02.II. Градска среда – Приоритет подобрение квартална среда – План за Варна

Хората прекарват най-много време в кварталите – или в кварталните пространства около дома, там спортуват, там пазаруват, там от училища също често учат, там ходят в магазини и в молове, често и там работят и комуникират с приятели. Кварталите са важно място в един град за хората, мястото за социален контакт, култура и отдих, днес всичко това често се постига много трудно. Много места в града са крайно занемарени, обрасли с тръни и с инфраструктура оставена на само-разпад.

Често детските и спортните площадки са стари и напълно недостатъчни, уличното осветлението е старо и не навсякъде работи, а в между блоковите пространства често, вместо зеленина, преобладава асфалт. Гражданите плащат данъци и са в пълното си право да получат уредена и модерна градска среда в непосредствена близост до домовете ни.

Подобряването на качеството на средата в кварталите е ключов елемент от нашия План за Варна. Ще планираме всеобхватно и систематично обновяване на кварталната инфраструктура – приоритетно с ЕС средства.

Основен акцент ще бъде ремонт и изграждане на тротоари, засаждане на нови дървета и растителност, които подобряват средата и пречистват въздуха, също ще акцентираме за инициативи с гражданите по облагородяване на площите в подходяща зеленина. Решаване на проблемите с паркирането, подновяване на детските и спортните площадки ще е друг наш акцент в екипна работа с всички районни кметове. В процеса активно ще включим кварталните съвети – една новост, където гражданите ще могат да предоставят своите идеи, те да се систематизират и да достигнат до общината или до нас, ще се работи най-пълноценно за постигане на нужди на гражданите – от по-добра жизнена среда и за по-пълноценен в условия живот.

Ще инсценираме нови инициативи в кварталните съвети от срещи с доказали се архитекти и урбанисти от България и чужбина, където ще бъдат показани нови модерни концепции и успешни практики от Европа.

Няма да тоалираме изпълнението на проекти на парче ще се работи по типови проекти за цялостно обновяване на между блоковите пространства с активно участие на гражданите и сдружения.

Улици без дупки, нови тротоари за пешеходците, подновени паркинги и изправно осветлението ще бъдат нашите основни приоритети.

Само с помощ и при обществен контрол изпълняван от гражданите, при активни действия на една община (нас), паркирането в кварталите ще бъде вкарано в ред до няколко години, а зелените площи ще станат действително зелени както е това от години в Европа и те ще бъдат място за хора, а не – за автомобили. Строго ще се контролира и изцяло ще се ограничи практиката за частни временни обекти, който да завладяват публичните и обществените пространства. 

Ще работим усърдно и за изграждането на нови спортни площадки, достъпни и безплатни за ползване. Всеки квартал ще има отделен бюджет за съжаление ограничен от общият бюджет на общината в приходи годишно, ресурс който ние трябва далновидно и умело да се инвестира с помощта на гражданите във всеки квартал. 

За това ще толерираме и ще стартираме инициативи за разработка на проекти от граждани и от неправителствени организации това за нас ще бъде особенно важен приоритет, подкрепяни от нас и при помощ на водещи експерти по ЕС програми в Брюксел и чрез офиса ни в Брюксел ще търсим инвестиции от ЕС безвъзмездни средства за реализирането на всички видимите промени навсякъде в кварталите на града.

ИК “Бъдеще за Варна”©

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share