06.II.1. Здраве, образование и спорт – Качествена среда и образование за всички (1. Нов подход в образованието във варнеските училища) – План за Варна

Нашата цел – качествено образование за всички – постижимо и достъпно

Ще въведем нов образователен модел във варненските училища през следващата учебна година (от 2020/2021 година) паралелно ще извършим  масираното обновяването на образователната инфраструктура, включително – нови програми, нови интерактивни дъски с възможности за използване на електронни учебници и на електрони дневници.

Три нови програми стартират в учебните заведения на Варна: „Първокласници в 21-век“, „Активни и здрави във Варна“, „Професии на 21-век“.

Проектът „Първокласници в 21-век“ ще включва – изцяло нови класни стаи за първокласниците в абсолютно всички училища в Община Варна от най-малкото село до най-голямото учебно заведение в общината – над 85 класни стаи в 37 училища.

Първокласниците, които ще пристъпят училищния праг през 2020- та година ще учат в напълно обновени, модерни, красиви и оборудвани с нови технологии класни стаи. Те ще бъдат напълно обновени с нови антибактериални настилки, лед осветление, нови шкафчета, нови единични чинове,  които могат да се конфигурират по различен начин. Стаите ще бъдат оборудвани с нови интерактивни дъски във всяка класна стая с възможности за използване и на електронни учебници и на електронен дневник.

Освен материалната база, не по-малко по важност ще бъде въвеждане на новите форми на работа в първи клас, което ще се предшества от задължително обучение на всички учители за работа с новите технологии и новите методики за обучение.

Ще предвидим бюджет 1 000 000 лева, от които 750 000 за ремонт на класните стаи и 250 000 за електронно съдържание и обучения.

Община Варна ще въведе и нова програма във всички варненски училища. „Активни и здрави във Варна“ е образователна програма, която включва – обновяване на дворните пространства, но и поредица от инициативи, които представят и ползите от активния и здравословен начин на живот за учениците и първокласниците. Ще бъде отделен бюджет за спортни площадки, за  инициативи, промотиращи активния и здравословен начин на живот на нашите ученици. Ще бъде разработена програма за провеждане на инициативи, като „Чиста и здравословна храна“, „Всички заедно спортуваме“ и други.

„Професии на 21-век“ е специална програма за модернизиране на професионалното образование в Община Варна, както като инфраструктура, така и като професионални направления и тяхната свързаност с бизнеса. Ще бъде планиран бюджет за ремонтни дейности в професионалните училища. След обществена дискусия и анализ на нуждите на бизнеса в региона ще предложим новите професионални направления, свързани с приложното програмиране, ще бъдат обявени за прием нови специалности: “Електрически транспортни средства“, „Цифрова администрация”, „Интелигентни транспортни системи“, „Електронно здравеопазване и системи“, „Блокчейн технологии“ в Професионална техническа гимназия – Варна и в други гимназии.

Приоритетно ще работим за внедряване нови интерактивни форми и образователни платформи в училища на територията на общината. Още 2021 година ще изработим пилотен проект ще включим по-етапно всички училища към платформата „Уча.се“ с бърз Интернет достъп. Образователната платформа „Уча.се“ вече успешно се ползва от Начално училище “Васил Левски” – гр. Варна, ПГХХВТ „Дмитрий И. Менделеев“, 7 СУ „Найден Геров“, 3 ОУ „Ангел Кънчев” и други училища.

Плануваме изграждане на нова инфраструктура – нова детската градина „Детско градче“, и на две нови детски ясли на територията на Район “Приморски” и ж.к.”Възраждане” чрез европейско финансиране по ЕФРР 2020-2027.

Предвижда се чрез общ проект с европейско финансиране – цялостно ремонтиране и  реконструкция с внедрени мерки за енергийна ефективност (саниране)  и благостройство на дворни места на детски градини –  Детска Ясла “Моряче”, ЦДГ „Горска приказка“ и други в цел постигане на европейски норми.

Планираме и 600 000 лева повече от предходната година, които ще се използват за подобряване на храненето в детските градини, програми за активност и занимания на открито и работа с деца.

ИК “Бъдеще за Варна”©

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share