01.II. Повече градски транспорт (modal split) – План за Варна

През последното десетилетие броят тролейбуси обслужващи варненци намалява, а автобусите значително се увеличават. Градски транспорт – Варна отчита видимо „подобрение“ на хартия, като обновява в десетки милиони парка си в нов, но при трупане на постоянни дългове – ефективност в посока на рентабилност е нулева.

Смятайки, че един булевард е панацея за всички транспортни проблеми на града, единствено което беше постигнато е един общ транспортен и пешеходен „ребус“ от разделяне на две на един град и един булевард, който булевард практически завършва в нищо-то на брега на едно езеро при постоянни задръствания на улица „Девня“ и без никакъв мост планиран за финансиране (ЕС финансиране или бюджетно). Практически днес няма някаква алтернатива на Аспаруховият мост в планиране от изграждане до 2025 година в реализация – нито от община, нито от държава и нито от МРРБ? Закривайки и променяйки някои автобусни линии, или чрез разрежда им в графици, доведе в резултат, че времето за гражданите от чакане по автобусни линии се увеличава.

Мобилността в един град като Варна трябва задължително да се управлява и Modal Split показва как той се управлява. За съжаление този показател за град Варна е всичко, но не и добър в сравнение с други европейски градове, като значителен провес % в града има използванет на автомобилният транспорт от общият, за разлика от Европа където основно се използва градският транспорт в обем от гражданите.

Направените анализите във Варна, ясно очертават тенденцията нагоре в промяната на дела на пътуващите с автомобили. Тази тенденция продължава и през прогнозния период до 2030г. Щом тази тенденция се запазва то планът за развитие на транспорта в града трябва да предвижда ефективни мерки, които да намалят тази тенденция. Всички европейски градове се опитват да намалят инвазията на автомобилите за сметка на публичния транспорт.

Основната приоритет при в транспортно развитие на града в бъдеще, изпълняваните проекти и от изпълнявани мерки ще е свързана с изграждането на устойчива транспортна система за град Варна, която да намали зависимостта от използването на личния автомобил в полза на чистите, немоторизирани форми и средства на придвижване в градската среда. В тази връзка, специален фокус ще бъде поставен върху прилаганети на система за организация и управление на паркирането, успокояване на трафика и развитие на пешеходното движение заедно с надграждане на системата от споделени велосипеди в града.

Прилаганите мерки в цел ефективно подобрение на мобилноста в града ще бъдат насочени в посока:
• Максимално разрешение за паркиране на жилище 0,7
• Създаване на „Фонд за мобилност“ за мерки в цел стимулиране на мобилността
„Фонда за мобилност“ в определа сума финансирана от общинският бюджет ще стимулира реализация на граждански проекти, който подобряват мобилноста в града на конкурсен принцип в избор. Ще се финансират изработка на проекти в цел основно кандидатстване за ЕС финансиране по различни ЕС програми. Фонда е успешна практика реализирана от Германия (носител на наградата Klima:Aktiv 2014). Фонда в Германия е финансирал успешно граждански инициативи в цел реализация на проекти в постигане на 40 на сто от трафика в града да е покрит от обществен транспорт, 40 на сто от маршрутите трябва да бъдат покрити с велосипед или пеша, а само 20 на сто от автомобил, мотопед или мотоциклет.
• Информационни пакети за нови жители, нови фирми, предприемачи и ученици
• Концентрация на паркинг в колективни гаражи, в общи зони за паркиране на улицата
• Инициативи в реализация на проекти за доставка на електрически велосипеди, пространства за споделяне им с автомобили
• Прилагане на високи стандарти за велосипедни паркинги и велосипедни маршрути при проектиране и реализация им в града
• Варна ReCycle: Безплатен ремонт всеки четвъртък на велосипеди, в цел стимулиране на използването им
• Добра инфраструктура за пешеходци: Разработване на споделени пространства, лесно преминаване през улиците, пешеходни зони и качествени тротоари
• Стимулиране на споделено притежание на автомобили – в подобие на инициатива „Baugruppen“ (съвместножилищнигрупи)

Друга важна инциатива която трябва да бъде въведена ще бъде – Изискване за получаване на разрешение за строеж след изчисляване на генерираните пътувания с автомобил (успешна инициатива Sihlcity от Цюрих, Швейцария).

Това ще са само част от прилаганите мерки.
ИК “Бъдеще за Варна”©

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share