Д-р. инж. Дойчин Ников: Варна спешно се нуждае от планиране на проект за LRT (т.н. лека градска железница) и заявяването му в Брюксел за финансиране!

Държавнически приоритет за Варна трябва да бъде LRT  т.н. „лека железница“ – в цел планиране и кандидатстване в Брюксел (ЕК) за ЕС финансиране още 2020 година.

При похарчени колосални средства от десетки милионни от спорни транспортни проекти във Варна за последните 7 години, досега от общината се говорили само и единствено за пътища, за булеварди и за магистрали, които в обем провеждат само автомобилното движение. Концепцията в Европа е напълно обратна и тя в посока от обслужване на градовете от обществен релсов транспорт или алтернативен транспорт – бърз, модерен и напълно екологичен.

Много пъти е говорено за релсов транспорт и релсови пътища (бел. ред. припомняме, че варненски кмет Иван Портних лансира идеята още 2013 година за монорелсов път на предишния депутат от ГЕРБ Свилен Крайчев). За съжаление от местната власт или за вече 7 години не е направено абсолютно нищо град Варна да има днес модерен релсов транспорт или такъв в обем да се реализира скоро в града, няма направен нито един проект и не е кандидатстванонито един път за ЕС финансиране.

Според направената официална демографска прогноза постоянното население на града до 2030 г. ще достигне половин милион души. Според експерти обаче реалната цифра ще е по-скоро до 2 милиона души, вземайки предвид и временно пребиваващите.

Предимствата на метро или LRT  т.н. „лека железница“ са безспорни при средната скорост 36-38 км – движение между станции, спиране, изчакване, потегляне, пред надземният транспорт със средна скорост от около 14 км.

Успешни примери за реализация на метро (и LRT  т.н. „лека железница“ ) в близост до море има множество, както пример в град Палма де Майорка където метрото е в изградена подземна и надземна част, и напълно успешно функционира от 2007 година. Този пристанищен град в Испания при жители от близо 350000 тогава (2007 година) е напълно съизмерим, като агломерация на броя жители днес с град Варна.

Вече 10 години от както сме в Европа, при наличието на куп възможности от множество ЕС програми, при наличие на ЕС безвъзмездно финансиране за такива проекти и при куп успешно реализирани проекти в Европа, днес в град Варна практически се движим по един напълно „първобитен“ начин за 21 век от остаряла концепция за Европа в предвижване в град – автобуси и автомобили.

Общ дългосрочен проект за реализация на релсовият транспорт – трябва да се планира във Варна и трябва да се кандидатства възможно най-скоро с идеен проект за ЕС финансиране в Брюксел. 

Днес при наличие на множество ЕС компании – експерти и доказани специалисти в тази област, пътя в окончателно решение е само един – изготвяне на анализи, изготвяне на обосновки за финансиране, изготвяне на идеен проект, кандидатстване за ЕС финансиране, утвърждава и след това поетапно реализиране – единствено така града до 2025 година трябва и може да има модерен, бърз, екологичен транспорт, и ще има окончателно решение със задръстванията и трафика в града.

Д-р инж. Дойчин Ников, КЧИЗ©

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share