06.IV. Здраве, образование и спорт – Приоритет на ЕС инвестиции за нова очна клиника – План за Варна

IV. Приоритет – Изготвяне на проект на Очна университетска клиника за модернизация и кандидатстване още 2020 година за ЕС финансиране в Брюксел (ЕК)

Приоритетно ще работим за пълно съдействаме и в подкрепа на Медицински университет – Варна в цел още 2020 година за изготвяне на проект за очна клиника и за модернизация, и в цел кандидатстване директно в Брюксел (ЕК) за осигуряване на финансирането на нов сграден фонд за очна клиника към университета.

Ще се изпълнява в отделен проект – изграждаме на нова очна клиника на МУ-ВАРНА (СБОБОЛ-Варна) в нов корпус, оборудване и обзавеждане планирана в ОПР 2014-2020 (мярка П.2.85) чрез кандидатстване за ЕС финансиране на технически проект и изграждане по ЕФРР (ОП) 2020-2027.

 Недопустимо при 10 години в Европа и отчитайки установената практиката в Европа в ползване основно на ресурс до 80-85% безвъзмездни европейски средства за модернизация на общински и университетски болници, такива да не бъдат използвани като ресурс от общината в цел модернизация на общински и университетски болници или бази в града. Това ще бъде изцяло  променено, като ще търсим всички начини и възможности на ниво София – министерства и ниво Брюксел за финансиране и ускорена разработка на мащабни проекти и заявяването им за ЕС финансиране и реализацията им.

Целта на проекта е да предостави по-качествено лечение на гражданите и очната клиника да бъде модернизирана и модерно оборудвана така, тя ще стане лидер в областта на специализираната помощ за очни заболявания в страната и за обучение на професионални кадри на МУ-Варна, други медицински университети от България. След реализация на проекта очната клиника ще олицетворява последните световни тенденции за изграждане на здравни заведения, целящи намаляването на пациентския стрес, чрез комплексно усещане за сигурност и качество, надеждност и доверие. Клиниката ще бъде на международно ниво, като ще генерира професионална заетост и възможност за професионално развитие на младите студенти и доктори обучавани от МУ-Варна.

Проекта е напълно иновативен за България и специално за Варна, тъй като ще се реализира с ЕС безвъзмездно финансиране и ще има заложена устойчивост по проекта от 3 години, което ще позволи на болницата да се самофинансира в бъдеще.

Приоритетно ще наблегнем на привличане на мащабни ЕС инвестиции за модернизация на всички общински и университетски болници в цел те да достигна едно по-високо ново на медицинско обслужване на гражданите.

СБОБАЛ Очна болница – Варна спешно се нуждае от модернизация

Бившият директор на болницата д-р Тошев е депозирал 15 различни преписки в Община Варна, която е принципал на болницата. Отговор не е получил на нито една от тях. „Минават през комисия по здравеопазване и нищо”. Помощта, която СБОБАЛ е получила от Община Варна през 2018 г., е в размер на 29 000 лв, с които е закупен необходим апарат. Били са отпуснати и 90 000 лв. за оздравяване на лечебното заведение по информация на Дарик Нюз.

Условията в Специализираната болница по очни болести за активно лечение във Варна в последните години стават все по-трагични. Базата на лечебното заведение е не само физически и морално остаряла.

В отвореното писмото изпратено от заместник-управителя проф. Христина Групчева и 14 лекари на трудов договор в болницата, както и от 11 специалисти и специализанти към комисията по здравеопазване към Общинския съвет месец март се посочва още, че последният частичен ремонт на болницата е правен преди повече от 10 години. Освен това апаратурата за ежедневно ползване е амортизирана, в лошо техническо състояние, нарушава качеството на работа и отново крие опасности за незрящите пациенти.

„Няма да спестим и проблемите с полуразрушените тавани, които водят до течове към подземния етаж, както и санирането с картонени плоскости на порутения покрив, развъдник на гълъби, гризачи и пълзящи насекоми, но сме сигурни, че сте наясно с тази ситуация”, пишат още очните лекари.

Поради липса на финансиране на Община Варна, последният изход на медиците от тежката ситуация – преминаване на лечебното заведение от база за обучение на Медицински университет-Варна в база на университета.

Очна болница е създадена през 1980 г. от тогавашния ръководител на Катедрата по очни болести към МУ-Варна проф. д-р Никола Константинов. През 2000 г.  е преобразувана в общинско дружество и от тогава е база за обучение на университета.

Община Варна – 4 години не е кандидатствала за ЕС финансиране на  Очна болница – Варна в цел да реши проблема окончателно, като принципал на болницата? Защо?

 

ИК “Бъдеще за Варна”©

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share