Д-р инж. Дойчин Ников: “При воля на държавата Варна може да се сдобие с втори мост до 2025 година.”

Loading

При воля на държавата, ако този проект се заяви за европейско финансиране до 2020 г., той може да получи това финансиране през следващия програмен период ОП 2020-2027. Финансирането зависи от височината на моста. Това пък зависи от решението какво ще се прави във Варненското езерото и как ще развиваме пристанищната зона, дали ще строим дълбоководен терминал и къде ще бъде той.

Вторият Аспарухов мост може да е естествено продължение на новоизграждащия се бул. “Васил Левски”. Това е само един от проектите на НПО “Клъстер Черноморска Икономическа Зона”, който ако бъде реализиран, Варна може да има първото ниво от уникалното инфраструктурно съоръжение до 2025 г.

Освен това финансирането по никакъв начин няма да ощети бюджета на Варна или на държавата, тъй като ще бъде осигурено от еврофондовете, стига държавата да подкрепи проекта още 2019 година.

Според Д-р инж. Дойчин Ников инвестицията за втори Аспарухов мост на едно ниво би била от порядъка на около 300 млн. евро, но ако височината е от порядъка на 58 метра, за да минават всички кораби в бъдеще включително и дълбоководни контейнеровози 5000-6000 TEU, тогава инвестицията само за едно ниво ще е около 680 млн. евро с цялата прилежащата към моста инфраструктура в свързване към АМ Черно море и АМ Хемус.

При най-оптимистични прогнози, ако получим финансиране, първото ниво на моста може да е готово до 2025 г., смята д-р инж. Дойчин Ников председател на Клъстер Черноморска Икономическа Зона в инициативен комитет за втори мост във Варна. Проекта за втори мост вече е подкрепен от Областна администрация Варна и лично от г-н Стоян Пасев – областен на Варна и от Пристанище Варна ЕАД в представена обща проектна концепция за нов логистичен коридор Азия-порт Варна-Централна Европа и концепция за достъп на дълбоководни кораби във Варненското езеро чрез конкретни инженерни съоръжения в проектни предложения на СНЦ”КЧИЗ” за достъп чрез канал 1 под Аспарухов мост реализирани над 20 пъти в Европа с ЕС финансиране.

 Нужно е държавническо решение с цел проектно предложение с направена вече обосновка и анализи за втори мост от избрано трасе да бъде подаден в Брюксел (ЕК) още 2019 година и той да бъде заложен за финансиране по-етапно по ОП 2020-2027 с ЕС средства. Иначе губим безвъзвратно налични безвъзмездни европейски средства и една реална възможност град Варна да има втори уникален мост от поне едно ниво до 2025 година!

Вторият мост е жизнено нужен на Варна и определя посоката й от бъдеще в развитие, разрастването на града на юг, развитието на пристанище Варна и на цяла Североизточна България. Варна има всички предпоставки да стане нов логистичен и реекспортен хъб на Европа с едно модерно дълбоководно пристанище, с международен ранг от новa експо зона и с нова мащабна индустриална зона.

Стратегическото и геополитическото положение на Варна в Балканите и в Черно море предопределя тя да една нова търговска врата на Европа и на Азия към Централна Европа, уникална възможност от която всеки държавник днес в България и във Варна би се възползвал.

Д-р инж. Дойчин Ников – председател на сдружение Клъстер Черноморска Икономическа Зона (КЧИЗ) и на сдружение “Бъдеще за Варна”

 

Д-р инж. Дойчин Ников, СНЦ КЧИЗ

Д-р инж. Дойчин Ников, председател на Клъстер Черноморска Икономическа Зона (bsezcluster.org), автор на мащабни проекти за Варна, подкрепени в пълен обем вече от 5 области и 8 общини от Североизточна България, от г-н Иван Портних – кмет Община Варна и от комисията „Европейски въпроси и международно сътрудничество“ към местния парламент, подкрепени и от общини Белослав, Девня и Аксаково в конкретни съгласувани проекти:  «Български Логистичен Коридор (Азия-Порт Варна-Централна Европа)» – EU Gateway за Североизточна България;  «Европейски Експо Център Варна (Нов Логистичен и Реекспортен хъб към СЕЕ) за внос и износ» в близост Фериботен комплекс Варна и   «Втори Аспарухов мост на две нива» съглано утвърденото трасе за втори мост заложено в действащият Общ устройствен план – Варна.

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за гр. Варна от Д-р инж. Дойчин Ников ...

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share