05.IV. Паркинги и гаражи – Санкции за сгради реализирани без паркинги – План за Варна

Степента на моторизация в града за последните 10 години се е увеличила минимум с 10 пункта. В момента Варна няма ПУМ (Първостепенната улична мрежа), отговаряща на достигнатата степен на моторизация. Прогнозира се степента на моторизация за 2030 година да достигне 585/1000 души (585 автомобила на 1000 жители) изключително висока за Европа.

Проблемът с паркирането е вече от първостепенна важност за всички територии на града, а за централната градска част даже след реализация на синя зона в определени части на центъра си е направо „Мисия невъзможна“. Необходимо спешно да бъдат реализирани ефективни решения, които до доведат до съществено подобрение на транспортната обстановка в града, респективно до облекчаване на най-натоварените участъци от мрежата.

Ще се разработи дигитален кадастър на всички парко местата в града – на всички сгради с всички подземни и надземни паркинги, обществени и частни паркинги, включително и наличните парко места в „Сини“ зони. Всяка сграда ще има максимална квота паркоместа, който ще съответстват на реалните налични паркоместа в сградата и на предвидените в квота от „Синя“ зона до нея от възможности в предоставяне по абонамент за зони „Център“ и „Широк център“.

Приоритет – въвеждане на съгласователен режим на регистрация на всички автомобили по место домуване от жилище – сграда – паркомясто – абонамен „Синя зона“ и засилен контрол за сгради без паркинги в централната зона на града

Ще се въведе съгласователен режим на регистрация на всички автомобили по место домуване от жилище – сграда- паркомясто и съответна регистрация в дигиталният регистър на парко местата в централната зона на града.  Собственици на жилища в сгради без паркоместа с автомобили и собственици на 2 и повече автомобила, който не фигурират в дигиталният регистър ще бъдат задължени да плащат допълнителен данък „обществен паркинг“ в случай, че нямат сключен абонамент – в синя зона “Център” или „Широк център“.

Целият фонд от събраните средства  от този допълнителен и респектиращ данък ще отива за реализация на обществени паркинги в града.

Прилаганите допълнителни мерки в цел ефективно подобрение на мобилноста в града и окончателно решение на проблема с паркиране в града ще бъдат насочени в посока:

  • ✔️ Въвеждане на максимално разрешение за паркиране на жилище
  • ✔️ Концентрация на паркинг в колективни гаражи, в общи зони за паркиране на улицата
  • ✔️ Стимулиране на споделено притежание на автомобили – в подобие на инициатива „Baugruppen“ (съвместножилищнигрупи)
  • ✔️ Друга важна инциатива която трябва да бъде въведена ще бъде – Изискване за получаване на разрешение за строеж след изчисляване на генерираните пътувания с автомобил (успешна инициатива Sihlcity от Цюрих, Швейцария).

ИК “Бъдеще за Варна”©

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share