лев държавно финансиране се борим и работим усилено за привличане на мащабни европейски инвестиции от Брюксел към стратегически проекти по „твърди“ мерки за Варна и региона – Втори Аспарухов мост, Клъстерен проект за нови индустриални зони, Проект за нов логистичен коридор през пристанище Варна, Изграждане на нова инфраструктура четири сезона и други стратегически проекти.

Днес след упоритата съпротива на Кмета на Варна – Иван Портних провалил всичките ни усилия за привличането на огромни финансови потоци насочени към подобряване структурата и икономиката на Варна, публично заявяваме, че търпението на гражданите на Варна приключи. Гражданите на Варна вече знаят за всички документирани от нас факти за съзнателното и системно саботиране от 2015 година на безвъзмездни европейски инвестиции от Брюксел към мащабни проекти за Варна и региона от партия ПП ГЕРБ, от Бойко Борисов и лично от кмета – Иван Портних.

Факт (1): От подадени общо 14 проектни предложения към ПП ГЕРБ изпълнителна и местна власт от наша инициатива: Няма получен нито един отговор и няма реализирана нито една експертна среща по нито едно проектно предложение. Време е да попитаме партия ПП ГЕРБ защо и по какви причини, вече близо 8 години – няма отговори по тези внесени предложения?

Факт (2): От съгласувани общо 2 срещи с чужди инвеститори (през 2015 и 2019 година) по наши инициативи с местната власт на Община Варна и кмета Иван Портних – ПП ГЕРБ имаме документирани 100% провалени срещи. Време е да попитаме Иван Портних, защо и по-какви точно причини бяга от пряка отговорност, задълженията си гласувани му и възложени му от гражданите на Варна, като кмет?

Факт (3): От съгласувана среща с експерти от Брюксел в МРББ : Имаме документиран отново нейния провал през 2019 година в МРРБ – провалена поради неявяване на кмета на Варна – Иван Портних, неявяване на областен управител на Варна – Стоян Пасев и неявяване на зам.министър МРРБ – Николай Нанков. Време е да попитаме изпълнителната власт на ПП ГЕРБ по какви причини саботира срещите с експерти от Брюксел?

Факт (4): От 2019 година няма отговор на изпратено писмено запитване от Администрацията на Президента – г-н Румен Радева към Общински съвет- Варна и към кмет Иван Портних за причини за бавене на мащабни обществени проекти за Варна. Този отговор кмета Иван Портних и Общински съвет –Варна дължи на Нас- гражданите на Варна.

Във връзка с това документирано съзнателно саботиране на обществени проекти: първо (1) Чрез това открито писмо, Ние гражданите на Варна искаме публично и незабавно оставката на кмета Иван Портних;

Второ (2): Отправяме публично искаме към партия ГЕРБ да оттегли незабавно и веднага, както вече направиха в София и в Бургас, кандидатурата на Иван Портних, като кмет и областен координатор на партия ГЕРБ от номинация в 4-ти мандат за местни избори 2023 година.

От преди години, още преди „избирането“ на Портних за Кмет на Варна, морската столица можеше да стане пристанищен град за пример, с икономически просперитет и с мащабни ЕС инвестиции от разцвет, както край Барселона, както край Валенция и както край Констанца, можеше. Защо, не се случи това господин Иван Портних?

Крайно време е Варна да има общо обединение на всички недоволни и възмутени от безчиствата и издевателствата над Варна от Герб и Портних:

1. На политически партии – не съгласни с разрухата на Варна провеждана от Герб през трите мандата на Портних;
2. На всички граждани на Варна;
3. На не-правителствените организации срещу бездействието на този кмет, който от години съзнателно и методично унищожава бъдещето на нашият град.

Този призив за оставка остава отворен за присъединяване към него на Политически партии, Граждански организации и отделни граждани.

Откритото писмо – подкрепено досега от:
1) СНЦ „Клъстер Черноморска Икономическа Зона“
2) СНЦ „Бъдеще за Варна“
3) СНЦ “Защита на гражданите и държавата”.		
Първото заседание на междуведомствена работна група за ускорено икономическо развитие на области- Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Разград и Русе, постигане на логистична свързаност на пристанища Варна, Бургас и Русе с Централна Европа и Азия Дойчин Ников: Партия ГЕРБ, Иван Портних и лично Николай Нанков, дължат публични отговори, не към мен, не към неправителствена организация Клъстер Черноморска Икономическа Зона, а към вас гражданите на Варна и 30.000 граждани на Аспарухово!

14 thoughts on “Открито писмо с искане на оставка на кмета Иван Портних и за отегляне на номинацията му от ПП ГЕРБ за 4-ри мандат кмет на Община Варна – подкрепенно от СНЦ „КЧИЗ“, СНЦ „Бъдеще за Варна“ и СНЦ “Защита на гражданите и държавата”.”

 1. Pingback: Организации искат оставката на кмета на Варна | Силна Варна

 2. Валентина Бянова

  Подкрепям искането за оставка на Портних….и не само…да бъде подведен под отговорност

  • КЧИЗ

   Благодарим Ви г-жо Бянова. Ще направим всичко възможно са тези саботажи Иван Портних да понесе съответната отговорност от компетентни инстанции ЕК и Брюксел.

 3. Pingback: Неправителствена организация Клъстер Черноморска Икономическа Зона (КЧИЗ) призова партиите на промяната да изразят решителност и да заст

 4. Pingback: Д-р инж. Дойчин Ников: Крайно време е в политиката да влизат достойни българи и общественици, които са готови да дават блага на България, а не

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share