01.I. Екологичен градски транспорт – План за Варна

Модерните европейски градове са силно зависими от градския транспорт, който трябва да предостави бърза и удобна алтернатива за придвижване на своите жители. Градският транспорт трябва да e задължително екологичен, удобен, бърз и да предоставя всички удобства на 21 век – безплатен Интернет достъп до всички електронни ресурси на общината и работеща ефективно система за електронни билети.

Липса на разработена държавнически дългосрочна обща концепция за развитие на градският транспорт във Варна от години и изпълнение на проекти на „парче“, го направеха все по-малко удобен за гражданите, по-бавен и по-скъп за тях. Въпреки огромните инвестиции от нови автобуси закупени, въпреки грандомански проекти изпълнени, проекти и като Интегриран транспорт в напълно спорен резултат – пътниците в автобусите трайно намаляват, а гражданите все повече разчитат на личните си автомобили.

Неблагоприятен фактор за засилване на тази тенденция беше и реализираните инфраструктури проекти в града през последните години две години при липсата на добра организация или без добро предварително планиране в провеждане по строителство мениджмънт. Като конкретно изпълнението на проекта бул. Васил Левски доведи в града до това автобусите практически да бъдат блокирани в огромни и постоянни задръствания с месеци. Последствията от сбърканата обща политика усещаме всички – опасно замърсяване, все повече задръствания на много места (ул. Девня, до Автогарата и на други места) и загуба на ценно време за гражданите.

Приоритет: Изработка на дългосрочна стратегия за транспортно развитие на града

Развитие на градският транспорт във Варна в посока видимо подобрение от полза за варненци, или по-отношение на удобство и бързина ще има само единствено при изработена дългосрочна стратегия за транспортно развитие на града. Стратегия ще бъде разработена експертно от водещи специалисти от България и чужбина, с участие на експерти на водещи компании (Alstom, Siemens AG и други), тази стратегия ще има ясни цели, ще има визия и ще има целево планиране на харчените финансови ресурси от средства с конкретна обосновка от ефективност (ресурси ЕС фондове, общински или държавни) и ще има заложени от план в изработка на конкретни идейни проекти и с нужните обосновки за ЕС финансиране.

Преминаване на градският транспорт изцяло да бъде екологичен (преминаване към електрическо задвижване) ще бъде основен приоритет в концепция за бъдещо развитие на транспорта. Ще се продължат само ефективни действията по модернизацията на автопарка на обществения транспорт, чрез покупката на нов такъв, енергоефективен градски транспорт и интеграция му с модерни ИТ системи за електронни билети и ИТ системи за управление на трафика. В крайна сметка всички тези мерки имат една цел да направят обществения транспорт по-привлекателен и да увеличат броя на потребителите.

Друга мярка ще бъдат изграждани на специални автобусни платна, които биха позволили на автобусите да заобиколят задръстванията на трафика, задължително ще се мисли в посока на реализация на проекти за релсов транспорт. Само изграждане на надеждна и удобна система за обществен транспорт напълно интегрирана ще осигурява стимул за жителите на Варна да оставят колите си у дома.

Ще се предприемат и действия в подобия на успешна практика в Румъния и Констанца в цел стимулиране на бракуване на старите автомобили и замяната им с нови. Възможностите за стимулиране на гражданите за подмяна на парка им МПС ще са два – въздействие чрез данъците МПС в стимули и чрез реализация на ЕС проекти както в Румъния за „купонно“ стимулиране в паричен бонус през бракуване и покупка на ново МПС, което да отговаря на всички ЕС норми за екологичност в отделяни емисии.

Задължително ще се разработят конкретни стимули, като ще се стимулират граждани и фирми използващи електрически автомобили и транспортен парк в града.

Важна мярка за значително подобрение на замърсяването на въздуха от автомобили в централната част на града, ще бъде реализация на проекти, като Интелигентна Система за качество на въздух в града в мониторинг и Интелигентна Транспортна Система за оптимизация на движението на транспортни средства и задръстванията.

Ще бъде изготвен интегриран план от конкретни мерки и действия в участие на всички заинтересовани групи и институции – точен и ясно разписан, след проведен пълен анализ на градският транспорт във Варна – парк, ресурс, ефективност от ползването му от гражданите, екологичност в отговаряне на ЕС норми, рентабилност на инвестираните средства и проведен анализ с използване на съвременни Интелигентна Транспортна Система за мониторинг на трафика и движение на целият общински транспорт от парк – възможности използвани от години в Европа и в Румъния.

ИК “Бъдеще за Варна”©

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share