08.I. Администрация – Реформа и оптимизация на администрацията на конкурсен принцип – План за Варна

Варна е красив черноморски град, привлекателен център за бизнеса и туризъм град в Североизточна България. Това налага общинската администрация да работи ефективно и прозрачно, на база ясни и добре разписани правила в услуга на бизнеса и гарантиращи високо качество на живот на всички варненци.

В момента общинската администрация трудно може да се похвали, че работи така. Много варненци считат, че администрацията работи не за тях, не работи за града, а работи само и единствено за себе си. Общината в морската столица изпаднала от 10 то до 60 място по показател прозрачност на работата й”, сочат данни от проучване на Програма Достъп до Информация (ПДИ) от 2019 година, това е добър показател в оценка на работа й днес за хората.

Въобще за повечето варненците, община е синоним на „апатичен чиновник“ и на партийна бюрокрация – администрацията реагира много бавно на сигнали за нередности, ако го направи въобще. Служителите в общината са вече 1300, злите езици говорят, че новите служители назначавани с политически връзки или по-роднинска линия в общината са толкова много, че вече няма места по стайте, вече се поставят бюра и в коридорите.

Много от процесите за включване и консултация с жителите на Варна са тромави, безотчетни и не влияят по никакъв начин на взимащите решенията. Гражданите практически са лишени от прием в приемен ден при кмет в решение на проблемите си, който учудващо за 21 век и за едни град 350000 жители седи в график от 4 години без никаква промяна – от 2 часа едни път месечно. Гражданите са лишени от защита в местен Омбудсман, който по непонятни за обикновеният гражданин причини практически вече 10 години не се избира от общинският съвет, явно ангажирани със своите много проблеми, са забравели ниждите на града.

През последните години почти нямаше ден без скандал: съмнения за корупция, ниско качество на реализираните проекти, колосални милиони дадени за дупка в града и в съмнения за схеми, мащабен булевард с мащабни проблеми при всеки дъжд и най-вече – нежелание грешките да бъдат признавани и използвани за някаква градивна промяна. Дългогодишното натрупване на множество неразрешени проблеми в града, замитането им под килима и неспособността на досегашните управляващи да дефинират и следват приоритети в обществен интерес и за просперитета на града доведе до пълен срив в доверието на варненци към общинските чиновници.

  1. 08. I. Реформа и оптимизация на администрацията

Реформата в една администрация започва с примера на един кмет – амбициозен, градивен, прогресивен, уважителен към срещи с представителите на бизнеса и инвеститори, работлив, човек с експертен опит и първостепенно мениджър – кмет за съжаление какъвто града скоро е нямал.

Крайно време Варна да има достоен кмет и държавник, който да обединява всички към постигане на една цел от ново модерно развитие за град Варна – социално и икономическо. Определено и отчитайки практиката в Европа ключа към тази градивна промяна на града е само една – един амбициозен кмет с широк кръгозор – мениджър. Тази личност с воля – задължително експерт трябва да има подбран екип доказани професионалисти – макроикономисти, креативни архитекти, широк спектър от експерти – инвестиции, транспорт, урбанистика, ес проекти, ес програми и общественици работещи всеки ден за гражданите.

Това е успешният и доказан подход в Европа за значими икономически и социални промени – подход спешно нужен и на град Варна, без реализация на този подход града ни ще бъде обречен на това да няма бъдеще.

Затова първостепенно в нашата управленска програма е екипа с които ще работим ще бъде – той да е само от доказани експерти с опит, подбрани по професионални качества и на отговорните управленски места чрез отрит конкурсен принцип. Всеки директор на дирекция и всеки началник на звено трябва еднозначно да знае – какво изискваме от него, какво смятаме да направим, каква е нашата програма, как ще го направим, защо е на това място в общината, какви са му ангажиментите, какво се изисква от него всеки ден и какво от план трябва да изпълни за 4 години в мандат в името на града на на гражданите.

Трябва да е ясно едно – работата ще е трудна, работата ще е тежка, работата ще бъде по-повече от 8 часа на ден това е абсолютно сигурно, заплата ще е по-ниска от частният сектор, ангажиментите ще се много, задълженията също ще са много, отговорността към гражданите също ще е много голяма – но шанс в нашият екип ще има всеки доказан професионалист, който иска, има енергията, има амбицията и има волята да взема трудни решения в цел да промени бъдещето на този град.

Ще търсим личности, общественици, държавници и млади иновативни хора с неограничена енергия, обещаваме да ви толерираме, да ви подкрепяме и да ви стимулираме в професионално развитие и заслужен обществен труд напълно оценен в името и благото на град Варна.

 Реформите ще са ни основно в следните направления:

 1)       Нови законодателни промени – повечето от проблемите, свързани с това как работи община Варна, за съжаление, са резултат от прилагането на действащото законодателство и на общински наредби – множество и в обем напълно неефективно днес.

2)       Оптимизация общинската администрация – не считаме, че община с 1300 човека администрация може да е пример за ефективност, при условие, че съседни градове с по-малко администрация са постигнали значително повече от Варна- индустриални зони, спортни зали, привлечени инвестиции, реализирани проекти с ЕС средства и доволни в обем граждани.

3)       Бюджет за всеки район и кмет в планиране – считаме, че крайно време всеки кметство да има свой бюджет, чрез който бюджет всеки районен кмета да може ефективно да планира с участието на гражданите за какво той да бъде похарчен, който бюджет ще се отчита от него публично и в пълна отговорност обществена в изразходване за всеки лев всяка година.

4)       Целенасочена администрация с нова структура – ще оптимизираме структурата по отношение на точно разделяне на нейните функции – административни, експерти и управленски екип – мениджъри вземащи отговорни решение в планиране, действия по контрол и в постигане на точни разписани по план цели.

5)       Реформиране и сливане на общински дружества – ще извършим пълна управленска оптимизация на дружествата с една цел генериране на рентабилност на тяхната работа и съществуваме, ще приложим управленчески опит, иновации, по-строг контрол и успешни практики от Европа в това те до 2 години да станат изцяло рентабилни и да не генерират финансови загуби.

6)       Прилагане на модерни Управленски информационни системи (ERP, SCM, CRM) – не считаме, че 21 век може да се постигнем ефективност на една община в работа без реализация и интегриране на съвременни системи за централизирано управление на управленският процес, целият документен поток, планове и графици за изпълнение на всички нива в цялата община и във всички общински дружества.

ИК “Бъдеще за Варна”©

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share