3249
✔️ Поради затруднения и липса на планирани държавни средства, които са значителни (по становище на МРРБ над 240 млн.лева) нужни за пълен капитален ремонт и за подсилване на колоните ( с налични над 32 критични дефекти – asparuhovmost.com/) [1,2,3] и по становища на експерти – капиталният ремонт на моста по изискванията на Еврокод (Eurocodes) за сеизмична устойчивост – не може да бъде извършен до 3-4 години [1,2,3].
✔️ Към момента само и единственно липсата на изготвен за последните 12 години на пълен проект за капитален ремонт и липсата на обективен финансов анализ за стойността на ремонта съгласно всички изисквания на ЕС директиви (Еврокод) – пряко това терминира пълната рехабилитация на моста да бъде заложена в Национален план за възстановяване и устойчивост или чрез ниско лихвен заем по ЕИБ, както беше направено на моста в Констанца през 2015 година.
✔️ Единствената реална алтернатива е изграждане на нов мост. Според европейската практика, строителство на нов мост се реализира в Европа до 36 месеца, при възможности от ползване до 85% европейски безвъзмездни средства. Допълнително, реализация на нов мост (в изготвен проект от СНЦ „КЧИЗ“ от 2018 година) с Air draft от 59м, ще даде възможност за достъп на дълбоководни контейнеровози до Варненско езеро и до пристанищен терминал Варна – Запад (след релизация на инженерни мерки), който в момента е ограничен от Аспарухов мост.
Http iframes are not shown in https pages in many major browsers. Please read this post for details.

Финансиране?
Реализация на проекта може да бъде изпълнено единственно чрез ниско лихвен заем ЕИБ или 100% бюджетно финансиране.

Проектна готовност?
(1) Готов изцяло проект за капитален ремонт: Няма.
(2) Обосновка за ЕИБ финасиране заем: Няма.
(3) Официална подкрепа: Очаква се коалиционно спорузумение ПП+БСП+ИТМ+ДА България в цел намиране на решение.
(4) Допустимост за ЕИБ финансиране: Няма, няма направен икономически анализ.

Фаза 1 – Инвестиционен проект. Проучване инвестиция за ремонт.
5%
Фаза 2 - Обосновка за ЕС финансиране /ЕИБ заем, Плана за устойчивост/
2%
Фаза 3 - Кандидатстване за финансиране - европейско /ЕИБ заем, Плана за устойчивост/.
2%
Фаза 4 - Технически и Работен проект.
Готовност. 45%
Фаза 5 - Проектен мениджмънт.
0%
Фаза 6 - Капитален ремонт /пълен/
0%
Източници:
[1] СНЦ “Клъстер Черноморска Икономическа Зона” (#КЧИЗ) обследване направено още май-април 2020 година – Констатирало над 32 критични дефекта по носещи колони от пукнатини и критично състояние на 13 носеща колона с повишена вибрация (asparuhovmost.com/)
[2] СНЦ “Институт за пътна безопасност” (ИПБ) – Направената инспекция на Аспарухов мост от мултидисциплинарен екип на Института за пътна безопасност която категорично доказва, че мостът е с висок риск за експлоатация. Извършен международен одит RSI – IPB – 09/19.01.2021 на Аспарухов мост: http://www.iskra.bg/wp-content/uploads/2021/06/doklad.doc
3] Публично изявление на СНЦ “Институт за пътна безопасност” от 8.06.2020 година – Констатирано също критично състояние на моста и в частност на тринадесета колона и становище “Необходимо е да се потърси наказателна и материална отговорност на длъжностните лица, отговорни за поддръжката на моста” : https://www.facebook.com/RoadSafetyInstitute/posts/1499023903769186
Финасов анализ и реализация на магистрала Черно море.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share