10.IV. Цeлогодишен туризъм – Инфраструктура за СПА туризъм (минерални извори) – План за Варна

Неразделна част от нашият План за Варна за развитие на града в полза на гражданите е предоставянето на качествени услуги по активен спорт, нов общински балнеолечебен център, модерен минерален басейн и СПА комплекс работещ целогодишно за гражданите.

Варна има потенциал да развива целогодишен здравен и СПА туризъм. Развитието на СПА туризма е една от възможностите пред Варна за превръщането на града в дестинация за 4 сезона. Наличните богатите природни дадености, минералните извори, комбинирани с активното навлизане на нискотарифните авиокомпании на летище Варна и разнообразния културен календар – всичко това е предпоставка за модерен СПА туризъм.

Липса само едно днес в града – модерна инфраструктура за СПА туризъм, като финансирането й в изграждането е напълно възможно да стане с ЕС безвъзмездни средства до 2-3 години.

IV.1. Приоритет – реализация на мащабна, нова и модерна спортна инфраструктура – атрактивна за спорт и за целогодишен туризъм с концепция „четири“ сезона в града

Изграждането на атрактивни СПА комплекси с концепция “четири сезона” от години се прилага в Германия (Tropical Islands), Румъния ( Терме Букурещ), Гърция, Полша, Латвия, Франция (Аквапарка Aquaboulevard), Япония и даже в Норвегия (Pirbadet Waterpark) на брега на самото море от мащабни закрити басейни и СПА комплекси.

В голям обем тези комплекси се реализират с ЕС средства по програми за развитие на целогодишен туризъм в градовете или курортите, за съжаление за 10 години откакто сме в Европа във Варна няма реализиран – нито един такъв комплекс с европейски средства! Защо?

Поемаме ангажимент и ще кандидатстваме още 2020 година за ЕС финансиране в цел реализация на мащабна, нова и модерна спортна инфраструктура – атрактивна за спорт и за туризъм „четири“ сезона в града.

 

IV.2. Приоритет – Варна да има нов и модерен общински център с закрит менерален басеян с възможности за рехабилитация на деца и възрастни хора с увреждания

Дом “Младост” е пуснат в експлоатация на 25.05.1986г. Той е разположен на площ от 9500 кв.м. Самата сграда има площ 2400кв.м. Водата, която идва от сондаж с дълбочина 1 980 м, е термална – с температура 47ºС. Лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, на храносмилателната система, гинекологични заболявания, постравматични състояния.

Много отдавна е приватизирани и сега са притежание на Феста холдинг. От години басейните само се експлоатират, но не се влагат в материалната база никакви средства и тя е в лошо състояние. Поддържат се само двата външни басейна.

Поемаме ангажимент и ще кандидатстваме още 2020 година за ЕС финансиране в цел реализация на закрит менерален басеян (СПА) с възможности за рехабилитация на деца и възрастни хора с увреждания

IV.3. Приоритет – Разработка на проект за проучване на сондажите за минералните извори във Варна

ИК “Бъдеще за Варна”©

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share