Loading

Д-р инж. Дойчин Ников: От години саботиране на европейски инвестиции към Варна от Иван Портних доведе до пълна изолация на град Варна и региона от всякакви мащабни инвестиции.

Да приемем, че вие сте мениджър на компания примерно произволно да изберем верига хранителна „МЕТРО“, държите да обслужвате своите клиенти – бързо и качество в цел увеличение на оборота ви и увеличение на проходите си. Имате реализирана опция в обслужване – каси за големи клиенти на едро, като крупни хотели и магазини, който пазарят на едро и генерират значителни към вас приходи и трябва да ги обслужвате бързо в цел да цените времето им и имате – множество каси за клиенти на дребно, който са множество граждани купуващи от вас на дребно.

Сега да се принесем в реалността на град Варна и Община Варна, имате две фокус групи, и двете важни и двете с право на пълноценно обслужване, едната група са граждани, които ви избират и които плащат данъци, понякога подаващи и сигнали, които по поето задължение в мандат 4 години би трябва държавнически да решавате иначе повторно може и да не ви изберат. Имате и друга важна група – крупни компании или големи данъкоплатци, които плащат значителни данъци от приходи за общината, инвестиращи значителни суми от милиони в града, а не на последно място генериращи – нови работни места и постоянни проходи за гражданите на този град.

Сега си представете, че в града има кмет и областен координатор на партия, който от години няма приемен ден за гражданите и кмет, който от години не се среща нито с тези крупни компании и големи данъкоплатци, нито с големи чужди инвеститори желаещи да инвестират в града? Този кмет в България с име Иван Портних има екип от 1300 общински служители, които нямат никаква преференция от опция в обслужване – бързо и удобно на тези големи клиенти (големи данъкоплатци и инвеститори), които генерират, или искат да генерират към общината и града – милиони лева и евро инвестиции?

   1. Приоритет: Варна от години се нуждае от отделен център за обслужване на крупни данъкоплатци, компании и инвеститори към общината. В цел избягване на този ребус наличен и в нашият град, и в цел бързо привличане на мащабни инвестиции в града (напълно липсващи в момента), трябва да се изгради Отделен център към общината за обслужване – бързо, експертно, качествено и на европейско ниво на крупни компании или големи данъкоплатци, големи и средни компании от града и на инвеститори и за тяхното гарантирано бързо обслужване по примера на Европа – Валенсия (CBRE Valencia). 

  Пример: Валенсия е усвоила над 16 млрд. евро по европроекти и програми от откриване на офиса им в Брюксел и през общинският им офис във Валенсия за обслужване на инвеститори (CBRE Valencia) създаден преди 10 години.  Община Варна няма такъв офис. Защо питаме?

  Допълнително от откриване на офиса на Община Варна в Брюксел през 2007 година и изцяло последните 7 години при управление на Иван Портних, като кмет не са реализирали забележете – нито един мащабен европейски проект, общината не е привлякла никакви мащабни чуждестранни (ПЧИ) и европейски инвестиции.

  Нужна е кардинална реформа, ако искаме големи инвеститори към Варна. Разходите на този офис в обслужване и създаване, многократно ще се възвърнат от нови инвестиции генерирани към града и от действително доволни инвеститори (ще търсим ЕС финансиране за изграждане на такъв офис във Варна), желаещи да правят бизнес на територията на град Варна. За да има града инвестиции, трябва европейско обслужване и бързина, такава е практиката в Европа и във всички европейски градове от години – обслужваш качествено и бързо, инвеститорите идват в този град да инвестират.

  Нужно е спешно изработка на ефективна НАРЕДБА по привличане и насърчаване на инвестиции.
  Д-р инж. Дойчин Ников, СНЦ “КЧИЗ”, 4.03.2023г.

“Само за последните 10 години Варна е посетена от 40 китайски делегации и до сега (забележете), няма нито една китайска инвестиция край Варна? И това при условие, че Варна е побратимена от 16 години с Нинбо едно от най-големите дълбоководни пристанища в Китай и в света.”

Д-р инж. Дойчин Ников
СНЦ “КЧИЗ”

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК "Бъдеще за Варна" ...

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share