08.IV. Администрация – Приоритет интелигентно управление (e-Municipality) – План за Варна

ПРИОРИТЕТ: Реализация на Интелигентно управление (e-Municipality) в Община Варна

Интелигентно управление (e-Municipality) ще предложи на един град като Варна, рамка за цялостно градско управление, включително услуги и взаимодействия, които се свързват и интегрират публични, частни, държавни и европейски обществени организации. Така градът може да функционира ефективно като единен организъм. Основен инструмент за това са информационно-комуникационните технологии (ИКТ) – инфраструктура, хардуер и софтуер.

Ок, ясно е – Варна в момента е “тъп” град. Да говориш за “умни градове” там, където един булевард се реализира няколко години и за десетки милионни, и то с резултат, който граничи с епичен провал, е много трудно. Ако за малко обаче вдигнем поглед от наклонените кръгови и от наводненията при всеки дъжд по бул. “Васил Левски”, има шанс да видим, че има живот и отвъд тях. Настоящето явно е затънало в калта на грандомански ремонти и съмнителни конкурси, но истината е, че Варна и други български градове имат шанс да влязат в бъдещето на 21-век. Ако не го направят, сегашните проблеми ще изглеждат като нежна мелодия, сравнени с хаоса на неуправляемата промяна.

Основа на всеки умен град е способността му да събира данни в реално време и ефективно да управлява процесите. Данните са най-важният ресурс в 21-ви век и затова Варна има нужда да събира, анализира и публикува информация от множество източници.

Първата стъпка за интелигентното управление на града е разработката на референтен модел за оптимизация на административните ресурси (ИТ) на общината и на града. Втора стъпка е изготвянето на обща концепция за интелигентно управление (e-Municipality) на града след анализи на успешните практики в Европа от реализация на подобни системи и след анализ на всички налични ресурси (ИТ) в града. Финансиране на системата за интелигентно управление (e-Municipality) е възможно чрез кандидатстване по налични ЕС програми, през новият програмен период ОП 2020-2027 година. След проведен открит конкурс в общината,  изпълнението ще бъде възложено на компанията класирала се на първо място с доказан професионален опит от изпълнение на подобно системи в Европа.

Интелигентно управление ще постигне пълна интегрирана среда в управление на ресурсите (ИТ) града в интеграция с електронни услуги както на държавни институции в България (реализация на концепция електронно правителство) включително интеграция с всички електронни услуги на общината (изградена е-община) което като резултат значително ще улесни гражданите и бизнеса.  Също ще позволява реализация на електронно гласуване гражданите по важни въпроси за града с цел прозрачно вземане на решения – касаещи пряко града и жителите му. Колкото и да сме скептични от реалността на България, ако искаме град Варна да е успешен град и да се развива, града ни неизбежно се нужда от интелигентно управление и интелигентна икономика.

ТОП градове с интелигентно управление в Европа:

 

Добри примери за умно управление могат да се открият и у нас – София, Бургас, Свиленград вече използват решения, които могат да послужат за основа на смарт трансформацията. 

Според проучване на Juniper от началото на тази година, умните градове имат потенциала да възстановят 125 часа на година на всеки човек под формата на спестено време. Без значение къде е страната ни в класациите за умни градове в света (според проучване на EasyPark “2017 Smart cities index”, проведено сред 500 града в световен мащаб, България е на 94 място), всяко макар и малко усилие в тази посока трябва да бъде аплодирано, защото това е явна заявка за принадлежност към т.нар. умно бъдеще.

ИК “Бъдеще за Варна”©

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share