15.III. Общински план за развитие – Реализация на Модерен Експо център в града – План за Варна

Не зависимо от почти половин милиардният си общински бюджет за 2019 година, Варна си остава единственият голям град, който няма индустриална зона, няма и Експо център в качеството си на европейски град и при факт от вече 10 години членство в Европа. За това време Барселона си изгради модерен експо център Fira Barcelona, също и Париж (Paris Expo Porte de Versailles) и Валенсия (Exhibition Centre of Feria Valencia), а испанците успяха своевременно чрез офиса си в Брюксел (Община Варна също има такъв) чрез европейски програми и фондове да усвоят и 16 млрд. евро европейски средства.

Варна е черноморски град, който се намира в най-източната част на Европа, в близост до страните от Черноморския регион, Близък изток, а също и Каспийски регион. Изграждането на голям изложбен експо- център ще даде възможност за привличане вниманието на бизнеса, на инвеститори от Азия и за издигане на Варна като голям европейски търговски център в югоизточна Европа.

За реализация на експо-център във Варна се говори още от 2005 година.  Откриване на представителства на международни организации и изграждане на модерен ЕКСПО-център във Варна фигурира в Общинския план за развитие за периода 2007-2013 година в раздела “Международно сътрудничество и европейска интеграция”. Още 2005 година общинските съветници са  планирали търсене на средства от 15 млн. лева за реализацията му и в цел центъра  да привлече чуждестранни инвестиции и да спомогне за икономическото развитие на града. Като една от възможностите на центъра е в него да бъде организирана туристическа борса, каквато няма на Балканския полуостров.

През 2008 година – правителството смята, че е добър вариант да се създадат филиали в София и Варна на Пловдивски панаир. В средата на месец май министърът на икономиката Петър Димитров лансира идеята на бизнесмена Георги Гергов най-голямото техническо изложение в България да бъде клонирано в двата най-големи града на страната. Държавата ще предостави терени за тези центрове, а на частния бизнес предлагаме да участва с пари за тяхното изграждане, уточни Димитров. Според самия Гергов, който във Варна е познат най-вече като собственик на т.нар. Дупка в центъра на града, на чието място още преди година трябваше да е започнало строителството на търговски център, това е начин “Пловдивският панаир да стане по-гъвкав”.

2013 година – Максуда: Бъдещият Varna Event Center – кандидатът за кмет Иван Портних разкрива и последната част от стратегията си за развитие на района.  Изграждане на международен експо и ивент център. Точно това е нещото, което ще съчетае в себе си функционалност, оригиналност, практичност и ще създаде връзката град-езеро. Днес Варна няма обособена изложбена зала, която да отговаря на съвременните условия за организиране на международни изложения. В момента изложения се правят в Спортна зала и в моловете. С целенасочени действия на местната власт Варна може да стане добра дестинация за различен вид международни търговски изложения. Това допълнително би стимулирало бизнеса в града и би дало възможност за пълноценно използване на легловата база извън активния туристически сезон. За съжаление Варна или 6 години по-късно при управление на Иван Порних пак не постигна нищо това да има експо-център.

 

И така да видим за четири години мандат какво беше направено от кмета – г-н Иван Портних и общинската администрация – град Варна да има експо център – без тяхна активност такъв важен проект няма как да се случи въобще:

28 юни 2016 година – Правителството внезапно прехвърли 29% от държавния дял в “Международен панаир Пловдив” АД на община Варна и кметът на града Иван Портних обяви, пред “Дарик”, че след “дарението” в града ще бъде построен експоцентър. Той щял да се намира на празните терени до Двореца на културата и спорта в града, а за проектирането му щял да бъде обявен международен конкурс. Идеята е Варна да развива възможностите за организация на експозиционни събитията, към които има интерес от български и чужди фирми, заяви тогава кмета – „Има и много запитвания за организиране на международни конгреси и семинари с по 1000 участници, които няма къде да провеждаме. Експоцентърът ще гарантира целогодишно посетители в града”.

Според публикации на “Капитал Дейли” обаче “Международен панаир Пловдив” щял да прави изнесен център на терен на Гергов (става въпрос за дупка в центъра на града) във Варна. Веднага след обявяването на правителственото решение “Дневник” и “Капитал Дейли” изпратиха до общинския пресцентър във Варна въпроси, от чиито отговори трябваше да стане ясно дали съществува връзка между прехвърлянето на акциите и опитите на общинската администрация да реши проблема с т.нар. Дупка в центъра на града. Отговори уви – не последваха?

15 септември 2016 година – главният архитект на Варна Виктор Бузев предаването „Зала Пленарна” по Дарик, че работата върху изграждането на експо център във Варна в района на Двореца на културата и спорта вече е започнала, като в момента се изготвя заданието. Бъдещата сграда ще бъде разположена върху залите „Младост”, които вероятно ще бъдат надстроени. Предвижда се и създаването на 1100 паркоместа, които да бъдат използвани и от посетителите на Морската градина.

2 май 2017 година – кмета вече заявява пред журналисти, че голям конгресен и експоцентър да бъде изграден на пристанище Варна-Изток, след освобождаването му от товаро-разтоварните дейности там е една от основните амбиции на общината. „Градът има нужда от изграждането на подобен център, който ще допринесе за утвърждаването на Варна като дестинация на четири сезона“, поясни той. „В тази връзка проектираме в момента разширение на Двореца на културата и спорта с изграждане на прилежащи експо площи. Това ще направи и по-ефективно функционирането на спортна зала“ – каза още градоначалникът.

2 март 2017 година – Лиляна Павлова, водач на листата за Избори Варна 2017 заявява напълно отговорно пред варненци, че за всеки от приоритетите представяме реални решения (за морската столица): „Чрез развитие на зоната на пристанище Варна Изток пък градът трябва да се отвори с лице към морето. На територията на пристанището ще бъде направен експо- и конгресен център. Сред приоритетите тя очерта и визията Варна да бъде дестинация за четири сезона.“

Явно вече от приоритетите на ПП ГЕРБ, не са политически приказки за избори, а активност и решимост такъв център до няколко години във Варна да се стартира?

19 октомври 2018 година – кмета заявява пред медии в началото на високотехнологичната конференция “Innowave Summit”, че се  работи активно в две посоки. Едната е за разширяване на експозиционните площи около Двореца на културата и спорта. Вече върви проектиране на подземните паркинги. Модерен конгресен център в зоната на пристанището би могъл да даде възможност целогодишно градът ни да бъде дестинация за такъв тип събития. Допълни още, че се надява в съвсем обозримо бъдеще да има по-конкретни стъпки, които да бъдат коментирани (за експо-център в града). Кога ще е това обозримо бъдеще – не е ясно, след още 4 мандат или още 8 годищен мандат? И колко това е сигурно при факт от проспани – вече 6 години?

Идеята за изграждането му вече е на етап проект, категоричен е кмета на Варна, Иван Портних пред медии. Мислим, че там е мястото на един голям, сериозен експо център, който да даде възможност градът ни целогодишно да бъде дестинация за конференции и други международни форуми.

На въпрос на „Монитор“ дали не е време Варна да има нов Експо център, кметът Иван Портних отговори, че днешното събитие е шанс градът да се утвърди на картата на смарт градовете в световен мащаб. Затова се работи в две насоки, от една страна разширяване на площите за експозиции около Двореца на културата и спорта. Големият проект, припомни Портних, е социализацията на пристанището Варна-изток, където да се появи голям експо център. Кметът не се ангажира със срок за построяването му.

 

И така да направим е равносметка – първо за 6 години първоначалната идея експо център смени положенията си три пъти, от до Максуда 2013 година – идея на г-н Иван Портних като кандидат кмет, до ДКС (Спортна зала) през 2016 година и до това да е на Пристанище Варна – Изток през 2017 година. За това време практически обективно няма направено нищо – много приказки, много анализи и проектиране, явно само на приказки, но проект за експо център няма.

Днес чакаме преместване на Пристанище Варна – Изток за да може експо център да  бъде реализиран там, като кмета г-м Иван Портних – не се ангажира със срок. Отчитайки, че пристанището няма как да бъде преместено до 4 години, няма действия на ниво правителство в тази посока  – реалността за Варна е че експо център до 4 години няма да има при предишният кмет и общинска администрация.

 

 

Нашето алтернативно предложения и план базиран на европейска практика и анализи, как Варна да има експо център, а не нова порция политически евтин популизъм и приказки, или чакане в пълно бездействие на предишният общински екип и кмет. Това е конкретен план в напълно постижими цели след направени анализи, след проведени разговори на ниво Брюксел и при реални възможности за старт на такъв проект до 4 години.

✔️ Приоритет: Кандидатстване Брюксел (ЕК) и изготвяне технически проект за експо център във Варна

Реализация на експо центъра във Варна съответства на заложени стратегически цели, приоритети и мерки в Общински план за развитие на Община Варна за периода 2014-2020 г. и затова нашите действие ще насочено стриктно в изпълнение на мерките, специфични цели и приоритети вече заложени в плана:

✔️ Стратегическа цел 1. Постигане на интелигентен икономически растеж чрез осигуряване на благоприятна среда за предприемачество, повишаване на качеството на образованието и научните изследвания, според изискванията на икономиката, внедряване на иновациите и насърчаване на инвестициите.

 

В цел ускорена реализация на експо-център във Варна до 2025 година ще предприемем действия още 2020 година да бъде изготвен идеен проект за експо-център с обосновка за финансиране, с участието на експерти от България и Брюксел в една цел проекта да отговаря на изискванията от възможности за успешно европейско финансиране на такъв проект. Това ще бъде ключов наш приоритет в изпълнение за икономическо развитие на региона и на общината.

Реализация на мащабен експо център в строителство е напълно възможно при активни действия на кмет и общинска администрация. Нужен е идеен проект и активност в кандидатстване и одобрение от възможности до ЕС финансиране – 80-85% безвъзмездно при наличие на успешна практика от финансиране чрез Кохезионни политики – множество успешно реализирани проекти в Европа на експо-центрове изградени с ЕС финансиране – като модерният експо център Fira Barcelona, също и в Париж (Paris Expo Porte de Versailles) и във Валенсия (Exhibition Centre of Feria Valencia). Дофинансиране от общата стойност на инвестицията е възможно чрез плануване й в държавен бюджет и държавно участие, чрез Юнкер (или ЕИБ ниско лихвен кредит) или чрез публично-частното партньорство с инвеститори.

✔️ Мярка 1.1.2. Подпомагане на предприемачеството за създаване на нови работни места и стартиращ бизнес.

Реализацията на експо център във Варна в значителна сметка ще подобри икономиката и бизнес климата на града, ще създаден ново среда за предприемачество в града,  нови работни места и възможности за нов стартиращ бизнес. В тази цел това ще и наш първостепен приоритет в цел стартиране на такъв проект най-късно 2022 година във Варна. Като най-късно 2020 година ще бъде изготвен и съгласуван окончателен проект за експо-център.

✔️ Приоритет 1.4. Създаване на благоприятна среда за привличане на инвестиции и стимулиране на публично-частно партньорство.

Само наличието на готов конкретен идеен проект за експо-център ще стимулира по-бързата реализацията на такъв център във Варна, ще даде възможност за кандидатстване 2020 година в Брюксел за финансиране на изработка на технически проект. Наличието на технически проект дава възможност за кандидатстване за европейско финансиране в изграждане на експо-центъра или за реализацията ми чрез ПЧИ. За това такъв проект ще изготвен най-късно 2020 година.

✔️ Специфична цел 3.1. Укрепване и създаване на иновативна общинска бизнес инфраструктура – Високотехнологичен парк и центрове за трансфер на знания и технологии.

В изпълнение на тази специфична цел и в цел реализацията на нова иновативна общинска бизнес инфраструктура – Високо-технологичен парк и центрове за трансфер на знания и технологии в проекта за експо център ще бъде заложено изграждане на такава инфраструктура още на база идеено проектиране. Също ще се работи уселино по изграждане на нова такава инфраструктура в сътрудничество с общини Варна, Девня и Аксаково като общ проект за нова индустриална зона в близост до община Варна.

✔️ Мярка 3.2.1. Развитие на град Варна, свързано с географското местоположение на брега на Черно море за превръщането му в град – врата, основен логистичен и комуникативен център с национално и международно значение.

В изпълнение на тази мярка от ОУП, ще оказваме всякакво съдействаме в лицето на общината и ще си партнираме с всички сдружения, граждански инициативи и експерти, който работят по реализация на индустриални зони във Варна, Североизточна България или Южна България (Тракия Икономическа Зона) или нови логистични коридори през пристанище Варна. 

✔️ Още 2017 година е създаден Клъстер Черноморска Икономическа Зона (КЧИЗ) с участие на СНЦ „Бъдеще за Варна“, Областна администрация Варна, ТУ-Варна и други сдружение в цел реализация на мащабна Черноморска Икономическа Зона включваща зоните край Варна, област Варна, обхващаща и зоните в Североизточна България. Експертите на СНЦ“КЧИЗ“ или сдружение в обществена полза са създали иновативен и мащабен проект от индустриална зона над 3660 декара край Белослав в по-етапна реализация за 5 години.

✔️ Проекта на СНЦ „КЧИЗ“ предвижда изграждане на мащабен Европейски Експо Център Варна (Нов Логистичен и Реекспортен хъб към СЕЕ) за внос и износ в близост Фериботен комплекс Варна. Като това ще многофункционален и всеобхватен международен изложбен център от най-висок стандарт в област Варна. Този парк ще бъде един от най-мащабния и от най-висок клас експо центрове в Европа, чиито съоръжения ще бъдат високо технологични. Комплекса ще бъде със съвременна архитектура, която перфектно ще съчетава хай-тек, интелигентно управление и екологична загриженост към природата. Голяма част от нови и високо-развити технологии на международно ниво ще се прилага в неговата конструкция за първи път. Реализираните интелигентни, вентилационни и комуникационни системи ще бъдат на най-съвременно ниво в света. Голямата проектната височина на залите, етажната товароносимост и електрозахранването ще му позволява, да реализира специализирани изложби, като мащабни машини изложения, изложения за строителна техника и яхтени, които имат специфични изисквания към изложбени павилиони.

✔️ Всяка изложбена зала е с площ от около 10000 кв. м и рационално проектирани вид. 13 изложбени зали от първия и втория етаж ще разполагат с широк вход. Множество изложби и изложения, ще могат да се провеждат едновременно, без да си пречат помежду си. Големите изложбени зали, дават възможност да използват ефективно пространство и да се реализират добри визуални ефекти чрез специална декорация.

✔️ Днес проекта на сдружение КЧИЗ изпълняван в обществена полза е подкрепен от община – Белослав, Девня, Аксаково и пет области на Североизточна България в лицето на областни администрации – Варна, Добрия, Шумен, Разград и Русе. Проекта на СНЦ „КЧИЗ“ има разработен идеен проект за три индустриални зони с експо зони и високотехнологични инкубатори – край Варна от 3660 декара, Добрич от 600 декара и Разград от 77 декара, има анализи и обосновка за финансиране в цел реализацията на зоните – изцяло с европейско финансиране, мащабният проект е съгласуван в цел кандидатстване към Брюксел и на ниво – Министерство на финанси.

✔️ Мярка 3.11.1. Подкрепа на публично – частни партньорства за подобряване и изграждане на научната и технологична инфраструктура и на конкурентоспособността на бизнеса в Общината.

След реализация на технически проект, общината ще търси възможности за реализация на проекта за експо-център чрез ЕС финансиране и чрез ПЧИ. С тази цел се планира провеждане на голям инвестиционен форум къде този проект да бъде представен на потенциални инвеститори.

✔️ Приоритет 4.1. Развитие на междурегионалното партньорство на национално и европейско ниво.

Приоритетно в изпълнение на този приоритет и цел за реализацията на експо център във Варна – активно ще се търси партньорство на експерти от Брюксел, институции (ЕИБ и ЕК) на ниво София и Брюксел.

 

За да има експо център в града или край Варна  трябва активност първостепенна от общината и експерти там, трябва активен и последователен кмет, трябва силно лобиране на ниво София – министерства МИ, МТ и МФ и трябва лобиране на ниво Брюксел (ЕК) за финансиране.

До момента от предната общинска администрация и кмет – такава активност за последните четири години – не се наблюдава и не се наблюдава никаква последователност от план в действия, не се наблюдава лобиране на ниво министерства София, не се наблюдава лобиране и разговори на ниво Брюксел вероятно за това постиженията им днес са де факто напълно нулеви – не само експо център града няма, днес няма никаква готова концепция за финансиране на такъв център, няма и проект поне на фаза идея за такъв – няма нищо.

Нужна е генерална промяна на ниво мениджмънт община Варна в цел този и други важни проекти за общината и Варна да се случат, като – нов мост алтернатива на Аспарухов мост, индустриална зона и експо център да стартират до 2020 година и да се реализират до 2025 година изцяло.

ИК “Бъдеще за Варна”©

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share