05.II. Паркинги и гаражи – Приоритет на ЕС инвестиции – План за Варна

Намирането  на решение за паркирането в рамките на градски център на Варна наистина е сложна, но не и невъзможна задача и това се доказва чрез успешни примери в много градове в Европа. Пример за това е Белград, където  само в центъра има 7050 места в общински многоетажни паркинги, а в Скопие числото е 2516.

Такива паркинги могат да се построят под големите училищни дворове, градски пространства или площади. Подземни паркинги са напълно възможни под площадите на „Червеният площад“, „Севастопол“ и пред Архелогическият музей, Цирковата площадка и други като възможни локации за тази цел.  Етажни гаражи могат да бъдат направени и на паркинга под Терапията и под Военна болница с което веднъж завинаги да бъде решен проблемът с паркирането около тези болниците.

Изграждането на паркингите може да стане с ЕС средства, друга възможност е от предоставянето им на концесия или ПЧП, отчитайки успешна практика от Белград – Сърбия, където изградените паркинги в града в терени на общината се предоставят на концесия за 40 години. В тази цел още 2015 година в Белград беше стартиран проект CarBox – Belgrade PPP Parking за изработка на технически проект с ЕС финансиране за изграждане на 1850 нови паркинга в града в цел реализацията им чрез ПЧП с инвеститори.

Приоритет – подаване на два идейни проекти за многоетажни паркинги от общо 900 места още 2020 година в Брюксел (ЕК) за ЕС финансиране

Ще работим приоритетно за изработка на два идейни проекти за многоетажни паркинги на Спортна зала от 300 места и до Терапията (надземен) от 600 места – това са места с голяма концентрация на посетители и в момента с належаща нужда от обществени паркинги. Още в началото 2020 години ще се предприемане кандидатстване в Брюксел в цел финансиране на технически проекти и ЕС финансиране.

1) Първостепенно при реализация на всички проекти за обществени паркинги от общината в бъдеще ще бъде общественият принос, обществена подкрепа и финансирането изцяло да бъде от безвъзмездни европейски средства по различни ЕС програми или чрез ниско лихвени ЕС средства.

Приоритет при реализация на проектите ще бъдат ЕС средства. Финансиране на проекти с държавни или общински средства извън планираните в бюджета на общината, ще е възможно само и единствено за проекти, който са минали процедура на предварително обществено експертно съгласуване и проведена обществена дискусия с гражданите.

2) Ще се преустанови напълно практиката в общината и няма да се допуска вземането на дългове – общински заеми или харчове на общински бюджетни средства за нерентабилни проекти или проекти за паркинги с напълно остаряла концепция, която концепция като практика не се прилага от години в Европа.

3) Избора на изпълнител на проектите за паркинги с ЕС финансиране ще става само чрез открит прозрачен конкурс. Компанията класирана на първо място трябва да има доказан професионален опит (в налични референции представени) от изпълнение на подобно проекти в Европа. Няма да се допуска участие или възлагания на компании – без налични референции от Европа.

4) Отстраняване на компании, който не изпълняват качествено или не остраняват рекламации в гаранционно обслужване съгласно сключени вече договори по проведени процедури в общината, такива компании от „черен списък“ няма да имат право да се явяват по обществени търгове в срок от 4 години.

5) Общественият контрол по изпълнение на проектите с ЕС средства ще се контролира от обществен съвет от 5 лица с участие на представители на неправитествени организации, активни граждани общественици и журналисти (всички участващи на ротационен принцип на всеки 6 месеца), а също с участието на местният Омбудсман на Варна. Този обществен орган ще контролира, ще анализира и публично в конкретен доклад пред общинският съвет и пред гражданите, ще отчита изпълнението в обем на всеки 6 месеца на всеки проект за обществен паркинг изпълняван с ЕС финансиране.

Успешен пример с ЕС финансиране:

1.   Надземен паркинг в Хамбург от 3100 места – Underground Car Park „Überseequartier“ in Hamburg, 2010 година;

2.     Подземен паркинга два – общо 800 места, 2011 година, ОП „Транспорт“ – София метро

3.     Подземен паркинга 280 места в Орадия, Румъния, 2019 година

4.     Надземен паркинга 300 места в Констанца, Румъния, 2012 година

5.     Многоетажен паркинг 434 паркоместа за автомобили, шест места за микробуси, две за автобуси, Община Брашов – Румъния, 98% изцяло ЕС финасиране 

ИК “Бъдеще за Варна”©

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share