Д-р инж. Дойчин Ников: “ПП ГЕРБ Варна за 10 години управление на града и Иван Портних за 6 години като кмет дължат поне един отговор към всички варненци на елементарен въпрос: Защо Варна няма Местен Омбудсман 10 години? Шумен и Бургас имат обществен посредник от 2004 година, София и Пловдив имат обществен посредник от 2008 година. Варна няма. Защо? Явно втора Мая Манолова във Варна и страха някой да работи в полза на гражданите е голям на Иван Портних?”

Съгласно българския Закон за омбудсмана той „…се застъпва с предвидените в този закон средства, когато с действие или бездействие се засягат или нарушават правата и свободите на гражданите от държавните и общинските органи и техните администрации, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги.”. Омбудсманът изпълнява функциите си, като приема и разглежда жалби и сигнали за нарушения на права и свободи на гражданите и прави проверки по тях.

Националният обществен защитник Мая Манолова предлага Законопроект за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Манолова е категорична, че в общините с население над 10 000 души би следвало да се избира местен омбудсман. Най-голям е броят на общините между 10 и 20 хил. души – те са 66 по наши данни, каза омбудсманът.

✔️ София има обществен посредник от 2008 година?
✔️ Пловдив има обществен посредник от 2008 година?
✔️ Бургас има обществен посредник от 2004 година?
✔️ Шумен има обществен посредник от 2004 година?

Обществен посредник имат общините: Стара Загора, Благоеврад, Елин Пелин, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик и Симитли.

Защо Варна няма обществен посредник?

✔️ Представете си във Варна да бъде проведен обществен конкурс за местен омбудсман.
✔️ Представете си, че на този конкурс бъде избран общественик за местен омбудсман с близък профил на Мая Манолова – човек ангажиран лично с проблемите на гражданите във Варна и в решение на проблемите им.
✔️ Представете си, че този местен омбудсман работи и решава проблемите на гражданите от Варна.
✔️ Представете си, че този местен омбудсман ангажира бюрокрацията в община, администрация и кмета там да работи, и да решава проблемите на гражданите.
✔️ Представете си, че предстоят местни избори и града има успешен местен омбудсман от типажа на Мая Манолова.
✔️ Представете си, че града има кмет, който не е ангажиран с проблемите на гражданите.

Според вас, кой ще има мнозинство подкрепата на гражданите за избори – кмет не ангажиран с проблемите на хората или местен омбудсман ангажиран с проблеми на варненци?

  • 1. Кой според вас има пряк интерес над 10 години Варна да няма местен омбудсман?
  • 2. Защо, Варна няма местен омбудсман, който да решава проблемите на гражданите както това е от години е в София, Бургас и Шумен?
  • 3. На кого един омбудсман във Варна пряко ще пречи в цел решаване на проблемите на гражданите?

Помислете………

Д-р инж. Дойчин Ников, председател на СНЦ “Бъдеще за Варна” и СНЦ “КЧИЗ” в обществена полза

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за гр. Варна от Д-р инж. Дойчин Ников …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share