11.VI. Бизнес и среда – Приоритет – Международна Експо зона за бизнес край града – План за Варна

Щедростта, с която една местна администрация и един кмет харчи публичният ресурс на един град с голям потенциал, намира оправдание в обемите на общинският бюджет, който е вторият по големина в страната след този на столицата. Не зависимо от почти половин милиардният си бюджет, Варна си остава единственият голям град както каза господин примера – „село“ в България, който няма индустриална зона, без и Експо център в качеството си на европейски град и при факт от 10 години членство в Европа. За това време Барселона си изгради модерен експо център Fira Barcelona, също и Париж (Paris Expo Porte de Versailles) и Валенсия (Exhibition Centre of Feria Valencia), а испанците успяха своевременно чрез офиса си в Брюксел (Община Варна също има такъв) чрез европейски програми и фондове да усвоят и 16 млрд. Евро европейски средства.

Амбицията в едно пълно твърдоглавие на една местна власт, която иска упорито да убеди всички и вероятно първо себе си, че един град може да се развива – без икономика, без Експо център, без индустриални зони и без да привлича чужди инвестиции за сметка на мащабни инвестиции само в едни булеварди разделящи града на две или само проекти по „меки“ мерки е просто показателен пример как нагледно едно недалновидно управление на един град пропилява с размах икономическият потенциал на един черноморски град от години и защо нашият град няма модерен Експо център.

За последните 4 години единственото което беше постигнато от един кмет и неговата администрация, че убеди основно всички, че като кмет на града – нито има амбицията, нито има явно има капацитета или екип в общината да изгради Експо център в града. Независимо, че реализация на Експо център фигурира в Общинският план и е гласуван от общински съвет Варна още 2009 година – такъв още няма край Варна, няма проект, няма концепция, няма експерти в общината или т.н. няма нищо за 4 години управление на една община?

След десетки обещания по медии, за изграждане преди избори на Експо център до Максуда от кмета – г-н Иван Портних, обещанието беше напълно забравено веднага до една година след като стъпи в мандат си на кмет. Последва второ обещание за Експо център до Спортна Зала – Варна. След поредни обещания за проведени – обемни проучвания, обемни анализи, заявления от намерения нещата всеки един момент да се случат, и след гръмки обещания и на главният архитект на града, че почти вече се случват – нещата се изясниха, че няма как нещата въобще да се случат, тъй като община няма как да осигури финансиране? Последва трето обещание за Експо център вече на територията на Пристанище – Варна – Изток в „облогородяване“ на едно пристанище, мина една година нищо, мина втора година и пак нищо.

Между временно нещо все пак се случи, учудващо на всякаква държавническа логика община заплати 45 мил. лева за една празна дупка в града след някаква схема за уж от реализация на изложбен център в този терен в центъра на града? На кого обективно е нужна такава абсурдна „инвестиция“ от дупка в 21-век във Варна и то в центъра – не ясно? Но, неща в реалността на Европа стоят така, че за тази сума град Варна можеше вече да гради и да има Експо център или модерна болница в града. А при дофинансиране с безвъзмездни европейски средства при кандидатстване можеше вече да има и един международен Експо център какъвто имат – Барселона, Париж и много градове в Германия построени в модерна визия и в голяма част чрез кандидатстване и получаване на европейско безвъзмездно финансиране, а не както във Варна при едно пасивно чакане на един кмет и общинска администрация.

Отчитайки, че наличната общинска администрация няма как да реализира Експо център в града, ние се амбицираме и чрез залагане в Плана за Варна ще  работим последователно за реализация на и Международен експо център в града с европейско финансиране. Нужен на града в цел активно привличане на международни компании изложители и за насърчаване на иновациите, в цел и внедряването на нови дигитални технологии във всички сектори на варненската икономика, за повишения на доходите и за увеличение на производителността.

Убедени сме, че чрез устойчиво сътрудничество между частния и публичния сектор, при наличие на толкова много експерти и млади архитекти във Варна това може да се постигне в града при планирани, последователни и държавнически действия само за няколко години. Разполагаме вече и с контакти на ниво Брюксел във реални възможности при изготвен и съгласуван проект за Експо център да кандидатстваме още 2020 година за европейско финансиране на технически проект и след това за базово финансиране.

Ще работим основно в посока на ускорено икономическо развитие на града, като насочим нашите усилия и по реализация на Експо център край града изключително важен за икономиката и бизнеса на града, в тази цел ще работим – последователно и далновидно това да се случи, ако бъдем подкрепени като изпълняваме последователно конкретни мерки от стъпки:

III.1. Специфична цел – Реализация на Модерен Експо център в града.
III.2. Мярка – Разработка на идеен проект в срок до първо тримесечие на 2020 година.
III.3. Мярка – Разработка на обосновка за финансиране в срок до второ тримесечие на 2020 година.
III.4. Мярка – Залагане на проекта в пространствения план на общината (ОУП-Варна) и съгласуване на ниво София в срок до трето тримесечие на 2020 година.
III.5. Мярка – Кандидатства за европейско финансиране на технически проект в срок до четвърто тримесечие на 2020 година.
III.6. Мярка – Провеждане на открит конкурс, изработка на технически проект и кандидатстване за базово финансиране в строителство от започване до 2021 година

ИК “Бъдеще за Варна”©

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share