Д-р инж. Дойчин Ников: “Възможно ли е изграждане метро в черноморски град като Варна?” (Част 1)

В социалните медии последните днес множество “експерти” напълно еднозначно заявяват, че възможностите за изграждане на метро в близост до море са не осъществими. Аргументи са най-различни наличие на подпочвени води, опасности от аварии, риск от инциденти и риск от наводнения.

⭐️ Според експерта инж Стоян Братоев, директор на столичния метрополитен: „В момента се изгражда третата линия. Тя е много по-тежка от втората. Почти 3 км от третата линия минават под реки”, казва инженерът. И обяснява, че много от метростанциите се изграждат в райони с високи подпочвени води. “Справяме се, но все още има строителство в най – тежките участъци.”

“Ще има още течове. Цялото метро е под вода”. Това каза за Стоян Братоев, директорът на Столичния метрополитен в интервю пред economymagazine.bg. Причината е, че всичките подземни участъци на метрото в София са под нивото на подземните води.

По думите му има много места, където водата ще пробие, но са взети мерки. „През 40 метра метрото е разделено с деформационни фуги от гледна точка на сеизмичната устойчивост. През първата година след строителството, докато тези места се стабилизират, ще има улягане на отделните елементи на конструкцията и при по-големи улягания се получават подобни пробиви на изолацията”, обясни шефът на метрополитена.

Тези проблеми ги има навсякъде по света при всички подземни метра, успокои той и допълни, че проблемите ще се отстраняват. Той даде пример със станциите „Сердика” и „Джеймс Баучър”, където има 10-12 метра воден стълб върху станциите, които са под налягане. Шефът на метрополитена каза, че това са дребни течове, които не могат да доведат до спиране на метрото в София.

⭐️ Действително възможно ли е изграждане и експлотация на подземно метро в близост до море?

Палма де Майорка (на испански: Palma de Mallorca, кратък вариант Палма) е най-големият град и пристанище на остров Майорка и столица на испанската автономна област Балеарски острови. Намира се на южния бряг на залива Палма.

От преброяването през 2018 г. населението е 402,949 души за града и 517,285 (2005 г.) за цялата област, което превръща района в 12-ти по населеност в Испания. Почти половината от населението на остров Майорка живее в град Палма. Има около 10 000 българи на острова Майорка.

Метрополитен на Палма де Майорка е метросистемата, обслужваща Палма де Майорка, столицата на Балеарските острови, Испания.

Открит е на 25 април 2007 г. Има 1 линия с дължина 7,2 км и 9 метростанции, като свързва центъра на града с Университета на Балеарските острови. Строежът на метрото продължава 2 години.

По единствената линия на метрото на Палма де Майорка се движат 6 мотриси от CAF производство, с размери 2,55 м и 33 м. Разстоянието между релсите на метрото е 1000 мм., а електрическото захранване се осъществява посредством контактна мрежа. Почти всички метростанции се намират под земята с изключение на станция „Сан Сардина“. 2.6 км от линията на метрото е наземна.

Тръбите на тунелите се намират на средна дълбочина от 8 м. Дължината на станциите е 80 м., а платформите им са с височина 1 м и ширина 5 м. Мотрисите се движат на интервал от 13 минути, което позволява дневно да се правят около 73 рейса във всяка посока. Работното време на метрото е от 06:15 ч. до 22:50 ч.

⭐️ Варна с метро през 2050 г.?

Периферната част на община Варна ще се развие по-бързо от централната – това е прогнозата на екипа, изготвил проекта за нов Общ устройствен план (ОУП) на града.

Според направената официална демографска прогноза постоянното население на града до 2030 г. ще достигне половин милион души. Според общинските съветници обаче реалната цифра ще е по-скоро до 2 милиона души, вземайки предвид и временно пребиваващите.

От тези изходни данни е разработен проектът за Общия устройствен план на Варна, представен на общинската сесия още 2007 година. Основната идея в ОУП е извеждане на транзитния транспорт извън централната част на града.

Трафикът, свързан с пристанищните дейности и товарния жп транспорт, да бъде изнесен западно в района на варненското езеро, такова е виждането на ръководителя на проекта проф. Иван Никифоров.

Проектът предвижда още южната част на Варна да бъде свързана от 4 моста с центъра, единият от които – подвижен.

В проекта е предвидена и теоретична възможност за изграждане на варненско метро до 2050 г., съгласно проф. Никифоров – ръководителя на новият Общ устройствен план (ОУП) на града.

⭐️ Средната скорост на движение на метрото – движение между станции, спиране, изчакване, потегляне, е 36-38 км. Надземният транспорт е около 14 км.

“Средната скорост на движение на метрото – движение между станции, спиране, изчакване, потегляне, е 36-38 км. Надземният транспорт е около 14 км. С лек автомобил в пиков час в София не може да се надвиши скорост от 20 км в час”, посочи директорът на метрополитена проф. Стоян Братоев.

Тролейбусният транспорт транспорт е напълно неефективен за нуждите на град Варна. Основният проблем е свързан с това, че по улиците на Варна няма отделна лента за електрическите возила, при задръствания в резултат на инцидент или интензивен трафик те се оказват буквално парализирани. Макар, че тролейбусният транспорт е са сред екологичните варианти за организиране на градския транспорт, те се движат с едва 12 -13 км/час – скорост, която не подхожда на развиващ се европейски град като Варна.

Алтернативата е монорелсова железница или лека градска железница, комбинирана – надземна извън централните зони и с трасе над земята в централната част на града, или изцяло метрото от наземно извън централните зони и изцяло подземно в централните зони на града при значително увеличение на трафика и броя МПС в бъдеще във Варна.

Още април 2015 година от експерти на СНЦ “Бъдеще за Варна” предложихме реализация на подобен проект за бърз алтернативен релсов транспорт в града на Община Варна и лично на кмета г-н Иван Портних с ЕС финансиране и с партньори Alstom или Siemens, но интереса за 5 години беше точно нулев от активност от кмет или от община – нямаше интерес и нямаше проведена нито една работна среща по темата.

✔️ Ако нямаше смели идеи, много открития така и никога не биха станали. – Колийн Хоук

✔️ Въображението на гения осигурява на маниаците идеи с двадесет години напред. – Джаспър Форд

Очаквайте, скоро мой експертен анализ колко би струвало във Варна метро (комбинирано – подземно и надземно) с ЕС финансиране?

Анализ на Д-р инж. Дойчин Ников – председател на сдружение Клъстер Черноморска Икономическа Зона (КЧИЗ) и на сдружение “Бъдеще за Варна” – 05.07.2019 година.

Д-р инж. Дойчин Ников, СНЦ КЧИЗ

Д-р инж. Дойчин Ников, председател на Клъстер Черноморска Икономическа Зона (bsezcluster.org), автор на мащабни проекти за Варна, подкрепени в пълен обем вече от 5 области и 8 общини от Североизточна България, от г-н Иван Портних – кмет Община Варна и от комисията „Европейски въпроси и международно сътрудничество“ към местния парламент, подкрепени и от общини Белослав, Девня и Аксаково в конкретни съгласувани проекти: ⭐ «Български Логистичен Коридор (Азия-Порт Варна-Централна Европа)» – EU Gateway за Североизточна България; ⭐⭐ «Европейски Експо Център Варна (Нов Логистичен и Реекспортен хъб към СЕЕ) за внос и износ» в близост Фериботен комплекс Варна и  ⭐⭐⭐ «Втори Аспарухов мост на две нива» съглано утвърденото трасе за втори мост заложено в действащият Общ устройствен план – Варна.


Метрополитен на Палма де Майорка е метросистемата, обслужваща Палма де Майорка, столицата на Балеарските острови, Испания

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за гр. Варна от Д-р инж. Дойчин Ников …

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share