Д-р инж. Дойчин Ников: “Варна заслужава модерна Очната болница държавна, в Европа практика е такива болници да се модернизират изцяло с ЕС безвъзмездни средства, какво прави принципала й община Варна, че 4 години не е кандидатсват за ЕС финансиране?““

Loading

Бившият директор на болницата д-р Тошев е депозирал 15 различни преписки в Община Варна, която е принципал на болницата. Отговор не е получил на нито една от тях. „Минават през комисия по здравеопазване и нищо”. Помощта, която СБОБАЛ е получила от Община Варна през 2018 г., е в размер на 29 000 лв, с които е закупен необходим апарат. Били са отпуснати и 90 000 лв. за оздравяване на лечебното заведение по информация на Дарик Нюз.

Условията в Специализираната болница по очни болести за активно лечение във Варна в последните години стават все по-трагични. Базата на лечебното заведение е не само физически и морално остаряла.

В отвореното писмото изпратено от заместник-управителя проф. Христина Групчева и 14 лекари на трудов договор в болницата, както и от 11 специалисти и специализанти към комисията по здравеопазване към Общинския съвет месец март се посочва още, че последният частичен ремонт на болницата е правен преди повече от 10 години. Освен това апаратурата за ежедневно ползване е амортизирана, в лошо техническо състояние, нарушава качеството на работа и отново крие опасности за незрящите пациенти.

„Няма да спестим и проблемите с полуразрушените тавани, които водят до течове към подземния етаж, както и санирането с картонени плоскости на порутения покрив, развъдник на гълъби, гризачи и пълзящи насекоми, но сме сигурни, че сте наясно с тази ситуация”, пишат още очните лекари.

Поради липса на финансиране на Община Варна, последният изход на медиците от тежката ситуация – преминаване на лечебното заведение от база за обучение на Медицински университет-Варна в база на университета.

Очна болница е създадена през 1980 г. от тогавашния ръководител на Катедрата по очни болести към МУ-Варна проф. д-р Никола Константинов. През 2000 г.  е преобразувана в общинско дружество и от тогава е база за обучение на университета.

Община Варна – 4 години не е кандидатствала за ЕС финансиране на  Очна болница – Варна в цел да реши проблема окончателно, като принципал на болницата? Защо?

Днес администрацията на Община Варна днес наброява 1300 човека или три пъти повече от Община Бургас, допълнително Община Варна има Дирекция “Европейски и национални оперативни програми” от 13 човека. Допълнително Община Варна има и Областен информационен център – Варна (ОИЦ-Варна) с бюджет около 180000 годишно финансиран чрез ЕСФ с брутни заплати служители от над 1045 лева, който служители практически също не са разработели проект на общината за очната клиника за кандидатстване, а правят дигитални сборници  и отчитат, че 412 проекта на обща стойност над 450 млн. лева са реализирани в Област Варна през новия програмен период – от 2014 година до момента?

Този същият център ОИЦ-Варна на Община Варна си купа и МПС-та по 23000 лева от Вендор – Варна ЕООД чрез поръчка Д17000061ВН?   Това МПС-то, което е само за нуждите на екипа на ОИЦ-Варна ще се използва за пряката му работа. Ще се сменя масло, гуми, филтри, винетки и др. необходимо за МПС през периода от 36 месеца или пак по нова финансиране по ЕСФ до 31.12.2021. Застраховки на МПС-то на ОИЦ-Варна -/КАСКО/ и гражданска отговорност са за сметка на бенефициента. Новия договор на ОИЦ-Варна (BG05SFOP001-4.004-0010-C01) е на обща стойност на проекта: 499 999.99 BGN или 250000 лева за година? Какво ще правят 4 служителя на ОИЦ-Варна за 250000 лева на година, също пак не е ясно?

Община Варна също дава близо 100 000 лв. годишно, за да издържа един чиновник в Брюксел?

Не са ясни ползите за общината от такова присъствие, но въпреки това тя плаща заплата на представителя на Варна в евростолицата, консумативи и пътни, както и наем на офис пише медия Varna24.bg.

Местната администрация не е отговорила по какъв начин и на кои дати представителят е изпращал писмени доклади за свършеното от него. От дирекция “Европейски и национални оперативни програми” обявяват само, че за цитирания период “представителят е изпратил приблизително 60 съобщения, предложения, доклади и др. на електронните адреси на дирекцията” пише медия Varna24.bg.

Любопитно е, че никъде, дори и на сайта на общината адресът и контактите на офиса в Брюксел не съществуват. А една от целите му е този човек да стане връзката на варненския със световния бизнес и осигуряване на ЕС финансиране за проекти на общината? А такива за 4 години, чрез този офис в Брюксел или за изразходвани близо 400000 лева пари на варненци – практически също пак няма, няма докаран и един инвеститор по публична информация в сайта на Община Варна?

За 400000 лева днес могат, много неща да бъдат направени за Очна болница – Варна и за град Варна – най-малко един проект и кандидатстване за модернизация на болницата чрез ЕС финансиране за 4 години и един от многото проблеми на град Варна вече да беше решен…

Д-р инж. Дойчин Ников – сдружение Клъстер Черноморска Икономическа Зона (КЧИЗ)

 

Д-р инж. Дойчин Ников, СНЦ КЧИЗ

Д-р инж. Дойчин Ников, председател на Клъстер Черноморска Икономическа Зона (bsezcluster.org), автор на мащабни проекти за Варна, подкрепени в пълен обем вече от 5 области и 8 общини от Североизточна България, от г-н Иван Портних – кмет Община Варна и от комисията „Европейски въпроси и международно сътрудничество“ към местния парламент, подкрепени и от общини Белослав, Девня и Аксаково в конкретни съгласувани проекти:  «Български Логистичен Коридор (Азия-Порт Варна-Централна Европа)» – EU Gateway за Североизточна България;  «Европейски Експо Център Варна (Нов Логистичен и Реекспортен хъб към СЕЕ) за внос и износ» в близост Фериботен комплекс Варна и   «Втори Аспарухов мост на две нива» съглано утвърденото трасе за втори мост заложено в действащият Общ устройствен план – Варна.

Харесваш идеите ни? Сподели ги:

Искаме да чуем твоето мнение:

Ще се радваме да чуем всички ваши идеи, предложения, критики или похвали! Коментирай и ни кажи в каква Варна искаш да живееш.

Прочети още за гр. Варна от Д-р инж. Дойчин Ников ...

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share