02.I. Градска среда – приоритет проекти с обществена подкрепа – План за Варна

Приоритетна реализация само на проекти за облагородяване на градска среда – получели обществена подкрепа от мнозинството граждани след проведено съгласуване на всички нива – от долу на горе.

Проектирането на градската среда трябва да започва и да свършва с мисъл за хората и в потребност за хората – за осигуряване на достъпни квартали с качествена инфраструктура, социални услуги, мултифункционални, модерни сгради и функционални паркове.

Нужно е екипна работа с гражданите на съгласуване на идеи и на съгласуване на модерни концепции в полза на хората, задължително на всички нива в посока от долу на горе в града с активно участие на гражданите. В кварталите от квартални съвети чрез широка дискусия с гражданите, в общински комисии – с пряко участие на гражданите, на председателите на квартални съвети, на неправителственият сектор и на общественици в цел планиране на финансови средства и на ниво в общински съвет в цел одобрение за бъдещо изпълнение, планиране на финансиране или търсене на ЕСфинансиране.

Крайно време е Варна да се нареди до други европейски градове, предлагащи уредена градска среда и добри условия на живот за всеки гражданин. Градът ни има належаща и спешна нужда от промяна на курса – към една последователна градоустройствена политика, управлявана чрез ясен план, управляван от далновиден и последователен кмет, при ясни и конкретни поставени цели, и в измерване на напредъка по постигането им.

Да припомним предисторията за провалени проекти на община Варна:
– През 2018 година общината изготвя проект за кв. “Чайка” за между блоковите пространства със съответната паркова среда, детски и спортни площадки – проекта не получи подкрепата на гражданите;
– През същата година общината прави аналогичен проект за кв. “Левски”, където на много места хората паркират в калта и нямат достъп до жилищата си. Планираща се изграждане на инфраструктура, както в малките улички, така да облагородим зелените площи и между блоковите пространства – проекта пак не получи подкрепата на гражданите;
– Подобен проект беше направен за “Кайсиева градина” – проекта пак се провали, като не получи подкрепата на гражданите.

Безсмислено е да се предлагат концепции и проекти за които да се харчи обществен ресурс от финансови средства, проекти които утре няма да получат обществена подкрепа. Хората трябва да имат демократичен набор от инструменти и трябва активно да участват в промяната на своя град това е практика в Европа – в предоставяне на идеи или нови идеи за които трябва усърдие и упоритост в устояването им те да се случат или за това те да се реализират утре в града ни.

Приоритетно всички проекти в бъдеще ще се съгласуват първо с гражданите,  посоката за промени на градската среда ще бъде само една от долу на горе от потребности на хората в посока – граждани – квартални съвети – общински комисии – общински съвет – кмет и общинска администрация в планиране и изпълнение.

Времето за актуализацията на Общия устройствен план във Варна назря, а заедно с него и нуждата от преосмисляне на процеса на градско планиране. Варна има сериозен проблем с това как управлява територията си в потребност на гражданите – планувани напълно грандомански булеварди “динозаври” от зората на комунизма (т.н. бул. “Варна”) – без финансиране, без проекти, без необходимост и без потенциал от бъдеще – блокират хиляди декари площи на хората от възможности в строителство, в инвестиции и в потенциал от разрастване на града. На кого е нужно това?

Въпреки, че това е най-ценният ресурс за града, тя е разпокъсана, хаотична и обект на неадекватни законовирегулации. Това пречи на изпълнението на общинската капиталова програма, сериозно вреди на бизнеса и постоянно гони инвеститорите от града ни.

Приоритет – при промяна на градската среда приоритет ще имат велосипедистите и пешеходците, пред автомобили в града

„Броят на колите тук се увеличава много бързо и управляващите не са в състояние да го контролират. Аз бих го нарекъл инвазия на автомобили.“ профЯн Геел, архитект и урбанист за градската среда във Варна.

Многократно датският архитект и други водещи чужди архитекти са отбелязвали разбитите тротоари във Варна, недостатъчният брой пешеходни зони, трудният достъп на хората с увреждания до обществени места и паркове. Тези нередности могат да бъдат преодолени бързо, нужна е активност, нужна е експертност и нужни са нов тип менажери на ниво община.

ИК “Бъдеще за Варна”©

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share