11.III. Бизнес и среда – Инвестициони и бизнес форуми на всеки 6 месеца – План за Варна

От години работата на една местната власт в един успешен град като Барселона, Мадрид, Хамбург или Констанца – отдавна не е само да поддържа кофите за боклук, пътното осветление в смяна на изгорели лампи, засаждане на цветя, почистване на фонтани, изграждане на умни пешеходни пътеки – мигащи, или изграждане на подземна канализация, асфалтиране на улици или отстраняване на дупки.

Ако една местна администрация и един кмет на пристанищен град в Европа иска мащабни чужди инвестиции в града, в пристанище, в нови производства или инфраструктура край града, той няма избор и трябва всеки ден с екипа си да се труди неуморно, да планира, да пътува, да ходи на инвестиционни форуми, да ходи понякога и в Брюксел. Нижно е кмета да се среща с инвеститори, да слуша какво те искат и говорят и най-важното обезателно да реализира в града – инвестиционни и бизнес форума, където да идват инвеститори, международни компании и инвестиционни фондове търсещи къде да инвестират. Разбира са нужни и други неща, безспорно едно от най-важните са наличието на рентабилни проекти по „твърди“ мерки от вързащаемост в рентабилност за инвеститора в презентиране в това в което могат да инвестират в града.

Това, което липсва, е всякаква визия и амбициозна управа на варненска община, която активно да привлича инвестиции с висока добавена стойност и мащабни европейски средства, както и значително във тези възможности да подобри инфраструктурата и условията за правене на бизнес във Варна.

За последните четири години от местната власт са проведени точно нула такива – мащабни бизнес и инвестиционни форуми по презентиране на проекти за града с участие на чужди инвеститори, международни компании, големи на инвеститори или компании от Китай. Тогава как някой очаква тук в града и в подобие на Пловдив и Бургас да има мащабни инвестиции (ПЧИ), как да имам ръст на икономика, как гражданите да има високи доходи и как в града да има много нови работни места – без таквива важни инвестиции?

Именно в тази посока ще работим да реформираме и да подобрим експертния потенциал на Община Варна за привличане на инвестиции, както и ще подпомагаме варненските фирми, производство, бизнес и неправителственият сектор по представянето на иновативни и мащабни проекти за града на форуми провеждани на ниво Варна с участие на големи инвеститори и компании.

Нашите действия – ще са целенасочени, ще са активни, ще са дългосрочни, ще планирани, ще са обмислени напълно експертно и ще насочени по изпълнение на конкретни и точни цели, и в това да привлечем мащабни инвестиции в града.

III.1. Приоритет: Провеждане на инвестиционни и бизнес форуми във Варна на 6 месеца с чуждестранни инвеститори

Ще изготвим план и ще генерираме инициатива за миниум един път на 6 месеца от провеждане на поне един мащабен инвестиции форум и един бизнес форум в града. Ще търсим възможностите от европейско финансиране в участия на такива световни форуми в цел популяризиране града и привличане на инвестиции. Задължително ще предприемем срещи, делови разговори на държавно ниво Китай и с побратименият град Нинбо – Китай за организиране и провеждане на форум във Варна по инициативата „16+1“.

ИК “Бъдеще за Варна”©

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share