09.X. Интелигентна Транспортна Система за оптимизация на движението на транспортни средства и задръстванията – План за Варна

Безспорно, един от важните компоненти на  Smart City™ т.н. „Умен Град” е интелигентната транспортна система, която оптимизира движението на транспортни средства изобразявайки пътната обстановка в реално време на информационните панели, разположени по улиците или на смартфоните на гражданите, подсказвайки оптимални  маршрути, задръствания, ПТП, улици в ремонт и предоставяйки други полезни функции.

Реализацията на Интелигентна Транспортна Система за оптимизация на движението на транспортни средства и задръстванията (ITS) в града чрез кандидатстване по европейски програми от общината ще e основен приоритет до 2023 година в изпълнение, подобна системи има реализирани в Хамбург, Барселона, Амстердам и Букурещ в Европа.

Реализация на подобна модерна система ITS в град Варна ще намали до 20% задръстването в трафика на града.  Системата е важно звено в изпълнение на Мерките за намаление замърсяването на въздуха от отделяни емисии от МПС в централните части на града.

Какви са ползите от системата за управление на трафика в града:
✔️ Намаляване на времето за патуване от точка „А“ до точка „В“ с до 20%.
✔️ Намаляване на вредните емисии от транспорта с до 25%.
✔️ Намаляване на разходите за гориво с 7-9%.

Други допълнителните приноси от реализация на Интелигентна Транспортна Система за оптимизация на движението на транспортни средства и задръстванията (ITS) в град Варна:

✔️ Пълна информираност какво се случва по пътищата в град и област в реално време
Получаване на актуална информация (КАТ, Пожарна, Бърза помощ и други служби) за инцидентите по-бързо, отколкото по другите начини

✔️ Ще повиши ефективността на реагиране на инциденти
 – Чрез ползването на App (приложения), точно ще посочва и ще се проверява, къде се случват инцидентите. Това ще създава условия за по-бърза реакция и разчистване на пътя

✔️ Ще намалите натоварването на движението в гр. Варна и област
Чрез пренасочвате в реално време потребителите край затворени пътища и инциденти

✔️ Ще позволи реализиране на инфраструктурни решения съобразно натрупаните данните
Ще позволи анализирайте на местата с чести задръствания и опасности, в цел реализация на равионални градски решения

ИК “Бъдеще за Варна”©

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за План за Варна на ИК “Бъдеще за Варна” …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share