11.II. Цeлогодишен туризъм – Мащабни ЕС инвестиции в туристическа инфраструктура за целогодишен туризъм – План за Варна

Работата на местната власт в един успешен град от отдавна не е само да поддържа кофите за боклук, пътното осветление, фонтани, канализация, асфалтиране на улици или отстраняване на дупки.

Неразделна част от нашият План за Варна за развитие на града в полза на гражданите е предоставянето на качествени услуги по активен спорт, нов общински балнеолечебен център, модерен минерален басейн и СПА комплекс работещ целогодишно за гражданите.

За морската столица развитието на балнеологията ще означава целогодишен сезон. В града има 28 минерални сондажа от басейните Долна Камчия, Варненски и Североизточен.

II.1 ПриоритетМащабни ЕС инвестиции в туристическа инфраструктура за целогодишен туризъм

Наивно е въобще да се мисли че в 21 век, качеството на живот на варненци може да бъде високо само чрез изграждането на нови тротоари и булеварди, или чрез десетки милиони инвестиции за нов градски транспорт или за 100 стоянки от лодки, а същевременно Варна да няма модерен стадион, да няма модерен общински балнеолечебен център в града, да няма общински модерен СПА комплекс закрит с минерална вода и да няма модерен Експо център  – целогодишно работещи за гражданите и за гостите на града.

Приоритетно ще инвестираме не само в подобряване на материалната база на учебните и здравни заведения, но и ще осигурим достъпни за цялата територия на града нови и модерни спортни съоръжения за целогодишно ползване и за изграждане на туристическа инфраструктура за целогодишен туризъм с ЕС финансиране.

Изграждането на атрактивни СПА комплекси с концепция “четири сезона” от години се прилага в Германия (Tropical Islands), Румъния ( Терме Букурещ), Гърция, Полша, Латвия, Франция (Аквапарка Aquaboulevard), Япония и даже в Норвегия (Pirbadet Waterpark) на брега на самото море от мащабни закрити басейни и СПА комплекси.

Тази инфраструктура пряко развива икономиката на града, генерира доходи за гражданите, генерира нови работни места, постоянна заетост от работа, генерира висока заетост на легловата база извън сезона – затова ще подкрепяме инвестиции в такива проекти.

В голям обем тези комплекси се реализират с ЕС средства по програми за развитие на целогодишен туризъм в градовете или курортите, за съжаление за 10 години откакто сме в Европа във Варна няма реализиран – нито един такъв комплекс с европейски средства. Защо?

Поемаме ангажимент и ще кандидатстваме още 2020 година за ЕС финансиране в цел реализация на мащабна, нова и модерна спортна инфраструктура – атрактивна за спорт и за туризъм „четири“ сезона в града.

Успешни пример за изградена модерна спортна инфраструктура – атрактивна за спорт и за туризъм „четири“ сезона с ЕС финасиране от Европа:

1) Аквапарк “Fala” – Полша, Обща площ: 27 ,550  кв.м., РЗП: 25 , 893   кв.м

  • Капацитет: 13 000 посетили на ден
  • Работни места – 180 броя
  • Фаза I «Програма за развитие на зони за отдих в Лодз, спорт и конферентен център.»: 8 плувни басейна, 4 джакузита, 7 пързалки, сауна, градина, СПА, плажен волейбол, детска площадка
  • Фаза II «Развитието на района около обекта, а именно в изграждане на футболен стадион, ботаническата градина, зоологическа градина, аквапарк и околните общински паркове.»

Инвестиция: 41.700.000 евро,  85% /Европейския фонд – безвъзмездно финансиране/, Програмния период от 2007 до 2013

2) Аквапарк “Termy Uniejów” – Полша

3) Аквапарк “Termy Nałęczowskie EURO SPA 2012” – Полша

ИК “Бъдеще за Варна”©

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share