Д-р инж. Дойчин Ников: “Предложение без отговор до г-н Иван Портник – кмет на Варна за реализация на „Регионален център по бедствия и аварии“ от март 2018 година?”

Loading

Проектно предложение за реализация на на „Регионален център по бедствия и аварии“ (проекти в обществена полза) на СНЦ“КЧИЗ“ и на експерти СНЦ “Бъдеще за Варна“ към момента без отговор от март 2018 година до кмета на Варна – г-н Иван Портник, забележете при налични възможности от ЕС финансиране и при налично безвъзмездно финансиране на национално ниво в посочени програми. Отговор и до момента от кмета няма?

Днес юни 2019 година пет години от трагедията в Аспарухово – Община Варна практически още няма система за мониторинг и за ранно предупреждение на гражданите в риск при опасност от поройни валежи или наводнение?

Няма виновни длъжностни лица за наводнението във варненския квартал „Аспарухово” преди четири години, което взе 13 жертви. Наказателното дело за бедствието е окончателно прекратено от Апелативния съд във Варна, като решението не подлежи на обжалване.

Според съда основната причина за потопа е екстремността на природното събитие от 19 юни 2014 год. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология само за половин час – от 18,30 часа до 19 часа, на един квадратен метър са паднали 138,8 литра валежи. За периода от 15 до 20 юни количеството на валежите пък е било 175,6 литра, което представлява 382 процента от нормата за месец юни. Подобно наводнение във Варна е имало и през 1951 год., когато в три валежни дни през август са измерени 292 литра на квадратен метър.

Общинската администрация във Варна носи косвена отговорност за смъртта на четири жени и две деца само в една от къщите в кв. “Аспарухово”, който през юни 2014 г. беше пометен от опустошително наводнение. Това съобщава сайта “Морето.нет”, позовавайки се на решение на Районния съд във Варна. Според него общината е виновна за това, че не е изпълнила задължението си за почистване на деретата в района, което е станало причина за образуването на водна вълна, довела до трагедията.

Ако стане подобен порой във Варна и пак има жертви (дано да няма), виновни гарантирано пак няма да има?

Д-р инж. Дойчин Ников, председател на СНЦ “Клъстер Черноморска Икономическа Зона (КЧИЗ)” и на СНЦ “Бъдеще за Варна” 

Кипие на писмото до кмета (архив 2018 година): http://e-democracy.bg/index.php/2018/03/28/portnich/  

 

 

Д-р инж. Дойчин Ников, СНЦ КЧИЗ

Д-р инж. Дойчин Ников, председател на Клъстер Черноморска Икономическа Зона (bsezcluster.org), автор на мащабни проекти за Варна, подкрепени в пълен обем вече от 5 области и 8 общини от Североизточна България, от г-н Иван Портних – кмет Община Варна и от комисията „Европейски въпроси и международно сътрудничество“ към местния парламент, подкрепени и от общини Белослав, Девня и Аксаково в конкретни съгласувани проекти:  «Български Логистичен Коридор (Азия-Порт Варна-Централна Европа)» – EU Gateway за Североизточна България;  «Европейски Експо Център Варна (Нов Логистичен и Реекспортен хъб към СЕЕ) за внос и износ» в близост Фериботен комплекс Варна и   «Втори Аспарухов мост на две нива» съглано утвърденото трасе за втори мост заложено в действащият Общ устройствен план – Варна.


Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за гр. Варна от Д-р инж. Дойчин Ников ...

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share