05.III. Паркинги и гаражи – Преустановяване на практиката за изграждане на сгради без паркинги – План за Варна

Степента на моторизация в града за последните 10 години се е увеличила минимум с 10 пункта. В момента Варна няма ПУМ (Първостепенната улична мрежа), отговаряща на достигнатата степен на моторизация. Прогнозира се степента на моторизация за 2030 година да достигне 585/1000 души (585 автомобила на 1000 жители) изключително висока за Европа.

✔️ Πo пpeдвapитeлни дaнни нa HCИ въвeдeнитe в eĸcплoaтaция жилищни cгpaди в oблacт Bapнa пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2019 г. ca 82, a нoвoпocтpoeнитe жилищa в тяx ca 537.

✔️ Cпpямo пъpвoтo тpимeceчиe нa 2018 г. cгpaдитe ca c 15 пoвeчe, или c 22.4%, а жилищaтa в тяx нapacтвaт cъc 188, или c 53.9%.

✔️ Издaдeнитe paзpeшeния зa cтpoeж нa cгpaдни пpoeĸти в oбщинa Bapнa зa пъpвитe чeтиpи мeceцa нa 2019 г. ca 75, oт тяx 48 ca зa жилищнo cтpoитeлcтвo.

Проблемът с паркирането е вече от първостепенна важност за всички територии на града, а за централната градска част даже след реализация на синя зона в определени части на центъра си е направо „Мисия невъзможна“. Необходимо спешно да бъдат реализирани ефективни решения, които до доведат до съществено подобрение на транспортната обстановка в града, респективно до облекчаване на най-натоварените участъци от мрежата.

Ще се преустанови всякаква практика по издаване на строителни разрешение за строителство на нови сгради особено в централна зона града, на проектите които са – без или с недостатъчни паркоместа предвидени, особено за бизнес сгради. Ще преустановим изцяло всички порочни схеми в цел получаване на строителни разрешение чрез фиктивно отчитане на „подвижни“ паркинги и други.

Връщане предназначението на гаражите, да се следи при новите сгради да има осигурени места, ще въведем норма – броя жилищата да отговарят на предвидени нови паркови места за новите жилищни и бизнес сгради в централната зона на Варна. Ще се работи в посока изграждане на подземни и и етажни паркинги, приоритетно ще работим в изграждане на обществени много етажни паркинги с ЕС средства в цел окончателно решение на проблема там.

Преди издаване на строителни разрешение ще бъде въведен задължителен режим по съгласуване на парковите места за всички нови сгради. Ще се разработи нова наредба, която ще задължава проектите да съобразени от към това броя жилища в сградата да съответства на броя осигурените парко места от минимална в квота места – от посочен и разработен експертно норматив. В случай, че броя не съответства, собственика на сграда ще бъде задължен да избере от няколко възможни варианта – в сключване на договор с общината за покупка на нужните недостигащи по квота брой парко места в планирани от изграждане обществени паркинги в града или представяне на договор за покупка на парко или гаражно парко място.

Приоритет – въвеждане на съгласователен режим на регистрация на всички автомобили по место домуване от жилище – сграда – паркомясто – абонамен „Синя зона“ и засилен контрол за сгради без паркинги в централната зона на града

Ще се разработи дигитален кадастър на всички парко местата в града – на всички сгради с всички подземни и надземни паркинги, обществени и частни паркинги, включително и наличните парко места в „Сини“ зони. Всяка сграда ще има максимална квота паркоместа, който ще съответстват на реалните налични паркоместа в сградата и на предвидените в квота от „Синя“ зона до нея от възможности в предоставяне по абонамент за зони „Център“ и „Широк център“.

Ще се въведе съгласователен режим на регистрация на всички автомобили по место домуване от жилище – сграда – паркомясто и съответна регистрация в дигиталният регистър на парко местата в централната зона на града.  Собственици на 2 и повече автомобила, който не фигурират в дигиталният регистър ще бъдат задължени да плащат допълнителен данък „обществен паркинг“ в случай, че нямат сключен абонамент – в синя зона “Център” или „Широк център“.

Целият фонд от събраните средства  от този допълнителен и респектиращ данък ще отива за реализация на обществени паркинги в града.

Прилаганите допълнителни мерки в цел ефективно подобрение на мобилноста в града и окончателно решение на проблема с паркиране в града ще бъдат насочени в посока:

  • ✔️ Въвеждане на максимално разрешение за паркиране на жилище
  • ✔️ Концентрация на паркинг в колективни гаражи, в общи зони за паркиране на улицата
  • ✔️ Стимулиране на споделено притежание на автомобили – в подобие на инициатива „Baugruppen“ (съвместножилищнигрупи)
  • ✔️ Друга важна инциатива която трябва да бъде въведена ще бъде – Изискване за получаване на разрешение за строеж след изчисляване на генерираните пътувания с автомобил (успешна инициатива Sihlcity от Цюрих, Швейцария).

ИК “Бъдеще за Варна”©

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share