Д-р инж. Дойчин Ников: “Независимо от почти половин милиардният си общински бюджет за 2020 година, Варна си остава единственият голям град, който няма индустриална зона, няма и Експо център в качеството си на европейски град и при факт от вече 10 години членство в Европа.”

Панорамен вид на ДКС-Варна през последните 6 години

Не зависимо от почти половин милиардният си общински бюджет за 2020 година, Варна си остава единственият голям град, който няма индустриална зона, няма и Експо център в качеството си на европейски град и при факт от вече 10 години членство в Европа. За това време Барселона си изгради модерен експо център Fira Barcelona, също и Париж (Paris Expo Porte de Versailles) и Валенсия (Exhibition Centre of Feria Valencia), а испанците успяха своевременно чрез офиса си в Брюксел (Община Варна също има такъв) чрез европейски програми и фондове да усвоят и 16 млрд. евро европейски средства.

Варна е черноморски град, който се намира в най-източната част на Европа, в близост до страните от Черноморския регион, Близък изток, а също и Каспийски регион. Изграждането на голям изложбен експо- център ще даде възможност за привличане вниманието на бизнеса, на инвеститори от Азия и за издигане на Варна като голям европейски търговски център в югоизточна Европа.

За реализация на експо-център във Варна се говори още от 2005 година.  Откриване на представителства на международни организации и изграждане на модерен ЕКСПО-център във Варна фигурира в Общинския план за развитие за периода 2007-2013 година в раздела “Международно сътрудничество и европейска интеграция”. Още 2005 година общинските съветници са  планирали търсене на средства от 15 млн. лева за реализацията му и в цел центъра  да привлече чуждестранни инвестиции и да спомогне за икономическото развитие на града. Като една от възможностите на центъра е в него да бъде организирана туристическа борса, каквато няма на Балканския полуостров.

През 2008 година – правителството смята, че е добър вариант да се създадат филиали в София и Варна на Пловдивски панаир. В средата на месец май министърът на икономиката Петър Димитров лансира идеята на бизнесмена Георги Гергов най-голямото техническо изложение в България да бъде клонирано в двата най-големи града на страната. Държавата ще предостави терени за тези центрове, а на частния бизнес предлагаме да участва с пари за тяхното изграждане, уточни Димитров. Според самия Гергов, който във Варна е познат най-вече като собственик на т.нар. Дупка в центъра на града, на чието място още преди година трябваше да е започнало строителството на търговски център, това е начин “Пловдивският панаир да стане по-гъвкав”.

2013 година – Максуда: Бъдещият Varna Event Center – кандидатът за кмет Иван Портних разкрива и последната част от стратегията си за развитие на района.  Изграждане на международен експо и ивент център. Точно това е нещото, което ще съчетае в себе си функционалност, оригиналност, практичност и ще създаде връзката град-езеро. Днес Варна няма обособена изложбена зала, която да отговаря на съвременните условия за организиране на международни изложения. В момента изложения се правят в Спортна зала и в моловете. С целенасочени действия на местната власт Варна може да стане добра дестинация за различен вид международни търговски изложения. Това допълнително би стимулирало бизнеса в града и би дало възможност за пълноценно използване на легловата база извън активния туристически сезон. За съжаление Варна или 7 години по-късно при управление на Иван Порних пак не постигна нищо това да има експо-център.

И така да видим за 7 години мандат какво беше направено от кмета – г-н Иван Портних и общинската администрация – град Варна да има експо център – без тяхна активност такъв важен проект няма как да се случи въобще:

28 юни 2016 година – Правителството внезапно прехвърли 29% от държавния дял в “Международен панаир Пловдив” АД на община Варна и кметът на града Иван Портних обяви, пред “Дарик”, че след “дарението” в града ще бъде построен експоцентър. Той щял да се намира на празните терени до Двореца на културата и спорта в града, а за проектирането му щял да бъде обявен международен конкурс. Идеята е Варна да развива възможностите за организация на експозиционни събитията, към които има интерес от български и чужди фирми, заяви тогава кмета – „Има и много запитвания за организиране на международни конгреси и семинари с по 1000 участници, които няма къде да провеждаме. Експоцентърът ще гарантира целогодишно посетители в града”.

Според публикации на “Капитал Дейли” обаче “Международен панаир Пловдив” щял да прави изнесен център на терен на Гергов (става въпрос за дупка в центъра на града) във Варна. Веднага след обявяването на правителственото решение “Дневник” и “Капитал Дейли” изпратиха до общинския пресцентър във Варна въпроси, от чиито отговори трябваше да стане ясно дали съществува връзка между прехвърлянето на акциите и опитите на общинската администрация да реши проблема с т.нар. Дупка в центъра на града. Отговори уви – не последваха?

15 септември 2016 година – главният архитект на Варна Виктор Бузев предаването „Зала Пленарна” по Дарик, че работата върху изграждането на експо център във Варна в района на Двореца на културата и спорта вече е започнала, като в момента се изготвя заданието. Бъдещата сграда ще бъде разположена върху залите „Младост”, които вероятно ще бъдат надстроени. Предвижда се и създаването на 1100 паркоместа, които да бъдат използвани и от посетителите на Морската градина.

2 май 2017 година – кмета вече заявява пред журналисти, че голям конгресен и експоцентър да бъде изграден на пристанище Варна-Изток, след освобождаването му от товаро-разтоварните дейности там е една от основните амбиции на общината. „Градът има нужда от изграждането на подобен център, който ще допринесе за утвърждаването на Варна като дестинация на четири сезона“, поясни той. „В тази връзка проектираме в момента разширение на Двореца на културата и спорта с изграждане на прилежащи експо площи. Това ще направи и по-ефективно функционирането на спортна зала“ – каза още градоначалникът.

2 март 2017 година – Лиляна Павлова, водач на листата за Избори Варна 2017 заявява напълно отговорно пред варненци, че за всеки от приоритетите представяме реални решения (за морската столица): „Чрез развитие на зоната на пристанище Варна Изток пък градът трябва да се отвори с лице към морето. На територията на пристанището ще бъде направен експо- и конгресен център. Сред приоритетите тя очерта и визията Варна да бъде дестинация за четири сезона.“

Явно вече от приоритетите на ПП ГЕРБ, не са политически приказки за избори, а активност и решимост такъв център до няколко години във Варна да се стартира?

19 октомври 2018 година – кмета заявява пред медии в началото на високотехнологичната конференция “Innowave Summit”, че се  работи активно в две посоки. Едната е за разширяване на експозиционните площи около Двореца на културата и спорта. Вече върви проектиране на подземните паркинги. Модерен конгресен център в зоната на пристанището би могъл да даде възможност целогодишно градът ни да бъде дестинация за такъв тип събития. Допълни още, че се надява в съвсем обозримо бъдеще да има по-конкретни стъпки, които да бъдат коментирани (за експо-център в града). Кога ще е това обозримо бъдеще – не е ясно, след още 4 мандат или още 8 годищен мандат? И колко това е сигурно при факт от проспани – вече 7 години?

Идеята за изграждането му вече е на етап проект, категоричен е кмета на Варна, Иван Портних пред медии. Мислим, че там е мястото на един голям, сериозен експо център, който да даде възможност градът ни целогодишно да бъде дестинация за конференции и други международни форуми.

На въпрос на „Монитор“ дали не е време Варна да има нов Експо център, кметът Иван Портних отговори, че днешното събитие е шанс градът да се утвърди на картата на смарт градовете в световен мащаб. Затова се работи в две насоки, от една страна разширяване на площите за експозиции около Двореца на културата и спорта. Големият проект, припомни Портних, е социализацията на пристанището Варна-изток, където да се появи голям експо център. Кметът не се ангажира със срок за построяването му.

И така да направим е равносметка – първо за 7 години първоначалната идея експо център смени положенията си три пъти, от до Максуда 2013 година – идея на г-н Иван Портних като кандидат кмет, до ДКС (Спортна зала) през 2016 година и до това да е на Пристанище Варна – Изток през 2017 година. За това време практически обективно няма направено нищо – много приказки, много анализи и проектиране, явно само на приказки, но проект за експо център няма.

Днес чакаме преместване на Пристанище Варна – Изток за да може експо център да  бъде реализиран там, като кмета г-м Иван Портних – не се ангажира със срок. Отчитайки, че пристанището няма как да бъде преместено до 4 години, няма действия на ниво правителство в тази посока  – реалността за Варна е че експо център до 4 години няма да има при предишният кмет и общинска администрация.

 Реализация на мащабен експо център в строителство е напълно възможно при активни действия на кмет и общинска администрация. Нужен е идеен проект и активност в кандидатстване и одобрение от възможности до ЕС финансиране – 80-85% безвъзмездно при наличие на успешна практика от финансиране чрез Кохезионни политики – множество успешно реализирани проекти в Европа на експо-центрове изградени с ЕС финансиране – като модерният експо център Fira Barcelona, също и в Париж (Paris Expo Porte de Versailles) и във Валенсия (Exhibition Centre of Feria Valencia). Дофинансиране от общата стойност на инвестицията е възможно чрез плануване й в държавен бюджет и държавно участие, чрез Юнкер (или ЕИБ ниско лихвен кредит) или чрез публично-частното партньорство с инвеститори.

Реализацията на експо център във Варна в значителна сметка ще подобри икономиката и бизнес климата на града, ще създаден ново среда за предприемачество в града,  нови работни места и възможности за нов стартиращ бизнес. 

За да има експо център в града или край Варна  трябва активност първостепенна от общината и експерти там, трябва активен и последователен кмет, трябва силно лобиране на ниво София – министерства МИ, МТ и МФ и трябва лобиране на ниво Брюксел (ЕК) за финансиране.

До момента от предната общинска администрация и кмет – такава активност за последните четири години – не се наблюдава и не се наблюдава никаква последователност от план в действия, не се наблюдава лобиране на ниво министерства София, не се наблюдава лобиране и разговори на ниво Брюксел вероятно за това постиженията им днес са де факто напълно нулеви – не само експо център града няма, днес няма никаква готова концепция за финансиране на такъв център, няма и проект поне на фаза идея за такъв – няма нищо.

Нужна е генерална промяна на ниво мениджмънт община Варна в цел този и други важни проекти за общината и Варна да се случат, като – нов мост алтернатива на Аспарухов мост, индустриална зона и експо център да стартират до 2020 година и да се реализират до 2025 година изцяло.

Д-р инж. Дойчин Ников, председател СНЦ”Бъдеще за Варна” и СНЦ”КЧИЗ”©

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share