Д-р инж. Дойчин Ников (КЧИЗ): “Варна спешно се нуждае от прилагане на модерни концепции от превенция на наводнения, решения има нужно единствено – държавническо мислене, експертност и градоустройствено планиране в Община Варна.”

Кметът на Варна Иван Портних в ефира на bTV през 2018 година заяви, че наводненията във Варна се дължат и на проблеми с канализацията. В морския град тя на места е смесена – дъждовна и битова. Проблемът е известен от десетилетия, допълни кметът. Съществува общински проект, но няма пари за реализацията му. Около 100 млн. лв. са необходими за два основни проекта.

По думите на Портних единият проект би струвал приблизително 60 млн. лв. Вторият проблем с канализацията – на високите квартали – има разрешение. Колектор би решил проблема, но изграждането му струва 40 млн. лв. “Всеки булевард, който правим, е с подмяна на комуникациите. Системно работим, но няма магическа пръчка, която да реши проблем, наслоен с десетилетия”, посочи той.

След направен обемен анализ на решения в цяла Европа и успешни практики за справяне с проблемите от наводнения – категорично и експертно не считам, че общината е успяла да намери рационалното или удачно решение за окончателно справяне на с проблема с наводненията в града. Липсата на експерти в общината, липса на експертни анализи на иновативни решение прилагани от години в Европа поставя решението с проблема от наводнения в града в плоскост – няма грамотно градоустройствено решение, нужни са милионни инвестиции, пари няма и решение на проблема също няма как да има?

Решение има и за прилагането му от превенция на наводненията в града е нужно единствено – държавническо мислене, експертност и градоустройствено планиране в Община Варна за съжаление такава във Варна няма от години по този важен за града и затова проблема е изоставен. 

Д-р инж. Дойчин Ников: Приоритетно при изграждане на нова инфраструктура в града трябва да се прилагат технологии за интелигентно строителство на тротоари и площади като от Амстердам и от Копенхаген за превенция на наводненията.

Добър пример от Амстердам: Технологии за интелигентно строителство на тротоари и площади в Амстердам, в цел превенция и управление на риска от наводнения в градска се прилагат още от 10 години в две направление – изцяло покриване на булеварди и изграждане на изкуствени подземни резервоари чрез полагане на PVC касети под тротоарите, площадите и улици, където се събира дъждовната вода.

Добър пример от Копенхаген: На 2 юли 2011 г. големи площи на град Копенхаген бяха наводнени. За да се предотврати повторното наводняване в квартал Норребро в Копенхаген с популация над 80.000 души (близо 1/3 от тази на град Варна) с площ от 3.82 km2 ще се реализира мащабен проект за £16 милиона (36,3 млн.лева).

Проектът “Душата на Норбреро”  стартира тази година и ще завърши 2021 година. Град Копенхаген е с популация от 775,033 души.

Проекта ще регенерира вътрешния район на Норребро, създавайки нови екосистеми за облекчаване на наводненията и създаване на нови социални пространства в процеса.

Д-р инж. Дойчин Ников, председател СНЦ”Бъдеще за Варна” и СНЦ”КЧИЗ”©

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share