09.I. Интелигентно управление (e-Municipality) – План за Варна

Интелигентно управление (e-Municipality) ще предложи на един град като Варна, рамка за цялостно градско управление, включително услуги и взаимодействия, които се свързват и интегрират публични, частни, държавни и европейски обществени организации. Така градът може да функционира ефективно като единен организъм. Основен инструмент за това са информационно-комуникационните технологии (ИКТ) – инфраструктура, хардуер и софтуер.

Ок, ясно е – Варна в момента е “тъп” град. Да говориш за “умни градове” там, където един булевард се реализира няколко години и за десетки милионни, и то с резултат, който граничи с епичен провал, е много трудно. Ако за малко обаче вдигнем поглед от наклонените кръгови и от наводненията при всеки дъжд по бул. “Васил Левски”, има шанс да видим, че има живот и отвъд тях. Настоящето явно е затънало в калта на грандомански ремонти и съмнителни конкурси, но истината е, че Варна и други български градове имат шанс да влязат в бъдещето на 21-век. Ако не го направят, сегашните проблеми ще изглеждат като нежна мелодия, сравнени с хаоса на неуправляемата промяна.

Основа на всеки умен град е способността му да събира данни в реално време и ефективно да управлява процесите. Данните са най-важният ресурс в 21-ви век и затова Варна има нужда да събира, анализира и публикува информация от множество източници.

Първата стъпка за интелигентното управление на града е разработката на референтен модел за оптимизация на административните ресурси (ИТ) на общината и на града. Втора стъпка е изготвянето на обща концепция за интелигентно управление (e-Municipality) на града след анализи на успешните практики в Европа от реализация на подобни системи и след анализ на всички налични ресурси (ИТ) в града. Финансиране на системата за интелигентно управление (e-Municipality) е възможно чрез кандидатстване по налични ЕС програми, през новият програмен период ОП 2020-2027 година. След проведен открит конкурс в общината,  изпълнението ще бъде възложено на компанията класирала се на първо място с доказан професионален опит от изпълнение на подобно системи в Европа.

Интелигентно управление ще постигне пълна интегрирана среда в управление на ресурсите (ИТ) града в интеграция с електронни услуги както на държавни институции в България (реализация на концепция електронно правителство) включително интеграция с всички електронни услуги на общината (изградена е-община) което като резултат значително ще улесни гражданите и бизнеса.  Също ще позволява реализация на електронно гласуване гражданите по важни въпроси за града с цел прозрачно вземане на решения – касаещи пряко града и жителите му. Колкото и да сме скептични от реалността на България, ако искаме град Варна да е успешен град и да се развива, града ни неизбежно се нужда от интелигентно управление и интелигентна икономика.

ИК “Бъдеще за Варна”©

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share