03.IV. Транспортна инфраструктура – Опция за конкурсен избор на проекти – План за Варна

Успешният град днес в Европа е иновативен – той е град на хората и за хората с модерна транспортна инфраструктура.

Града ни Варна има огромен потенциал – има пет университета, има млади и иновативни архитекти, има колосален брой успели – професионални архитекти, има доказали се във Еропа и в чужбина иновативни компании за архитектура и дизайн, има десетки иновативни проекти на млади и даровити архитекти, има и множество инженери, има и множество експерти по транспорт и градско планиране, имаме и всякакви професионалисти от различни сектори със значителен опит от работа в Европа и в чужбина.

Имаме куп възможности от ЕС програми, ЕС фондове. Има неограничени практически в бюджет възможности за ниско лихвено финансиране чрез ЕИБ и Юнкер за инфраструктурни проекти и за транспортна инфраструктура проекти. Имаме анализатори, имаме финансисти и имаме куп специалисти с опит по европейски програми и фондове.

Имаме официален офис на общината в Брюксел и имаме Областен информационен център, който предоставя достъп на граждани, фирми, НПО, институции и организации до информация за възможности за европейско финансиране и процеса на усвояването на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ).

Какво тогава му липса на нашият града да бъде модерен или той да е успешен?  Какво ни липсва градската ни среда в града да е функционална, модерна или красива като в Европа? Крайно време е всички да се обидим и да работим към една цел за развитие на град Варна. 

Крайно време е също ние всички да осъзнаем и да разберем, че една община с една дирекция Дирекция “Европейски и национални оперативни програми” с един директор и със служители 12 човека днес – няма възможностите, няма капацитета, няма усърдието и няма амбицията да направи Варна – успешен и модерен град на бъдещето. Нужно е общо обединение към нови цели, нужни са ни нови иновативни възможности за участието на всички иновативни хора от града ни в цел на неговото общо иновативно развитие, от нова посока на развитие и от едно ново бъдеще.

Приоритетно за нас ще бъде провеждане и конкурсен избор на проекти за града ни и за модерна транспортна инфраструктура.

Няма да толерираме повече – уредените поръчки за проектиране, няма да толерираме посредствените архитекти и проектанти на наклонени кръгови, или такива които в гонитба за печалби на фирми разделиха града на две в пълен ребус за пешеходци в преминаване без никаква зеленнина сред тях и без паркове за хората.

Ще тоалираме модерни европейски градостройствени концепции като такива от Хамбург, Баеселона и Мадрит, ще толерираме иновативност и находчивост, ще толерираме заложена рентабилност на проектите както към общината, така икономическа доходност за нашият град, за икономиката и за жителите му от значително – социално и икономическо развитие, ще толерираме проекти с нови възможности в откриване на работни места и във възможности за привличане на мащабни инвестиции (ПЧИ). Ще толерираме проекти с европейска визия и такива с изцяло проучени възможности за ЕС финансиране.

Общината ще толерира и ще подкрепя – нашите таланти архитекти от града ни, да мислят, да се развиват, да съзидават и градят бъдещето на града ни утре. 

Спечелилите проекти ще бъдат награждавани, а най-добрите с голяма обществена подкрепа и икономически принос ще бъдат презентирани и заявявани в Брюксел за ЕС финансиране, това ще бъде визията ни и концепцията ни от общо участие на всички за градивно и съзидателно развитие на Варна.

ИК “Бъдеще за Варна”©

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share