13.VIII. Чист и зелен град – Стопанисване на плажната зона от общината чрез отделна общинска фирма. – План за Варна

Плажът е едно от лицата на града и заедно с крайбрежната алея е един от най-посещаваните места в града, ще работим за това Варна да има модерен европейски облик от към морето, плажа да е винаги чист, да няма боклуци, гражданите и гостите да доволни при посещението им в града.

Чрез отделна общинска фирма – Общинско еднолично дружество с ограничена отговорност „Общински плажове – Варна”  ще реализираме комплексно обслужването на целият района, ще създадем нови работни, ще набавим модерна техника и ще създадем постоянна социална заетост от работа на граждани.

Причината за създаването му е, че съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие морските плажове с прилежащата им акватория могат да се поддържат и управляват чрез предоставяне на концесия при условията и по реда на същия закон.

Община Варна не би могла самостоятелно да кандидатства, защото до участие в такива производства ще бъдат допускани търговци по смисъла на Търговския закон.

Предметът на дейност на новосъздаденото дружество ще бъде управление и експлоатация на морските плажове или части от тях с прилежащата им акватория, находящи се на територията на община Варна; осъществяване и контрол на дейността по осигуряване на водно спасяване, здравно и медицинско обслужване, и др.

Ще работим активно по изпълнение на следните мерки в цел реализация на нашата идея:

VI.1. Мярка – Концесиониране на плажната ивица

След решение в подкрепа на общинският съвет – Варна, общината ще предприеми активни действия и участие в търгове на Министерство на Туризма за концесиониране на плажната ивица на Варна;

VI.2. Мярка – Преактуване на собствеността на плажната ивица

След пълен анализ на законовата база в България от юристи на общината и разглеждане на практиката в България и Европа, общината ще предприеми законови действия във внасяне на предложение за преактуване на собствеността за плажната ивица при констатиране на такива възможности;

VI.3. Мярка – Подписване на общ меморандум с черноморските общини и общо искане на законова промяна в закона;

VI.4. Мярка – Съвместно дружество или партньорски договор – община + Министерство на Туризма за стопанисване на плажната ивица.

Имаме и други идеи, очаквайте в хода на кампанията.

ИК “Бъдеще за Варна” 2019 г.

"Плаж "Поморие-изток" е един от най-посещаваните плажове в Поморие. Той е разположен на една от най-атрактивните улици в града - ул. "Крайбрежна".
Иван Алексиев - кмет на Поморие, 2018 г.
По думите на кмета на града Иван Алексиев плажът е предпочитано място, както от гостите, така и от поморийци, а участването в процедурата за концесия на плажа е с цел да се защити интересът на местните жители и живущите на крайбрежната улица.
„Има един плаж при нас, който никой не го иска - Атанасовска коса. Общината изгради успоредно с него велоалея, но за съжаление много често е мръсен. Към него няма търговски интерес. Ако можете, да ни го предоставите. За Община Бургас ще е добре да се грижи за ивицата“.
Димитър Николов - кмет Бургас, 2018 г.
Така кметът на Бургас се обърна към министъра на туризма Николина Ангелкова по време на посещението й в града. „С най-голямо удоволствие“, отговори Ангелкова. (министър на туризма)
„Община Бургас да има право да стопанисва един плаж безплатно и да може да замерва шума в заведенията след полунощ“.
Димитър Николов - кмет Бургас, 2018 г. БНТ
Това поиска кметът на града Димитър Николов в интервю за Би Ти Ви. По думите му, ако общината стопанисва безплатно един плаж, тя ще може да го управлява по-социално и ще изгради рампи за инвалиди. По този начин всички хора със затруднено придвижване също ще могат да посетят морето.
В Поморие учредиха Общинско еднолично дружество с ограничена отговорност „Общински плажове – Поморие” ЕООД, за управление и експлоатация на плажовете на територията на общината, предоставени под наем или на концесия от държавата.
Община Поморие, 2016 г.

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share