Д-р инж. Дойчин Ников: “Как би трябвало да изглежда новият булевард ”Васил Левски” и кръговите кръстовища в градоустройствено планиране при наличие на далновидни и инвестиционно грамотни държавници във Варна, такива като в Англия, Барселона или в Хамбург?“

Loading

Строителството на варненския булевард „Васил Левски” ще надхвърли първоначално заложения бюджет от 113 млн. лв. за 3 км (над 36 мл.лева за км).

Учудващо, но при наличие на Оперативни програми, до 60% безвъзмездни средства по ЕФРР, ОПРР и други, даже днес при успеваемост от само 28% по ОП 2014-2020 за България – финансирането на булевард Васил Левски става изцяло от държавният бюджет (80,5 млн.лв. държавен бюджет) и чрез заеми взети от общината (до 32,7 млн. лв. дългово финансиране – заем от финансова или кредитна институция) без ЕС безвъзмездни средства?

СНЦ “КЧИЗ”, СНЦ “Бъдеще за Варна” и експерти питат защо бул. Васил Левски не е проектиран да бъде покрит (тунелен тип) с налични ЕС безвъзмездни средства по Оперативни програми, каквато е практиката от години в повечето европейски градове (като в Хамбург и Барселона)?

Експерти, също питат защо кръговите кръстовища също не се проектират и не се оползотворява въздуха над тях, както от години се прави това – инвестиционно грамотно и държавнически в Лондон, Хамбург и Барселона в цел изграждане на административни площи, административни офиси, обслужващи центрове, музей, учебно зали и зелени паркове така нужни на всеки съвременен град?

Какво е мнения на експерти за бул. Васил Левски?

 „В концепцията за бул. “Васил Левски” виждам остаряло мислене, неадекватно на съвременните тенденции именно по посока на пешеходците. Този булевард, вместо функционален организатор на околното пространство, май ще се превърне в градска бариера”, казва арх. Христо Топчиев, преподавател в катедра “Архитектура и урбанистика” на Варненския свободен университет. (източник: в-к Сега)

 “Булевардът безспорно е необходим, но е под въпрос доколко значимо ще облекчи трафика. Според мен основното движение е съсредоточено между централната част на града и крайните квартали”, смята Свилен Крайчев, бивш зам.-кмет на Варна по транспорта. (източник: в-к Сега)

 Според варненския еколог Илиян Илиев проблем ще са шумът и прахта за живеещите в близост. (източник: в-к Сега)

 Столичанинът Веселин Кирев, който е активист в областта на обществения транспорт, говори за “градски бариери”: “Това е разсичане на тъканта на града. Пешеходците остават на заден план. И в София доста булеварди бяха изградени така. Грешка е на града да се гледа по принцип като на транзит. Транзитът трябва да се движи основно с обществен транспорт, а не с автомобили. Така градът се гетовизира”. (източник: в-к Сега)

 Община Бургас (изпълнител на проекта фирма „Екип 5“ ): През 2015г. беше изпълнен емблематичия пешеходен надлез в гр. Бургас чрез масивна пасарелка над натовареното кръгово кръстовище на площад „Трапезица“. Основната цел на реконструкцията на „Трапезица“ и изграждането на новото кръгово кръстовище е безконфликтното преминаване на главните транспортни потоци, както и намаляването на транспортните задръжки във и извън пиковите часове.

 Експерт Ван дер Биджл – холандски урбанист, за София и Орлов мост: “Това, което виждаме тук днес е че колите са на повърхността, а велосипедистите и пешеходците за в подлези. Моето виждане е, че трябва да е точно обратното или поне да има гарантирано безпрепятствено, непрекъснато преминаване на пешеходци и велосипедисти. Колите тук имат приоритет, почти буквално над всички. Ние не сме срещу колите, ние сме срещу пренебрегването на хората, които използват други средства за придвижване”, коментира Роб Ван дер Биджл. Според него на кръстовищата трябва да има тунели за колите, а не подлези за хората. (източник: bgurban.com)

 Жайме Лернер, кмет архитект-революционер: „Колата – това е цигарата на бъдещето“. Кампаниите за борба с тютюнопушенето дават своите резултати – все повече хора се отказват от този вреден навик. Лернер е убеден, че нещо подобно в скоро време ще се случи и с автомобилите, които нанасят вреда на атмосферата и здравето на хората. Именно те произвеждат повече от 50 % от въглеродния диоксид на земята. Отказването от тях ще бъде добър пример. (източник: bgurban.com)

 Главният архитект на Варна – Виктор Бузев: Ще се търсят и нестандартни форми за набиране на средства. Един от вариантите е градска лотария, при която част от билетите с посочени номера ще печелят вписване върху сградата на имена на закупилите ги. Има и други варианти за подобни игри, има световен опит в тази посока, обясни главният архитект на Варна. според него първоначалната рамка от 20 милиона евро за реализация на проекта е съвсем реалистична. (източник: dariknews.bg)

 Капитал: Община Варна е платила 43.2 млн. лева за придобиването на т. нар. “дупка” в центъра на града. Местната власт е подписала договор за това с дружества, свързани с бизнесмена и активист на БСП Георги Гергов.

Без съмнение бул. “Васил Левски” е мащабно начинание. Но, безспорно проектиран така бул. “Васил Левски” ще докара на варненци гарантирано – нов шум и замърсяване на въздуха от автомобилният трафик, прах и проблеми при поройни дъждове в наводнения.

Наличните ЕС безвъзмездни средства в Оперативни програми и установена успешна вече практика в Европа от изграждане на паркове, жилищни постройки, адмистративни площи, адмистративи офиси, обслужващи центрове, зали и библиотеки над магистралите след покриването им дава неограничени възможности на общините от важен социален дивидент за своите граждани от паркове и жилища, и възможни потенциални доходи от значителни финансови приходи в бюджета, както от наеми или продажби.

Не ползването на подобна успешна практика във Варна е просто липса на всякаква държавническа далновидност или липса на елементарна инвестиционна грамотност.

Пълен абсурд е 2019 година в Европа при похарчени за един булевард 113 млн.лева, Община Варна да няма в бъдеще и 1 (едно) евро от възвращаемост или доход по направената инвестиция пряко в общинският си бюджет, има само “планирани” разходи 10 години напред по обслужване на заеми и разходи за поддръжка платени с данъци на варненци!

Д-р инж. Дойчин Ников – председател на сдружение Клъстер Черноморска Икономическа Зона (КЧИЗ) и на сдружение “Бъдеще за Варна”

 

Д-р инж. Дойчин Ников, СНЦ КЧИЗ

Д-р инж. Дойчин Ников, председател на Клъстер Черноморска Икономическа Зона (bsezcluster.org), автор на мащабни проекти за Варна, подкрепени в пълен обем вече от 5 области и 8 общини от Североизточна България, от г-н Иван Портних – кмет Община Варна и от комисията „Европейски въпроси и международно сътрудничество“ към местния парламент, подкрепени и от общини Белослав, Девня и Аксаково в конкретни съгласувани проекти:  «Български Логистичен Коридор (Азия-Порт Варна-Централна Европа)» – EU Gateway за Североизточна България;  «Европейски Експо Център Варна (Нов Логистичен и Реекспортен хъб към СЕЕ) за внос и износ» в близост Фериботен комплекс Варна и   «Втори Аспарухов мост на две нива» съглано утвърденото трасе за втори мост заложено в действащият Общ устройствен план – Варна.

Източник снимки: budnavarna.bg & Клъстер Черноморска Икономическа Зона

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за гр. Варна от Д-р инж. Дойчин Ников ...

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share