Д-р инж. Дойчин Ников: Липсата на мащабни инвестиции от години край Варна само показва, че спешно се нуждаем от реформи, управници с държавническо мислене и нова инвестиционна среда в града.

Да приемем, че вие сте мениджър на компания примерно произволно да изберем верига хранителна „МЕТРО“, държите да обслужвате своите клиенти – бързо и качество в цел увеличение на оборота ви и увеличение на проходите си. Имате реализирана опция в обслужване – каси за големи клиенти на едро, като крупни хотели и магазини, които пазарят на едро и генерират значителни към вас приходи и трябва да ги обслужвате бързо в цел да цените времето им и имате – множество каси за клиенти на дребно, които са множество граждани купуващи от вас на дребно.

Сега да се принесем в реалността на град Варна и Община Варна, имате две фокус групи, и двете важни и двете с право на пълноценно обслужване, едната група са граждани, които ви избират и които плащат данъци, понякога подаващи и сигнали, които по поето вече задължение в мандат 4 години трябва държавнически да решавате иначе повторно няма да ви изберат. Имате и друга група – крупни компании или големи данъкоплатци, които плащат значителни данъци в приходи за община, също инвестиращо значителни суми в милиони в града, а не на последно място генериращи – нови работни места в града и постоянни проходи за гражданите в града.

Сега си представете, че в града има местна власт, които не иска да се ангажира в срещи нито с тези крупни компании или големи данъкоплатци, нито с големи чужди инвеститори желаещи да инвестират в града? Забележете: Община Варна има екип от 1300 общински служители, които нямат никаква преференция от опция в обслужване – бързо и удобно на тези големи клиенти (големи данъкоплатци и инвеститори), които генирират, или искат да генерират към общината и града – нови милиони лева и евро инвестиции?

  1. 1. Приоритет – Отделен център за обслужване на крупни данъкоплатци, компании и инвеститори към общината.

В цел избягване на този ребус наличен и в нашият град, и при поставени от нас вече приоритети – налични в План за Варна в цел привличане на мащабни инвестиции в града (липсващи в момента), СНЦ “КЧИЗ” си поставя амбициозната задача за създаване на Отделен център към общината за обслужване – бързо, експертно, качествено и на европейско ниво на крупни компании или големи данъкоплатци, големи и средни компании от града и на инвеститори и за тяхното гарантирано бързо обслужване по примера на Европа – Валенсия (CBRE Valencia).

Разходите на този офис в обслужване и създаване, многократно ще се възвърнат от нови инвестирани инвестиции в града и от действително доволни инвеститори (ще търсим ЕС финансиране за изграждане на такъв офис във Варна), желаещи да правят бизнес на територията на град Варна – за да има града инвестиции, трябва европейско обслужване и трябват инвеститорите, такава е практиката в Европа и всички европейски градове – обслужваш качествено и бързо, инвеститорите идват в този град да инвестират.

  1. 2. Мярка – Изработка на ефективна НАРЕДБА по привличане и насърчаване на инвестиции

Разбира се ние обещаваме да не подминаваме и гражданите, ще направим реорганизации и реформи, гражданите да се обслужват, също бързо, вежливо, качествено и експертно в цел решение на проблемите им, а не като днес определено в замитането им под килима.

СНЦ “КЧИЗ”© 16.08.2019 година

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share