Д-р инж. Дойчин Ников: “Функционални ли са изгражданите пасарелки на бул. “Васил Левски” за пешеходците и за майки с колички?“

Loading

Строителството на варненския булевард „Васил Левски” ще надхвърли първоначално заложения бюджет от 113 млн. лв. за 3 км (над 36 мл.лева за км).

Продължават строителните дейности по четирите пешеходни пасарелки по новото трасе по бул. „Васил Левски“ – от ул. „Подвис“ до ул. „Г. Пеячевич“, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към Община Варна. Съоръжението в участъка между бул. „Цар Освободител“ и бул. „Сливница“ е с изградени кули и монтирани ферми, работи се по стълбищата, площадките, както и изграждането на осветлението. Предстои доставка и монтаж на асансьори. Пасарелката в участъка между бул. „Сливница“ и бул. „Владислав“ е с изградени кули и монтирана ферма, а на „Ян Палах“ – с изградени кули, предстои монтаж на стоманената ферма. Приключен е монтажът на пасарелката на ул. „Капитан Райчо Николов“.

Строежът е свързан с доста неудобства за варненци, а едно от тях е, че на много места по трасето липсват места за пресичане. Трасето съществуваше и преди, по него имаше пешеходни пътеки, сега при поставянето на разделителна ивица между платната няма. Всичко това създава огромни трудности за цял жилищен район над стадиона, известен като Цветния квартал. В момента се изграждат едновременно четири пешеходни пасарелки, една от които е на ул. „Роза“ до стадион „Спартак“.

 „В концепцията за бул. “Васил Левски” виждам остаряло мислене, неадекватно на съвременните тенденции именно по посока на пешеходците. Този булевард, вместо функционален организатор на околното пространство, май ще се превърне в градска бариера”, казва арх. Христо Топчиев, преподавател в катедра “Архитектура и урбанистика” на Варненския свободен университет. (източник: в-к Сега)

 Експерт Ван дер Биджл – холандски урбанист: “Това, което виждаме тук днес е че колите са на повърхността, а велосипедистите и пешеходците за в подлези. Моето виждане е, че трябва да е точно обратното или поне да има гарантирано безпрепятствено, непрекъснато преминаване на пешеходци и велосипедисти. Колите тук имат приоритет, почти буквално над всички. Ние не сме срещу колите, ние сме срещу пренебрегването на хората, които използват други средства за придвижване”, коментира Роб Ван дер Биджл. Според него на кръстовищата трябва да има тунели за колите, а не подлези за хората, коментира Ван дер Биджл. (източник: bgurban.com)

 Урбанист арх.Ян Геел: Има препятствия за пешеходците в градската среда във Варна, това видя световният урбанист арх.Ян Геел, след кратка разходка в центъра. (източник: БНР)

 “Нова Варна”: Пасарелката (в Аспарухово) осигурява връзка между ж.к. „Дружба“, училище „Любен Каравелов“ и сградата на администрацията на район „Одесос“. При неработещи лифтове обаче пресичането на уличното платно се оказва сериозен проблем за хората с двигателни затруднения, тъй като по него няма маркирана дори пешеходна пътека.

 НАРЕДБА № 2 ОТ 29 ЮНИ 2004 Г. ЗА ПЛАНИРАНЕ И ПРОЕКТИРАНЕ НА КОМУНИКАЦИОННО-ТРАНСПОРТНИТЕ СИСТЕМИ НА УРБАНИЗИРАНИТЕ ТЕРИТОРИИ: Пешеходното преминаване на различни нива се осигурява чрез пешеходни подлези или пасарелки, като за предпочитане са пешеходните подлези поради по-малката им височина, преодолявана от пешеходците.

Пешеходните паралелки – лукс, удобство, потенциална опасност или препятствие са за майки с колички, за малки деца или за възрастни хора днес в един град?

 Проблеми за майки с колички с пасарелката в Прослав: Майка съм на 10 месечно бебе и днес ми се наложи да пресеча пасарелката в Прослав, но асансьорът не работи. Как да се предвижа по стълбите по които няма никакво приспособление за колички. Единствено мога да мина през гарата, но е изключително опасно. Не разбирам,защо това скъпо съоражение не е изградена рампа за да имат опция майките с колички да преминават. Надявам се да има реакция, защото е много неприятно да сваляш на ръце количка с бебче, призовава майката. (източник: trafficnews.bg)

 Проблем в пешеходната пасарелка в Бургас: За неподозирана, сериозна опасност за здравето на деца и граждани, използващи пешеходната пасарелка на кръговото кръстовище до хотел „Мираж”, сигнализира буден гражданин, пише Флагман.бг. Бургазлията разказа как разходката в парка на съпругата му заедно с 3-месечното им бебе била на път да се превърне в истински кошмар. „Вчера, около 10:15 ч сутринта, съпругата ми, която отивала на разходка в парка в жк „Славейков” заедно с малката Мария, използвала асансьора на пасарелката, за да се качи и премине безпрепятствено от другата страна на булеварда. В момента, в който количката е наполовина в асансьора, явно поради проблем с фотоклетката или неправилни настройки с недостатъчно време на таймера, вратата тръгва да се затваря и пристиска количката като в менгеме. Само бързата реакция на съпругата ми и късметът помагат инцидентът да се размине без никакви травми за 3-месечното ми бебе, а само с голям стрес и уплаха и за двете. Не искам да мисля какво би се случило, ако в асансьора влизаше малко дете без придружител, за да отиде да си играе в парка, примерно. Трябва ли да се случи най-лошото, за да се вземат мерки?“

 Проблеми в пешеходната пасарелки в Бургас: Асансьорите на новоизградените преди близо две години пасарелки, намиращи се на възлови кръстовища в Бургас непрестанно се повреждат. Според бургазлии вратите на съоръженията се затварят прекалено бързо и това води до риск от инциденти. Пример за такъв е случай от преди месец. Вратата на един от асансьорите притиска количка с тримесечно бебе, но за щастие бързата реакция на майката е предотвратила бедата. След поредица от сигнали, управителят на поддържащата фирма за ремонт на съоръженията, дойде на място за да коментира проблема, но се сблъска с гнева на недоволните граждани. (източник: skat.bg)

Д-р инж. Дойчин Ников – председател на сдружение Клъстер Черноморска Икономическа Зона (КЧИЗ) и на сдружение “Бъдеще за Варна”

 

Д-р инж. Дойчин Ников, СНЦ КЧИЗ

Д-р инж. Дойчин Ников, председател на Клъстер Черноморска Икономическа Зона (bsezcluster.org), автор на мащабни проекти за Варна, подкрепени в пълен обем вече от 5 области и 8 общини от Североизточна България, от г-н Иван Портних – кмет Община Варна и от комисията „Европейски въпроси и международно сътрудничество“ към местния парламент, подкрепени и от общини Белослав, Девня и Аксаково в конкретни съгласувани проекти:  «Български Логистичен Коридор (Азия-Порт Варна-Централна Европа)» – EU Gateway за Североизточна България;  «Европейски Експо Център Варна (Нов Логистичен и Реекспортен хъб към СЕЕ) за внос и износ» в близост Фериботен комплекс Варна и   «Втори Аспарухов мост на две нива» съглано утвърденото трасе за втори мост заложено в действащият Общ устройствен план – Варна.

Източник снимки: budnavarna.bg & Клъстер Черноморска Икономическа Зона

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за гр. Варна от Д-р инж. Дойчин Ников ...

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share