03.V. Транспортна инфраструктура – Варна – приоритет изцяло пешеходен център – План за Варна

Допреди 10 години центърът на Любляна – Словения беше царство на автомобилите. Тесните средновековни улици бяха окупирани, а бароковите фасади бяха силно замърсени от вредните изпарения. Веднага след избирането си за кмет през 2006 г., Зоран Янкович започва сериозна трансформация на града. Дълъг процес, след който начинът на живот, мисленето и поведението на гражданите коренно и трайно се промениха. Именно правилните, смелите и последователни решения, както и управлението с нови, по-добри политики спечелват на града престижната титла Европейска зелена столица за 2016 г. 

Победата е още по-сладка като се вземе предвид, че Любляна е сред най-малките столици от всички държави-членки на ЕС, което силно ограничава ресурса, с който общината и разполага. Тя е и първият и единствен засега град от Източна и Централна Европа, който успява да спечели тази титла, нареждайки се сред градовете с най-високо качество на живот като Копенхаген, Стокхолм и Хамбург – все предишни носители на титлата.

„Броят на колите тук се увеличава много бързо и управляващите не са в състояние да го контролират. Аз бих го нарекъл инвазия на автомобили.“ проф. Ян Геел, архитект и урбанист за градската среда във Варна. 

Варна – приоритет изцяло пешеходен център

Една от първите, но същевременно и най-смели мерки, които ще започнем да осъществява, е по-етапното затваряне на целия широк център за автомобилно движение на пешеходно ниво. В тази още 2020 години ще представим за обществена дискусия наша иновативна концепция за града по която е работено от експерти две години и презентация за по-етапно превръщане на целият широк център в пешеходен – концепция реализирана на база успешен опит от Европа – приложена в много европейски градове с ЕС финансиране.

Приоритетно и по-етапно ще трансформиране градската среда в центъра на Варна в нова модерна визия и в нова градоустройствена концепция в полза на хората – пешеходците.

Ние смятаме, че безспорно центъра трябва да стане по-чист, по-безшумен и по-функционален и значително по-привлекателен за туристи, и в тази цел приоритетно и по-етапно улиците в широкият център ще стават пешеходни зони, а превърнатите в паркинги площади ще връщат първоначалната си функция на средища на хора, а не на автомобили.

Приоритет – разработка на идеен проект и кандидатстване за ЕС финансиране още 2020 година

Ще бъде подготвен проект в отделни етапи, при реализация на които центърът ще се сдоби с модерна и изискана европейска визия, правейки го силно притегателно място за хората. Това ще стимулира изграждане на нови многобройни кафенета, ресторанти и галерии, а културните събития, фестивалите и концертите ще бъдат ежедневие, с което ритъмът на живот на всички жители на Варна ще се промени завинаги.

Мащабен екопроект във Варна: Пешеходен център с автомобили под земята със безплатен градски транспорт – приорететно с ЕС финансиране

Основната цел на проекта е централната част на града да бъде затворена частично за автомобили, подобни мащабни проекти с ЕС финансиране се изпълняват напълно успешно в Хамбург, в Барселона и в Мадрит (Avenida de Portugal) от години. 

Подобни проекти за изцяло подземни булеварди и подземни улици – не липсват и в България. От 2019-а година стартира реализацията на най-мащабния в България проект – по-етапното създаване на нов градски център на Велико Търново върху територия от 190 декара, колкото е площта на Старото военно училище. За целта, по инициатива на кмета Даниел Панов. Пешеходно ларго, „зелени булеварди“ и подземни улици са предложени в международния архитектурен конкурс.

Главен градски център с подземни улици също може да се появи скоро в София, според проект, който вече е внесен в Столичния общински съвет – месец юни тази година. Става въпрос за територията по рамката на бул. “Тодор Александров” от улица “Опълченска” до бул. “Константин Величков”. Обемното устройствено проучване е дело на водещ строителен проектант. Предложението е прието от СОС, но все още се прецизира по-отношение на някои специфики и методи, по които да се осъществи. 

Определената зона в центъра на Варна уточнена по планирана обществена дискусия и получила  обществена подкрепа на мнозинство гражданите от “златната зона” – ще бъде примерно от ул. “Отец Паисий” до бул. “Приморски” и от бул. “Христо Ботев” до Спортна зала ще бъде допускан само обществен транспорт. За целта на няколко места около тази „златна зона“ ще бъдат изградени обръщачи и подземни паркинги. Ще бъдат предвидени 4 буферни паркинга: под прилежащите зони на Двореца на културата и спорта и Висшето военно-морско училище – с 900 места, под Гаровия площад – с 750 места, под Колхозния пазар – с 1200 места, под двора на училище “Димчо Дебелянов” – с 450 места. Всички паркинги ще са с по няколко подземни етажа и ще се изградят с ЕС финансиране. Точният капацитет места ще уточни след инженерно-геоложки проучвания. 

За да бъде реализиран проектът и варненци наистина да слязат от личните си автомобили, общественият транспорт в “златната зона” ще бъде напълно  безплатен. В нея ще се движат единствено електрически превозни средства, за да бъдат запазени паметниците на архитектурата в старата част на града от вредните емисии.

До “зоната” ще имат достъп и ограничен брой таксита с отделен лицензионен режим, който включва изключителното изискване за хибридни модели автомобили, като движението на останалите автомобили ще бъде предимно под земята по подземни булеварди.

Ще има подземните булеварди за движение на автомобилите, които ще бъдат изградени, ако проекта получи одобрението и разбира се подкрепа на мнозинство граждани. Първият от тях ще е под сегашния бул. “Сливница”. Той ще започва в района на “Нептун” и ще свършва на Икономическия университет. Вторият ще дублира под земята част от бул. “Приморски” и част от “Цар Освободител” отново до Икономическия университет. Под земята ще се движат автобуси и таксита по трасето.

При получаване на широка обществена подкрепа в реализация – новият проект ще наложи и промяна в Общия устройствен план на Варна, който сега предвижда изграждане на околовръстна дъга запад-север. Така нареченият бул. “Варна” ще отпадне, като ще бъде предложен след обществена дискусия на разработен алтернативен проект изцяло с ЕС финансиране по улица „Христо Смирниски“ от изцяло модернизация на съществуващо автомобилно трасе към нова и модерна европейска концепция с изграждане на скоростна градска железница, която ще свързва летището, всички вилни зони северозападно от града и курортите.

Нова инициатива – Варненски джентълмен

С затварянето на центъра за автомобили, ще решим проблема с достъпа до малките пешеходни улици създавайки нова форма на градски транспорт – малки и напълно безплатни електробуси. Основната им цел е да превозват пътници с намалена подвижност или в напреднала възраст, но и всички останали ще са добре дошли. 
Подобна успешна инициатива работи от години в град Любляна, като само за 2014г. системата Kavalir (кавалер) е превозила над 300 000 пътници, а неотдавна към нея беше добавен и електрически туристически влак Urban, който извършва безплатни обиколки из сърцето на града, свързвайки центъра със исторически забележителности – стария замък. 
След изготвяне на проект ще се кандидатства в Брюксел (ЕК) за финансирането на проекта, ще се търсят възможности за финансиране на проекта от различни ЕС фондове и програми.

ИК “Бъдеще за Варна”©

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share